Yağmur Suyunun Tarımsal Önemi


Su dipol olması yani iki kutuplu olabilmesi itibari ile canlılar için önemlidir. Yaşamsaldır. Zarurettir. Tüm canlılarda olduğu gibi bitkilerde de su ana etkendir. Bitki besin elementlerinin taşınması , iletilmesi , bitkide doku görevinin yapılması kimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesi , depo ürünlerine yataklık yapması ve tohumların hayatiyetini devam ettirebilmesi için su önemli.

Kısacası bitki hücresinin yaşaması, büyümesi, bölünmesi, çoğalması ve gelecek nesillere aktarılması için su en önemlidir diyebiliriz. Su bitkilerin yapısına girerken , katalizör olarak ta görev yapar.

Su bitkisel üretimin gerçekleşmesi ve verimlilik için ana kriterdir. Sulama ile verim %100 artabilir. Rotasyon (Nadas) için bırakılan arazilerde ekim yapılabilir. Halk arasında Nadasın tarlanın dinlenmesi gibi bir yanlış bilgilenme vardır. Nadas ana itibari ile toprağın su biriktirmesini sağlamak için yapılır. Dinlenme esnasında yüzeyden yabancı otlar çapalanmak sureti ile topragın su kaybı önlenir. Yine yüzey sürüm yapılarak aşağıdan yukarı doğru oluşan kılcal su boruları kırılarak suyun yukarı hareketi önlenir. Yani topraktaki suyun buharlaşması engellenmiş olur.Su var ise nadasa gerek yoktur.Sulama kurallarına uygun yapılırsa her yıl sorunsuz ürün alınabilir. Örnek pamuk mısır ve sebze tarımı.

Bitki – verim ilişkisi

-bitkinin genetik kabiliyeti
-sulama
-sıcaklık
-toprağın yapısı
-bitki besleme elementleri (uygun gübreleme )
-tarımsal teknikler.


Etki etmektedir.Sulama en hayati faktördür. Bitkinin su ihtiyacı

-Yağmur suyu ile
-Yer altı taban suyunun doğal durumu ile bitkinin faydalanması.
-Salma sulama ile
-Yağmurlama sulama ile
-Damla sulama ile yapılmaktadır.

Suyun azaldığı günümüzde kayıplardan dolayı salma sulamadan vazgeçilmek zarurettir.yağmurlama sulama gelişen teknoloji ile yerini damla sulamaya bırakmaktadır.
Salma ,yağmurlama ,veya damla sulama arasında enerji maliyetleri açısından karşılaştırılabilir.Yatırım maliyetleri irdelenebilir. Bitkiler için faydası tartışılabilir. Bu üç sulama da başka bir yerdeki suyun taşınması ve aktarılmasıdır. Bu üçü de sulama ile toprakta tuzlanmaya neden olur. Az veya çok. Damla sulama daha az masraf , daha az tuzlanma ve daha az su tüketimine neden olmakla birlikte ,toprağın geniş alanlarına yayılmaması dez avantajlarıdır.

Günümüzde ve geçmişte bir çok savaşların ve uluslar arası sorunların temelinde su ve su yönetimi veya suya sahip olma yada olamamanın bilinmesi de insanlık için önemlidir.



Toprak canlı bir yapıdır. Bulundurduğu minerallerin bitkilere yarayışlı hale geçmesi gerekir. Bu durumu ;

Uygun bakteri florasının toprakta bulunması. Uygun nemin bulunması , yeterli sıcaklık ve yeterli süre ile kimyasal şartların hazır olması ile mümkün olur.


Yağmur suyu ise tüm sulama yöntemlerinden saf su olması itibari ile çok farlıdır. Tuzlanmaya neden olmaz . Homojendir. Toprağın tüm noktasına eşit düşer.Toprağın kimyasal reaksiyonlarını canlandırır. Biyolojik hareketlilik etkinleşir.Yağmur zarurettir . Evrenseldir.Toprak için eşitseldir.yağmur ile doğa hareketlenir. Tarım yapılsın yapılmasın yapığı tüm bölgeyi ıslatarak bölgesel toprağın tamamını yarayışlı hale getirir.Bu nedenle Yağmur a Rahmet adı verilir.Yağmur en önemli bir sulamadır.Ucuzdur/parasızdır. Doğaldır. Demokratiktir. Estetiktir.Romantiktir. Temizleyicidir.Çevrecidir.Suyun depolanması için gereklidir.Toprakta tuzlanmaya neden olmaz.

Sulama tekniklerinin geliştirilmesi ,mevcut su rezervlerinin en iyi şekilde kullanılması çok önemli ve zarurettir. Bunun yanı sıra yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı YAĞMUR yağması için çevre ve ekolojiye önem vermek gerekir. Yağış rejimlerinin bozulmaması için gerekli önlemlerin alınması ,ağaçlandırma yapılması , küresel ısınmanın önüne geçilmesi gibi tedbirlerin mutlaka alınması ve eğitici bilinçlendirmelerin yapılması gerekir/şarttır/zarurettir.

Bol yağmurlu güzel bereketli ve barış dolu günler dileğimle.

Necmettin Türkoğlu
 

Benzer Konular