Ziraat Odaları Birliği: "Çiftçiler yeni ÇKS sistemine uyum sağlayamıyor"


📌 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında ÇKS kayıtları hakkında konuştu.


✅ “Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda dijitale geçiş uygulaması ile arazi beyanında ve ek belgelerinde değişiklik olmayan çiftçilerin başvurularını e-Devlet üzerinden kabul etmeye başladı. Diğer çiftçilerimizin başvuru belgeleri ise geçmiş yıllarda olduğu gibi Odalarımız tarafından tamamlanmakta, çiftçilerimiz tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilmektedir. Bu yıl yapılan yeni uygulamalara çiftçilerimiz yeterince uyum sağlayamıyor. Özellikle uygulamanın ilk yılı olması nedeniyle e-Devlet başvurularında sık sık sistem sorunu yaşanıyor.

✅ "2023 yılı ÇKS başvurularının, yeni yönetmelik çerçevesinde 1 Ekim 2022 tarihinde başlamış olup, 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek. Yeni yönetmelikle beraber başvuru dönemi 4 ay ile sınırlandırıldı. 2022 yılında 2 milyon 172 bin 974 çiftçinin, toplam 15,3 milyon hektar tarım alanı ÇKS’ye kaydedildi. 2023 tarımsal üretim dönemi için ise, Odalarımızdan alınan bilgilere göre bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 460 bin çiftçinin, 10,6 milyon hektar alanının kaydı yapıldı."

✅ "Bilindiği üzere ÇKS kaydını yaptırmayan çiftçilerimiz desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor ve düşük faizli kredi kullanamıyor. Çiftçilerimiz yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelebilecek zararlar doğrultusunda, kredi borçlarını düşük faizle erteleyemiyor veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanamıyor. Başvuru süresinin bitmesine kısa bir süre kalmasına rağmen, 2022 yılında ÇKS’ye kayıt yapan çiftçilerin yaklaşık üçte biri bu yıl başvuru yapmadı. Bu nedenle 31 Aralık 2022 tarihinde bitecek olan 2023 yılı ÇKS kaydı başvuru süresi uzatılmalıdır."

✅ "Çiftçilerimiz de kalan 10 günlük sürede yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak kayıtlarını bir an önce yaptırmalıdır. ÇKS başvuru dosyasının hazırlanmasında ve e-Devlet başvurularında Ziraat Odalarımız çiftçilerimize yardımcı olmaktadır."

Get.jpeg
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Uyum nasıl saglanicak. Arazi ekleme yok. Arazi çıkarma yok. Bazı tarlalar ifraz olmuş sisteme yansıması olmamış. Bazı tarlaların mahallesi değişmiş sisteme yansimamis. Onaylandıktan sonra ürün değiştirme yok. Nasıl uyum saglanicak
 

Odacılar bu işe burnunu sokmasın. Sistem gayet güzel ve mantıklı.
Ancak ilçe tarımdaki memurlar bile sistemi bilmiyor. Sistemin adam akıllı tanıtımı, eğitimi yapılmadı. Kiralık arazi yoksa iş çok kolay. Ama işte bu lanet olası odalar yüzünden kiralık araziyi e devletten yapamıyoruz. İşte çözülmesi gereken sorun budur.
 

Benzer Konular