trakya'da buğdaylara üre atımı

tüm çiftçi dostlara selamlar,
bugdaylar bu sene malum sonbaharın sıcak gitmesiyle hızlı büyüdü, üst gübreleme olarak ureyi 3e bölüp ilk atımı 12 kg/da olacak şekilde ocak ortalarında atmayı planlamistim. ancak hava ve toprak sıcaklıkları oldukça düşük, tarlalar çamur, her ne kadar an itibariyle buğday yesil aksami iyi durumda olsa da önümüzdeki 2-3hafta yağışlı göründüğü için geç kalma endişem var. subat ayi da kurağa çekerse ure atımı gecikebilir, ayrıca atılan ürenin de bitkiye etkisi en az 2 haftayı da bulacağını düşünürsek, çamur da olsa tarlaya girilmeli mi kararsız kaldım.

sizlerin değerli fikirlerini merak ediyorum; bölgemde birçok kişi 10 gün önce 10-12kg ure attılar. sizin bölgenizde durum nedir?
herkese teşekkür ederim.

Ben 6 Ocakta ilk üreleri 10 12 kg arasında atmıştım ardından 28 kg yağış düştü toplamda bugün atamadığım yerlere öğleden sonra atabilirim duruma göre eğer atabiliyorsan at yağış öncesi iyi gelir toprağa düşmüş olur...Ben ekimi 20 Kasımda yaptığım için rahat rahat atabiliyorum boy yapar derdi yok...

Bölgede 1 mt kar var daha ne kadar yağar bellide degil😀
Aralıkta böyleydi martta bakarız artık

Resimler ve ekler

• 20251128_101248.jpg
    20251128_101248.jpg
    135.1 KB · Görüntüleme: 69
Nacizane fikrim, bölerek atmak epey iyi olabilir anca şöyle de bir durum var örnek olarak 12 kg attığınızdan gübrelerin dağılımıyla 25 kg attığınızda gübrelerin dağılım yoğunluğu birbirinden farklı oluyor. 12 kg attığınızda gübre daha seyrek düşeceği için bazı bitkiler azottan yararlanamıyor. Gübre taneleri arasındaki mesafeler arttığından. 25kg atıldığında daha yoğun bir dağılım oluyor. Gübreden yararlanan bitki sayısı artıyor. Ama tabi onun da riskleri fazla. Yağmur yağmadı vs. zarar büyük olabiliyor. 12 kg atanlar granül mü atıyor yoksa piril üre mi? Belki piril ürede 12kg da olsa dağılım daha sık olabilir. Ya da bunların yerine erken dönemde azot verilecekse bi üresi alınmış üre alınıp dönüme 500-600 gr ya da üreticinin tavsiye miktarına göre yapraktan azot beslemesi yapılıp zaten çok olmayan ihtiyacı daha dengeli vererek geçiştirmek de olabilir.

Biz üre gübresini tek seferde 18 kilo yada ihtiyaç halinde 2 seferde 15 + 10 olarak ikiye bölünmüş halde kullanıyoruz.

Mümkün olduğunca iyi miktar yağış önüne atmaya gayret ediyoruz.

Üre gübresini bizim taraflarda 2 yada 3 posta bölüp atanlar var. Dekara tek atımda 10-12 kilo arasında atıyorlar. Yeterli miktarda yağış önüne atıldığı halde sorun olmaz bence, bilâkis faydalı da olur ama sırf 3 kez atılsın diye kurak havada yada az miktarda yağış ihtimali olan havada atılmasını uygun görmüyorum.

Yine üre gübresini çok erken atmaya da tereddüt ile yaklaşıyorum, Aralık ortasından itibaren atmaya başlayan var, kış kıyamette buğdayı uyandırmanın faydası olur mu bilmiyorum, buğdayın erkenden boy atmasını sağlayabilir. Atılan gübrenin faydası başağa değil de sapa faydalı olur bu durumda.

Ocak ayı ortalarında 2 yada 3 posta üre gübresini uygulamaya başlamak pekâlâ uygun olur, bizim gibi tek seferde atılıyorsa Şubat ayında başlanabilir, 2 kez atılıyorsa Ocak ortası, Şubat ortası, Ocak sonu Şubat sonu gibi bir ay arayla uygundur yağış önüne mümkün mertebe.

Verim olarak toprak yapısı, ilkim koşulları olarak değişiklik gösterebilir, geçen yıl bölgemizde Mayıs ayında pek yağış almayan taraflarda 250 kilo biçti, yağış olan yerler 400-500 biçti. Yani yağış olmadığı yada yerleri miktarda olmadığı zaman yapılan hizmetin, bakımın kıymeti yok.

Geçen yıl tek seferde 16 ila 18 kilo üre gübresini tek seferde attık, Trakya şartlarında yine 570 kiloya kadar verim elde ettik, çift seferde atsaydık ne kadar fark ederdi bilmiyorum ve çok ciddi fark olacağını düşünmüyorum. Yine geçen yıl alt köylerde yağış düşmediği için bizden epey düşük verimler oldu.

Son düzenleme:
Ben geçen yıl Şubat ve Mart ayında 2 defa vermiştim bu yıl müsait olduğu için 3 kere de vericem onun dışında yağış yoksa Stoller N azot sıvı gübreyi de atabilirsiniz , 25 gün kalıcılık sağlıyor yine bluEN, azotovit, phosotovit gibi ürünlerle de azot verebilirsiniz illaki gübre atmanıza gerek yok...Bu dediğim kurak gidiyorsa geçerlidir tabi ama kökboğaz ve pas dönemlerinde bunları kullanmak çok iyi olur...Bir de isterseniz 50 kg atın yağış yoksa işe yaramaz hatta yağışla inen 10 15 kg daha etkili olur diyebilirim.