üniversite bitirip çiftçi olmak (uludağ sözlük)

Ynt: üniversite bitirip çiftçi olmak (uludağ sözlük)

Freston link=topic=48482.msg470942#msg470942 date=1321546609' Alıntı:
bence çiftçiliğin temeli okul okumayla değil dede baba öğretmesiyle atılır
sen böyle devam edersen bizim çiftçilerimz hiç ilerlemez çağa ayak uydurr..

her yazılana her söylenene bakılırsa daha başımıza çok çorap örerler.bilirkişiler.uzmanlar.

doganbey1 link=topic=48482.msg471001#msg471001 date=1321550284' Alıntı:
İnsanımızın büyük bir kısmı tarım ile uğraşmayı meslek olarak görmüyo. Herkes iş bulamazsan çifçi olursun diyorlar. Bana denilenler bu yönde. Şimdi arkadaşlar ben bu düşünceden nefret ediyorum. Ne demek bu ya. Bu çifçi olmazsa bu milletin karnı nasıl doyar. Zincir halkası gibidir bu işler. Ama bizim çifçi babalarımızda da suç var arkadaşlar. Benim oğlum okusun memur olsun da tozdan topraktan çıksın. Be amca oğlun memur olsa alacağı para ilk başta 1.500 TL. En fazla 2000 TL. Yılda 20 gün iznin var. Emir altında çalışıyorsun. Habire birilerine hesap veriyorsun. Neymiş temiz işmiş nah temiz iş. Hastaların çoğuna bakarsak hep memur kişiler çıkar. Neden vucüt çalışmaz. Hamlar.Kilo alınır hastalıklar bir bir boy göstermeye başlar. Vücut çalışmaz beyin çalışır. Böylece stres sıkıntı başlar. Sonra hadi bakalım psikolog vs bunalma. Yerim böyle işi. Çifçimiz napıyo peki. Ekimi dikimi sökümü vs toplasan 1.5-2 ay çalışıyo. Emin olun o memurun aldığı paranın 5-6 katını alıyodur. Ben memur çoçuğuyum annem babam öğretmen. Memurluk öyle kolayda değildir. Ben Kimya mühendisliğinde okuyorum. Ama okulumu bitirdikten sonra Allahın izniyle tarım ile uğraşacam. Çünkü seviyorum. Çifçilik zor değildir. Bilinçli yapıldığı takdirde kolaylaşır. Teknolojiyi takip ettikçe kolaylaşır. Ve en önemliside yeniliklere açık olmak gerek
sana inanılmaz derecede katılıyorum doğan bu çiftçi olmasa o memurlar şehirde oturanlar çiftçiyi çiftçiliği küçümseyenler nah bulur o ekmeği.Çiftçilikte kendi işinin patronusun bir memur yılda 12 bin tl alıyor desek çiftçi bunun daha fazlasını alıyor fakat mazot gübre fiyatları çiftçinin belini büküyor şimdiki şehirli çocukları görüyorum kendimden utanıyorum hiç edep terbiye yok apaçiymiş emoymuş herkes kendi halinde sonra memlekette iş yok diye ağlıyorlar zırlıyorlar.
Onların o küçümsedikleri çiftçi artık yok olmaya başladı neden çünkü mazot fiyatı 4 tl gübreler almış başını gidiyor her gün zam geliyor.Bu yüzden tüm yeni nesil çiftçiyi fakir işe yaramaz insanlar gibi görüyor fakat onların yedikleri ekmekler bizlerin emekleri ile oluyor.
Asıl ayıp şimdiki anne babalarda o çocukları evden okulda okuldan dershaneye yolluyorlar vede çocuklar köylerine gidemiyor doğa ile bütünleşemiyor bu yüzden çiftçiyi aşağılık olarak görüyorlar.
Çiftçi 5 gün hasat 10 gün sürüm 4 gün tarla hazırlaması 2 gün ilaç atımı 6 gün ekim desek
5+10+4+2+6=27 gün çalışıyor
365-27=338 gün yatıyor memur 5 gün iş 2 gün tatil ile çalısıyor
Son sözüm
' KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR '
Mustafa Kemal Atatürk

farmer_deniz link=topic=48482.msg471005#msg471005 date=1321550693' Alıntı:
sen böyle devam edersen bizim çiftçilerimz hiç ilerlemez çağa ayak uydurr..
ben ne dedim dikkatli okurmusun arkadasım ÇİFTÇİLİĞİN ' İLK ' TEMELİ diyorum

