Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?


Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?

03.07.2014 03:37

ALİ EKBER YILDIRIM

Zeytincilik Yasası 2002’den bu yana tam 6 kez değiştirilmek istendi. Son değişiklik tasarısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile 16 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.

Kanun Tasarısı ile zeytin alanlarının madenciliğe, enerji yatırımlarına açılması öngörülüyor. Zeytinciler bir kez daha ayaklandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilleriyle görüşerek şimdilik tasarının sanayi komisyonundan geçmeden alt komisyona havale edilmesini sağladılar. Zeytin alanlarının madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılması ne anlama geliyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” nın 4. Maddesi’ne göre, zeytin alanlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin alınmak suretiyle tesisler yapılabileceği hükmü getiriliyor. Tasarıya ustaca yerleştirilmiş bir madde ile gerçek amaç gizlenerek sanki zeytinlikler koruma altına alınıyor algısı ile kamuoyu aldatılıyor. Tasarı ile zeytinliklere hayvanların sokulması yasaklanıyor. Zeytin ağacı kesenlere ağaç başına bin lira para cezası öngörülüyor.

Zeytinliklere hayvanların girişi yasaklanırken, madencilerin ve enerji yatırımı yapacakların girişi serbest hale getiriliyor.Hangisi zeytinliklere daha fazla zarar veriyor?

Ülke, cumhurbaşkanlığı seçimi ile meşgul olurken sessiz sedasız meclisten geçirilmek istenen yasa tasarısı zeytinciliğin idam fermanı olacak. Daha önce de benzer değişiklikler tam 6 kez getirildi. Yargı kararı ile iptal edildi. Türkiye’nin Uluslararası Zeytin Konseyi dönem başkanlığını üstlendiği bir dönemde böyle bir yasa tasarısının gündeme getirilmesi ülke zeytinciliği ve dünyadaki konumu bakımından da büyük olumsuzluklar yaratacaktır.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, İspanya’dan sonra zeytincilikte ikinci ülke olma hedefi de bu tasarı kabul edilirse hayal olacaktır. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi( UZZK) verilerine göre zeytin ve zeytinyağında Türkiye’nin geldiği nokta ve yasa tasarısının yaratacağı olumsuzluklar özetle şöyle:

1- Zeytincilik, Türkiye’ de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağını, işlenen tarım alanlarının yüzde 3.5’ini oluşturuyor. Doğrudan ve dolaylı 10 milyon kişinin geçimini sağlayan, tarımsal ve sosyo ekonomik yönden ciddi bir öneme sahip.

2-Son 2 yıllık ortalamaya göre, zeytinyağı üretimi 165 bin ton ve üretim değeri yaklaşık 600 milyon dolar. 2023’te bu değerin yaklaşık 700 bin ton zeytinyağı için yaklaşık 3 milyar dolar olması hedefl eniyor. Sofralık zeytin üretimi yaklaşık 450 bin ton ve üretim değeri yaklaşık 900 milyon dolar. 2023’te bu değer yaklaşık 3,5 milyar dolar olacak. Bu ekonomik getiriler birkaç yıl veya 15-20 yıllık bir süre ile sınırlı değil. Zeytin ağacı Anadolu’da 6 bin yıldır insanoğlunun, geçim, beslenme, sağlık ve güzellik kaynağı olarak görevini yerine getiriyor. Dünya var oldukça da insanlığa ve çevreye hizmete devam edecek. Bu yönüyle yeryüzünde hiçbir madenin getirisi zeytin ağacının toplam getirisi kadar olamaz.

3-Zeytin dünyada ve Türkiye’de stratejik bir üründür.Türkiye zeytin ağacının genetik anavatanıdır, zeytinin tüm dünyaya yürüyüşünün başlangıç noktasını teşkil etmektedir ve bu anlamda dünya mirasıdır. Kanun Tasarısı ile yapılacak değişiklik, bu potansiyel ve değerin ortadan kaldırılması anlamına da gelecektir.

4-Ülkemiz son yıllarda, zeytincilik alanında ulusal ve uluslararası arenada önemli büyüklüklere ulaştı. Marka ülke hedefine hızla yürümektedir. Yurt içinde milyarlarca liralık yatırımlar yapıldı. Böylesi bir değişiklikle bu yatırımların kaynağı ortadan kaldırılmış olacak.

