Yakın bir zamanda, ülkenin önemli bir kaç tarım ekipmanları üreticilerinden biri ile sohbet ediyorduk. Konu fiyatlardan açıldı ve söyle bir bilgi verdi:
'Almanya ' da üretilen tarım makinelerinin ortalama satış fiyatı, kg basına 21$. Türkiye ' de üretilen bir makinenin kg fiyatı ise 6$. Aradaki fark 3 kattan fazla'
Yani pahali diye dert yandigimiz ithal ekipmanlar var ya, iste onlar sadece Türkiye ' de değil, dunya genelinde pahalı.
Bugun 80 hp traktor icin orta halli bir Lemken pulluk almaya kalksanız, en az 10.000 € gözden çıkartmanız gerekli. Türkiye ' de birebir ayni kalite olan yerli bir pulluga 35.000 lira fiyat çekecek üreticiyi tefe koyup oynatırız. Oysa adam aynı kalitede olan malı, aynı maliyetle üretip aynı fiyatı istedi sadece.
Kisaca fiyatlarin yukselmesinin bir nedeni de ulke icerisinde uretilen makinelerde de kalitenin yavaş yavaş yükselmesi. Tamam. Hala orijinal bir tasarımımız yok ve üretim mantığımızın tamamı kopya üzerine ama kopya dahi olsa, her gecen gun daha kaliteli ürünler üretmeye başladık. Bunun en basit ornegi, bu yıl Agritechnica ' ya katılan çok sayıda yerli firma.
Son olarak bu yükselme trendi daha da devam edecek. Tarımsal mekanizmasını gelişmiş ülkelerde, bir traktör parasına ekipman almak son derece yaygın bir davranış.
Özetle artık bir ekipman alırken çok daha fazla düşünecek ve aldığımız bir ekipmanı çok daha uzun sureler kullanacağız.
***
Bir diğer nokta da çiftçilerin bilincsizligi. Siz alacağınız bir alın tüm detaylarını, üretim malzeme ve proseslerini, teknik verilerini ve alternatif ürünlerin fiyatlarını bilmiyorsanız, kaziklanmaya mahkumunuz.
İste bu yüzden bes para etmez bir çok ekipmanın alıcısı olan çiftçiler, bu ekipmanlar icin bir kucak para istenmesine neden oluyor. Siz iyi ile kötü olanın farkini ayırt edemezseniz, her zaman kötü olanini kullanacağınızdan supheniz olmasın.
Olayın başka yönleri de var.
Farz-i misal yerli bir üretici tamamen orijinal tasarım ile güzel bir kombine Ekim makinesi geliştirdi. Fiyat olarak da maliyet ile dogru orantılı olarak 25.000 lira fiyat istedi. Bu fiyatı duyan bir çok Ciftci 'kardesim bu paraya ekipman mi olur, biz o paraya traktör alıyoruz' diye tepki gösterecektir. Oysa aynı ısı görebilecek, aynı kalitede ithal bir kombine ' nin fiyatı en az 70.000 lira.
Kısaca biz bilinçlenmedikce, ya kaziklanmaya, ya da komik duruma düşmeye devam edeceğiz.
Elimden geldiğince kitabın ortasından konusmaya çalıştım.