İnsanımızın büyük bir kısmı tarım ile uğraşmayı meslek olarak görmüyo. Herkes iş bulamazsan çifçi olursun diyorlar. Bana denilenler bu yönde. Şimdi arkadaşlar ben bu düşünceden nefret ediyorum. Ne demek bu ya. Bu çifçi olmazsa bu milletin karnı nasıl doyar. Zincir halkası gibidir bu işler. Ama bizim çifçi babalarımızda da suç var arkadaşlar. Benim oğlum okusun memur olsun da tozdan topraktan çıksın. Be amca oğlun memur olsa alacağı para ilk başta 1.500 TL. En fazla 2000 TL. Yılda 20 gün iznin var. Emir altında çalışıyorsun. Habire birilerine hesap veriyorsun. Neymiş temiz işmiş nah temiz iş. Hastaların çoğuna bakarsak hep memur kişiler çıkar. Neden vucüt çalışmaz. Hamlar.Kilo alınır hastalıklar bir bir boy göstermeye başlar. Vücut çalışmaz beyin çalışır. Böylece stres sıkıntı başlar. Sonra hadi bakalım psikolog vs bunalma. Yerim böyle işi. Çifçimiz napıyo peki. Ekimi dikimi sökümü vs toplasan 1.5-2 ay çalışıyo. Emin olun o memurun aldığı paranın 5-6 katını alıyodur. Ben memur çoçuğuyum annem babam öğretmen. Memurluk öyle kolayda değildir. Ben Kimya mühendisliğinde okuyorum. Ama okulumu bitirdikten sonra Allahın izniyle tarım ile uğraşacam. Çünkü seviyorum. Çifçilik zor değildir. Bilinçli yapıldığı takdirde kolaylaşır. Teknolojiyi takip ettikçe kolaylaşır. Ve en önemliside yeniliklere açık olmak gerek
Lalem Katılıyorum sana çiftcilik okumayanların sırtını yaslayacağı bi meslek zannediliyor ama öyle değil malesef bu işi sevmeden yaparsan bıkarsın...

bende doğancana katılıyorum benim babam tekstilçi dedem biçerçi babam oku bir memur ol yeter diyo... dedem sen bi ziraat mühendisi yada veteriner ol o bize yeter oğlum diyo... bende ziraat mühendisliği okuyup bende çifçilik yapmak istiyorum... benim etrafımda benle bu konuda çok dalga geçen insan var :( :(bence bir çifçi bir memurdan daha iyi her mazot fiyatları ve gübre fiyatları ardsada..

ally sanada çok çok katılıyorum... alk-*s alk-*s

kimya-biyoloji-fizik-matemetik-geometri- mantıgın ve türkçenin çok önemli olduğu bir bilim ve meslek dalıdır.çiftçilik.bu dallarda bilgisi olmayan bunları okumayanların yapamayacagı bir meslektir.

Yahu sevmeden hangi işi başaran var ki lalem. Ha bazı çifçilerimizde sevmiyor sana laf yapıyor biz kazanamıyoruz diye orası ayrı. Yahu aslında şu var. Çifçilik zor gelmeye başladığı zaman millet memurluğu çok rahat ve iyi bir işmiş gibi görüyo. Sonra memurluğa yönelincede anlıyo anyayı konyayı geri kaçmaya çalışıyo
tavaslı_okan link=topic=48482.msg471028#msg471028 date=1321552192' Alıntı:
bende doğancana katılıyorum benim babam tekstilçi dedem biçerçi babam oku bir memur ol yeter diyo... dedem sen bi ziraat mühendisi yada veteriner ol o bize yeter oğlum diyo... bende ziraat mühendisliği okuyup bende çifçilik yapmak istiyorum... benim etrafımda benle bu konuda çok dalga geçen insan var :( :(bence bir çifçi bir memurdan daha iyi her mazot fiyatları ve gübre fiyatları ardsada..

Evet dalga geçerler ama sen kazanmaya başladın mıda kıskançlıktan ne yapacaklarını şaşırırlar. Dalga geçenlerde eminim ki çifçiliği bilmeyen insanlardır