5- Bugüne kadar zeytincilik yasasında yapılmak istenen değişiklik girişimlerine sektör başta olmak üzere bilim dünyası da karşı çıktı. Zeytinci yörelerdeki bütün siyasi partiler, ortak bildiri ile Zeytincilik Yasası’nda değişiklik yapılmaması istemini TBMM’ne bildirdi. Bu konudaki toplumsal duyarlılık istismar edilmemeli.

6-Zeytinlik saha tanımında getirilen en az 25 dekarlık alanın hiçbir bilimsel temeli yoktur. Bu değişiklik ile 25 dekardan az olan özel mülkiyete konu zeytinliklerin yönetmelik kapsamında değerlendirilmeye alınmamasının önü açılmaktadır. Ege’deki köylünün üreticinin, üç beş dekar zeytinliği zeytinden sayılmayacak böylece kolayca madencilik faaliyetine ve diğer yatırımlara açılabilecektir. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yanı sıra ,Ziraat Mühendisleri Odası, üreticiler, sanayiciler, ihracatçılar, sektördeki herkes bu kanun tasarısına karşı. Ortak görüş, tasarının hemen geri çekilmesi yönünde.

Özetle, bugüne kadar 6 kez gündeme getirilen zeytin alanlarının madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılması tasarısı zeytinciliğin idam fermanı olacak. Bu fermana karşı çıkmak ve yırtıp atmak sadece zeytincilik yapanların değil ülkedeki her duyarlı yurttaşın görevidir.
 
Ynt: Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?

Zeytinlere kıymayın

Mete Tamer OMUR
7 Temmuz 2014


Zeytinlik alanlarda enerji yatırımı yapılmasının önünü açan yasa tasarısı sektörün tüm aktörlerini ayağa kaldırdı. Yanlıştan dönülmesi için imza kampanyası açan zeytinciler, yarın tasarıyı görüşmek için toplanacak Tarım Komisyonu’na çıkarma yapacak.

ZEYTİN ve zeytinyağı sektörü, ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na karşı imza kampanyası başlattı. Sektör temsilcileri, tasarının zeytinlik alanlarda enerji yatırımı yapılmasının önünün açacağını savunan sektör temsilcileri, biran önce bu yanlıştan dönülmesini istiyor. Sektör ayrıca, kanun tasarısının görüşüleceği Tarım Komisyonu’na da çıkarma yapacak. ‘Zeytinciliğin sonu olur’ dedikleri yasa tasarısının komisyondan geçmemesi için yoğun bir mücadele verecek.

Ulusal Zeytin Ve Zeytinyağı Komisyonu Başkanı Ümmühan Tibet, önceki gün sektörün tüm aktörlerinin bir araya geldiğini belirterek, “Bu toplantıda imza kampanyası kararı çıktı. Geçimini zeytincilikten sağlayan, doğasını koruma endişesi taşıyanlar bu yasa tasarısına karşı çıkıyor. Bu kanun tasarısının yasalaşmaması için siyasi parti gözetmeksizin herkesin imza atmasını istiyoruz” dedi.

Sektörün önemli isimlerinden Murat Narin ise daha önceki yıllarda da ‘zeytin yasası değişikliğine’ karşı hazırlanan bildirgeye sadece zeytinci kurum ve kişilerin değil CHP, Ak Parti, MHP ve TKP’ye kadar bütün siyasi partilerin imza attığını hatırlatarak, zeytincilik yasasının değiştirilmesinin Anayasa ve uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu kaydetti.



BU TORBADA ZEYTİN OLMASIN
Kanun tasarısına karşı hazırlanan bildirgeye imza atanlardan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de biran önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirterek, Salı günü gerçekleşecek Tarım Komisyon’da yerini alacağını dile getirdi. 7-8 yıldır zeytinlikler üzerinde bir oyun oynadığını ifade eden Cahit Çetin, şöyle konuştu:

“Tekrar tekrar gündeme gelmesinde bir art niyet arıyorum. Her torba yasanın içine zeytinciliği sokuyorlar. Biz bu torbada zeytinin olmasını istemiyoruz.”

