Ziraat Odaları Birliği açıkladı! Desteklemelerde 'Tarım Kanununa' uyulmuyor...

📌 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında tarım sektörünün 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 yılı beklentilerini açıkladı.


✅ “Tarım sektörü, ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir ve üretime, istihdama ve dış ticaretimize hatırı sayılır bir katkı vermeye de devam ediyor. 2022 yılı bütçesinde tarım sektörüne tarımsal destekler için bir önceki yıla göre yüzde 65,1’lik artışla 39 milyar 832 milyon lira kaynak ayrıldı. 2023 yılı destek bütçesi ise 54 milyar olarak planlandı. Her ne kadar destek bütçesinde artış yapılmış olsa da girdi fiyatlarındaki artışlar ve enflasyon dikkate alındığında belirlenen bu rakamın daha da artırılması gerekir. Diğer yandan, destek bütçesinin Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın en az yüzde 1 oranında olması gerekirken, bu rakam da yüzde 0,39 düzeylerinde kaldı."

✅ “2021/2022 sezonu tarımsal girdi kullanımı açısından zorlu geçti. Çiftçilerimizin bir kısmı gübre ve mazottaki yüksek fiyat artışları nedeniyle girdi kullanımı azalttı. Gübre fiyatlarındaki artışlar yüzde 400’leri aşarken, mazot fiyatlarındaki artışlar yüzde 250’leri geçti. Zirai ilaç ve yem fiyatlarındaki artışlar yüzde 100’ü aşarken, elektrik fiyatlarında yüzde 140 artış görüldü. Bir önceki yıla göre sezonun büyük bölümünde gübre fiyatlarındaki yüzde 200-300 aralığındaki artışın etkisi devam etti. Hava koşullarının olumlu gitmesi yetersiz kullanılan gübrenin olumsuz etkisini hafifleterek verim kaybını azalttı. Yem fiyatlarındaki artış, çiğ süt ve karkas et fiyatlarının para etmemesi sonucu hayvansal üretim de daha zor günler yaşadı."

✅ "Mısır üretimi 2022’de 8 milyon 300 bin tona ulaşarak rekor kırdı. Ancak artan üretime rağmen mısır ithalatı da yüzde 41,8 oranında arttı. Devam eden hasatla birlikte artan ürün arzı nedeniyle üretici alıcı bulmakta zorlandı. TMO tarafından ağustos ayında yüzde 14 nem mısır için tonu 5 bin 700 lira olarak açıklanan alım fiyatı, piyasada tonu 5 bin 100 liraya kadar geriledi. Nem oranları bu aylarda yüzde 30’lara kadar çıktığı için ürünün ton fiyatı da 3 bin liraya kadar düştü. Üretimi artan mısırda üreticimiz bu yıl beklediği geliri elde edemedi."

✅ “2022 yılında görülen rekor girdi fiyatları artışlarına rağmen, hava koşullarının da geçen yıla göre iyi gitmesiyle bitkisel üretimde önemli bir artış yaşandı. Çiftçilerimiz, bütün zor şartlara rağmen üretimini sürdürdü. Bu büyük bir şanstır. Başta girdilerin pahalılığı olmak üzere çözülmesi gereken sorunlarımız bulunuyor. Bu sorunlar çözülür ve yeterli destek verilirse çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2023 yılında üretimde sıkıntı yaşamayız" dedi.

Get.jpeg
 
TZOB Başkanı, süt ürüticileri birliği başkanı oturdukları koltuktan ne şiş yansın ne kebap misali açıklamalar yapıyorlar. Süt üreticileri birliği başkanının dün söyledikleri ile bugün söyledikleri arasında dağlar var.
Kimseyi kızdırmayayım ama bana oy veren cenahında gazını alayım şeklinde açıklamalar şahsım adına yok hükmündedir. Yıllardır o koltukta oturan kişi ziraat odalarını 1 adım ileriye götürmemiştir. Aksine dahada atıl çiftçinin gözünde dahada değersiz duruma getirmiştir.
Açıklamasına gelirsek sonununa kadar kaç kişi okudu merak ediyorum. Yapılan açıklamaların birşeyi değiştirmediği ortada. Açıklama yerine daha somut adımlar atılmalı. Yıllardır orada oturuluyorsa, senin benim hakkımdan krallar gibi geçiniliyorsa çiftçinin hakkıda hakkıyla savunulmalı.
 
Bunları ortaya söylemek işmi şimdi?

Mademki destek bütçesi tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın en az yüzde 1 oranında olması gerekirken, bu rakam yüzde 0,39 düzeylerinde kaldı, oda olarak ne yaptınız? Kiminle bu sorunu konuştun, nasıl yüzde 1 yapılarak kanuna uyulur, kanuna uyulmuyorsa neler yapılmalı?

Bir icraat yok, bu soruları soramıyor çözüm nedir bahsedemiyorsanız ne demeye konuşuyorsunuz ?
 

Benzer Konular