doganbey1 link=topic=48482.msg471030#msg471030 date=1321552310' Alıntı:
Yahu sevmeden hangi işi başaran var ki lalem. Ha bazı çifçilerimizde sevmiyor sana laf yapıyor biz kazanamıyoruz diye orası ayrı. Yahu aslında şu var. Çifçilik zor gelmeye başladığı zaman millet memurluğu çok rahat ve iyi bir işmiş gibi görüyo. Sonra memurluğa yönelincede anlıyo anyayı konyayı geri kaçmaya çalışıyo Evet dalga geçerler ama sen kazanmaya başladın mıda kıskançlıktan ne yapacaklarını şaşırırlar. Dalga geçenlerde eminim ki çifçiliği bilmeyen insanlardır
Haklısın lalem.Para kazanamıyoruz sözü : Mazot almış başını gitmiş gübre almış başını gitmiş..Arpa buğday fiyatları desen oho...
Para kazanamıyor değil karşılığını alamıyor beklediğini o tarladan umduğunu alamıyor çiftci bu fiyatlar yüzünden herşeyi geçtim şu mazot fiyatları düşük olsa çiftci herşeye katlanacak bizi tek yoran o o düşük olsun bakın bakalım çiftciye çalışmak koyacak mı yüzü gülecek çiftcimizin...Ondan sonra Memurmuş pehhh yerim memurluğunu tamam sırtını devlete dayıyorsun ama başının etini yiyen de devlet.. senin lale burda memurluğun açıklamasını yapmışın zaten..

dediğin doğru biz ceviz dikerken herkesin bize laf ediyodu baktılar çok güzel oluyor bide yetişenlerin verimi görünce kıskançlık krizine girdiler...

tavaslı_okan link=topic=48482.msg471028#msg471028 date=1321552192' Alıntı:

denizlili olmanın en kötü tarafı bu sanırım tüm aileler tekstile yada mermer işine çocuklarını yönlendiriyor doğancan zaten eksiksiz anlatmış :) ama bizim ülkemizde askere gitmeyen adamın fikri bile sorulmaz... kız çocukları zaten malumunuz hal böyle olunca hiç sevmediğimiz işlerde hiç sevmediğimiz bi hayatı yaşıyoruz

artık çiftçi hor görülüyor aşağılanıyor ilkokulda ziraat mühendisi olacagım dediğimde benimle nasıl dalga geçtiklerini hatırlarım şimdi ziraat mühendisliği okuyorum ve inşallahta olacagım meslegimi(çiftçiliği) layığıyla yerine getirecegim çiftçiyi aşağılayanlar utansın..

Bizler yabancı ülkelerde yapılan tarıma ve çekilen görüntülere hayranlıkla bakıyoruz. Onlara özeniyoruz. Adamlar neden bu kadar geliştirdi kendilerini. Çünkü talep var. İhtiyaç olunca adamlar düşünüyor. İhtiyaç olunca adamlar en iyi nasıl yapabilirm diyor. Ve sonunda da yapıyorlar. Yok gaspardo yok mashico yok pottinger. Adamların çalışma sitili bile başka. Çifçinin ihtiyacına göre malzeme üretiyorlar. Çifçi adamları yönlendiriyo. Bizdeki gibi adamlar çifçiyi yönlendirmiyo. Bizim ilk önce çifçiliği meslek olarak kabul ettirmemiz gerekiyor.

4rooster link=topic=48482.msg471034#msg471034 date=1321552767' Alıntı:
denizlili olmanın en kötü tarafı bu sanırım tüm aileler tekstile yada mermer işine çocuklarını yönlendiriyor doğancan zaten eksiksiz anlatmış :) ama bizim ülkemizde askere gitmeyen adamın fikri bile sorulmaz... kız çocukları zaten malumunuz hal böyle olunca hiç sevmediğimiz işlerde hiç sevmediğimiz bi hayatı yaşıyoruz
evet bizim dokuma tezgahlarımız var tekstil kötüye gidiçe babam memur ol gel o bana yeter demeye başladı.....

ben bunları hiç unutamam benin ailem yeniliklere açıktır dedem köye ilk laverdayı getirdiğinde kavede çok laf etmişlerdi, dedem kaveden söve söve çıkmıştı dedem o gün bana şunları söylediydi: ziraat mühendisliği oku gel de şunların başında adam gibi bi çifçilik yap demişti ben bunu hiç unutamam....

tavaslı_okan link=topic=48482.msg471044#msg471044 date=1321554081' Alıntı:
evet bizim dokuma tezgahlarımız var tekstil kötüye gidiçe babam memur ol gel o bana yeter demeye başladı.....

ben bunları hiç unutamam benin ailem yeniliklere açıktır dedem köye ilk laverdayı getirdiğinde kavede çok laf etmişlerdi, dedem kaveden söve söve çıkmıştı dedem o gün bana şunları söylediydi: ziraat mühendisliği oku gel de şunların başında adam gibi bi çifçilik yap demişti ben bunu hiç unutamam....
çok uzaksın bana :) ziraat mühendisi bi dostumuz olsa çok iyi olacak :)