BAKAN HEDEFİNDEN VAZ MI GEÇTİ

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in son yıllarda zeytincilik ile yaptığı çalışmaları taktir ettiğini ifade eden Cahit Çetin, “Devletin ciddi yatırımları oldu. Hala da bu yatırımlar devam ediyor. Bakanlığın dünya ikinciliği gibi bir hedefi var. Şimdi merak ediyorum kanun tasarısında imzası bulunan Bakan Mehdi Eker, bu hedeflerden vaz mı geçti? Bunu sormak lazım” diye konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ
‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’, 16 Haziran’da TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı, 24 Haziran Salı günü de Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’nda kısa süre görüşüldü ve incelemesi için bir alt komisyona göndermişti. Sektör, ‘ekim ayına kadar rahat bir nefes aldık’ dese de alt komisyon bir gün sonra toplandı. Uzun tartışmaların ardından da alt komisyon kanun tasarısıyla ilgili ‘Tarım Komisyonu’nda görüş alınmasına karar verdi. Tarım Komisyonu da yarın saat 14:00’de toplanıyor. Zeytinlerle ilgili kanun tasarısının daha önce 4 kez TBMM komisyonlarında durdurulmuştu. Zeytinliklerin maden aramalarına açılmasına ilişkin düzenlemeyi geçtiğimiz yıl Danıştay iptal etmişti.
 
Ynt: Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?

08.07.2014 - 02:30

Milliyet.com.tr »

Zeytinlikler imara açılıyor!

Olayların içinden | Güngör Uras guras@milliyet.com.tr Tüm Yazıları »

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişikliğe Dair Kanun Tasarısı”nın 4. maddesi ile zeytin alanlarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle, tesisler yapılabileceği hükmü getiriliyor.
Tasarıyla, 25 dönümden (25.000 metrekare) küçük zeytinlikler “sıradan” arazi kabul edilecek...
Türkiye’deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü 10 dönüm. Özellikle yeni oluşturulan zeytinlikler 10 dönümden küçük ölçekte. Tasarı kanunlaşır ise zeytin alanlarının çok büyük bölümü madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılacak. Zeytinlik alanlarında konut, AVM inşa edilebilecek. Alanlar TOKİ’ye tahsis edilebilecek.

Tam bir ölüm fermanı
Zeytincilik Yasası 2002’den bu yana tam 6 kez değiştirilmek istendi.
Kamuoyu, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile meşgul olurken Meclis’ten geçirilmek istenen tasarı kanunlaşırsa zeytinciliğin ölüm fermanı olacak.
Zeytincilikte olan biteni en iyi izleyenlerden biri olan Ali Ekber Yıldırım, tasarının sakıncalarını şöyle sıralıyor;
- Zeytincilik, Türkiye’de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağını, işlenen tarım alanlarının yüzde 3.5’ini oluşturuyor. Doğrudan ve dolaylı 10 milyon kişinin geçimini sağlayan, tarımsal ve sosyo ekonomik yönden büyük öneme sahip.
- Zeytin ağacı Anadolu’da 6 bin yıldır insanoğlunun, geçim, beslenme, sağlık ve güzellik kaynağı olarak görevini yerine getiriyor. Dünya var oldukça da insanlığa ve çevreye hizmete devam edecek.
- Son 2 yıllık ortalamaya göre, zeytinyağı üretimi 165 bin ton ve üretim değeri yaklaşık 600 milyon dolar. 2023’te 3 milyar dolar değerinde 700 bin ton zeytinyağı üretimi hedeflenmiş durumda.
- Sofralık zeytin üretimi yaklaşık 450 bin ton ve üretim değeri yaklaşık 900 milyon dolar. 2023 yılı hedefi 3,5 milyar dolar.
- Zeytin, dünyada ve Türkiye’de stratejik bir ürün. Türkiye zeytin ağacının genetik anavatanı. Tasarısı kanunlaşırsa, bu potansiyel ve değeri kaybedeceğiz.
- Türkiye son yıllarda, zeytincilik alanında ulusal ve uluslararası pazarda önemli büyüklüklere ulaştı. Marka ülke olma hedefine hızla yürüyor. Yurt içinde milyarlarca liralık yatırımlar yapıldı. Böylesi bir değişiklikle bu yatırımların kaynağı ortadan kaldırılmış olacak.

Yağ ithalatı 3.6 milyar $
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da tasarının kanunlaşmasının tarım kesiminde ortaya çıkaracağı olumsuzlukları anlatıyor. Diyor ki;
- Ülkemiz zeytinciliği büyük bir gelişme içerisinde. 2000 yılında toplam 97 milyon 770 bin ağacımız varken, 2013 yılında ağaç sayımız yüzde 70.8 artışla 167 milyon 30 bin adede ulaştı.. Hükümet zeytincilikte dünya ikinciliği hedefini benimsedi. Bu hedef doğrultusunda zeytin için verilen destekler ve yapılan yatırımlarla büyük ilerlemeler kaydedildi. Tasarı, ülkemizin zeytincilikte dünya ikinciliği hedefiyle örtüşmüyor.
- Türkiye’de en büyük döviz harcamalarından birini bitkisel yağ ithalatı için yapıyoruz. 2013 yılı itibarıyla yağlı tohum, ham yağ ve yağlı tohumların işlenmesi sonucu arta kalan küspelerin ithalatı için ödenen döviz miktarı 3.6 milyar dolar oldu. Bitkisel yağ açığımızın kapatılması ve ödediğimiz döviz miktarının azaltılması için zeytincilik oldukça önem taşıyor. Bitkisel yağ açığımızın kapatılmasında zeytinyağı önemli bir ürün.
Milletvekillerimiz acaba milletin, zeytincilerin, üreticilerin uyarılarını dikkate mi alacaklar, yoksa “zararına bakmadan” tasarıya el mi kaldıracaklar?..
Göreceğiz...
 
Ynt: Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?

25 dönümden küçük zeytinlikler
zeytinlik olmaktan çıkarılıyor.
büyük ihtimalle imara açılacak...

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1589257-analiz-zeytinliklerin-sucu-ne

büyük şirketlerin zeytinlikleri bu alandan büyük.
küçük çiftçi üreticinin zeytin bahçeleri elden gidecek.
zeytinde küçük üretici yok edilecek büyük üreticiler köşeyi dönecek
Türkiyenin Zeytin ve Zeytinyağı üretimi azalacak.
binlerce yıllık zeytin ağaçları sökülecek.
 
Ynt: Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?

Arkadaş sevineyimmi üzüleyim mi anlamadım şimdi üzülüyorum çünkü izim burada gariban köylünün alamadığı dünya kadar 2b alanı içindeki zeytinlikleri; bakanlıktan emekli, yok müsteşar yeğeni yok milletvekili akrabası vasfında zenginler kapattı şimdide tapulaştırma sona erer ermez yasayı çıkardılar. Sevineyim mi derken İzmir Çanakkale asfaltına sıfır 22 dekar zeytinli tarlammız var. Hatta forumda video paylaşmıştım diskaro çekerken bi vinç firmasının şantiyesinin yanında Dekarı 150.000 liradan sağımda solumda tarla olup satanlar oldu geçen yıl eee şimdi bizde dekarına 200.000 tl isteriz artık hep kodamanlar kazanacak değil ya Allah demek ki ara sıra bize de kazandırıyor. Ama bizim gibi zeytinci bir ülke için büyük bir ayıp. Bana kalırsa bu yasanın çıkmasının tek sebebi de büyük iş adamları tepelerden çok zeytinlik aldı köylülerden oralara rüzgar enerji santralleri kuracaklar yakında çalışmalar başlar inşallah ta bende sizlere fotoğrafları ile paylaşır ispatlarım. Zaten 2b arazilerinin olduğu yerler çoğunlukta Antalya Muğla İzmir de bulunan zamanında köylünün kazmayla çalı taş çıkartıp ormanı dağı ağaçlandırdığı zeytinlikler adam tam 25-30 yıl sonra randımanlı bir zeytinlik haline getirdi şimdi de devlet el koydu çiftçiye sen al madem dedi. Çiftçi nasıl alacak gübre mazot borcu ertelenince seviniyor zaten birde peşin alırsan 3000 dekarı taksitle alırsan 6500 dekarı eee peşin para kimde var zenginde yani zengin alırsa yarı yarıya köylü kendi alırsa mecbur taksitle alacak tam fiyat şimdi soruyorum arkadaşlar bu yazdıklarımda haksız olduğum yerler varsa beni uyarın.

Size bir örnek daha vereyim bizim arkamızda 1071 metre rakımında dumanlı dağı var. Hastalıktan ari bölge hayvancılık yaparken çalıdan etrafını çevirene dahi ceza yazılan bizzat kendimin av mevsiminde herşeyim tam olmasına rağmen bir tane keklik için 1300 tl ceza yediğim dumanlı dağı. Bundan 2 sene önce çok tanınan bir iş adamı enerji firması kurarak bizi gezdirme dikleri dağın tepesine 8 tane rüzgar gülü kurdu aşağı yukarı 150 dekar kadar bi alana dağın bütün domuzu iş makinelerinin gürültüsünde bizim tarlalarımıza indi 2 senedir hiç vurmayan 8-10 domuz öldürüyor. Şimdi soruyorum bu yasalar birazda neden köylülerden çiftçilerden küçük esnaftan yana çıkmıyor zengine işletme kur %50 hibeli kredi vereyim diyen devlet çitçiye küçük esnafa tarla al %50 hibe kredi makina al %50 hibe kredi vereyim demiyor acaba.....
 

Ynt: Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?

[size=12pt]500 bin ailenin geçim kapısı tehlikede[/size]

ŞABAN GÜNDÜZ - İZMIR
13 Temmuz 2014, Pazar
http://www.zaman.com.tr/ekonomi_500-bin-ailenin-gecim-kapisi-tehlikede_2230882.html

TBMM’ye sunulan elektrik piyasası kanun tasarısı ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, zeytinliklerin rant odaklı faaliyetlere açılabileceği yönünde hükümler içeriyor.

Tasarıda yer alan “zeytinlik saha” tanımlaması ile 25 dekardan küçük alanlar artık zeytinlik sayılmayacak. Oysa AB’nin ilgili mevzuatında, 1 dekarın üzerindeki alanlar “zeytin yetiştirilen parsel” olarak tanımlanıyor. Zeytin ağaçlarıyla kaplı alanlar ise asgari 100 metrekare olarak boyutlandırılıyor. Tasarı kanunlaşırsa zeytin alanlarının çok büyük bölümü madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılacak. Tasarıda zeytinyağı fabrikası kurulmasıyla ilgili imtiyaz da kaldırılıyor. Tasarıya göre zeytinliklerin tek hâkimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olacak. Madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, kamu yararı gözetilerek yol altyapı ve üstyapısı faaliyetlerinde bulunulacak yatırımlara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izin verecek.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet, sektörün bütün aktörlerinin bir araya gelerek imza kampanyası başlattıklarını açıkladı. Tibet, “Geçimini zeytincilikten sağlayan, doğasını koruma endişesi taşıyanlar bu yasa tasarısına karşı çıkıyor. Bu tasarının yasalaşmaması için siyasi parti gözetmeksizin herkesin imza atmasını istiyoruz.” dedi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de bir an önce bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunarak, “Yedi sekiz yıldır zeytinlikler üzerinde bir oyun oynanıyor. Zeytincilik Yasası, 2002’den bu yana tam altı kez değiştirilmek istendi. Tekrar tekrar gündeme gelmesinde bir art niyet arıyorum. Her torba yasanın içine zeytinciliği sokuyorlar. Biz bu torbada zeytinin olmasını istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tasarının zeytinlikler üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendiren Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı da, tasarının zeytincilik sektörünün talepleri bir yana görüşü bile alınmaksızın, tamamen maden lobisinin girişimleriyle hazırlanmış bir düzenleme olduğunu ileri sürerek tasarının kanunlaşması halinde zeytinliklerin büyük oranda kayba uğramasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Kanun çıkarsa ne olacak?

25 dekardan küçük alanlar zeytinlik sayılmayacak.

Türkiye’deki zeytin bahçelerinin ortalama büyüklüğünün 12 dekar olduğu dikkate alındığında, zeytinlik sahaların yarıdan fazlası kanunun koruyuculuğunun dışına çıkarılmış olacak.

Tasarı kanunlaşırsa zeytin alanlarının çok büyük bölümü madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılacak.

Kamu yararı başlığı altında yol altyapı ve üstyapısı faaliyetlerinde bulunulacak yatırımlar için zeytinlik sahalarda yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.

Sektöre yapılan son 15 yılda zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkarma yatırımı bu tasarı yasalaştığı takdirde gözden çıkarılmış olacak.
 
Ynt: Zeytinliklerden ne istiyorsunuz?

herşeyi anladımda
madem sınır 25 dekar olacakmış
peki ozaman yeni miras kanunundaki asgari 5 dekar bahçe sözü havada mı kalmış oluyor (bahçe derken zeytinliklerde kastediliyordu)
12 senedir alışamadım ben bu memleketin halkını yöneten siyasi kişilere ve siyasi partiye
 

Benzer Konular