10 milyona yerli mozeralla
Zeynep BİLGEHAN /Fotoğraf: Murat ŞAKA
09 Kasım 2015
İşadamı Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu Türkiyede iyi mozarella yiyemekten şikayetçi olunca kendi üretimlerini yapmaya karar verdi. Emeklilik hayali olarak başlayan iş 10 milyon liralık bir yatırıma dönüştü. Türkiyenin yüzde yüz manda sütünden üretilen ilk mozarellasının yapıldığı Kandıradaki çiftliğin mandaları, genel müdürü, veterineri ve peynir ustası ise İtalyan.
BİRKAÇ yıl önce bir emeklilik hayali olarak Kendi üretimimizi mi yapsak? diye düşünen işadamı Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu, Türkiyede iyi mozarella yiyemekten şikayetçi olunca 10 milyon liralık yatırımla kendi üretimlerini yapmaya başladı.
İyi mozarella için iyi süt, iyi süt için iyi manda gerektiğini söyleyen Yelkencioğlu, Baktık ki iyi manda sütü yok kaliteli sütü üretmeye karar verdik! Memleketim olan İzmitin Kandıra ilçesinde yerel yöneticilerin de teşviğiyle bir yıllık bir arayışın sonunda 50 dönüm büyüklüğünde uygun arazi bulup manda çiftliği için ilk adımı attık diye konuşuyor.
Araziyi bulduktan sonra ise sıra içeriyi doldurmaya geldiğini anlatan Ömer Aral şunları söylüyor: Bu süreçte Türk mandalarında aradığımızı bulamadık. Bunun üzerine rotayı İtalyaya çevirdik. Türkiyede mandalar günde 3-4 litre arasında, İtalyadakilerse 10-15 litre arasında süt veriyor. Dünyanın en iyi mozarellasının yapıldığı bölge olan Napoliye gidip Piemonte yakınlarından uygun hayvanları bulduk. Buffa isimli şirketi kurduktan iki yıl sonra, 2014 Nisanında çiftliğin ilk sakinleri 128 gebe manda Kandıraya vardı.
YÜZDE 100 MANDA SÜTÜ
İtalyadan örnek alınan modellerle inşa edilen çiftlikte şu an 300 manda var. Ömer Aral mandaların hayat tarzının da İtalyan olduğunu anlatıyor: Köylerdeki Türk mandalar tarlada ne bulursa onu yiyor. Bizse mandalara özel olarak getirtilen yonca, yulaf ve soyadan oluşan bir mönü veriyoruz. Hazır yem kullanmıyoruz. Şu an ortalama 750 kilo süt alıyoruz. Gerçekleşecek doğumlarla bu miktar iki ayda iki katına çıkacak. Yabancı mandalarda sağım da kolay oluyor. Neredeyse kendileri gidiyorlar. Yerli mandalar doğada dolaştıklarından biraz vahşi oluyor. Peynir makineleri ve İtalyan peynir ustasının da gelmesiyle çiftlikte mozarella, burrata, mascarpone ve ricotta üretimine de başlandığını söyleyen Yelkencioğlu, ürettikleri mozarellanın Türkiyede bir ilk olacağını söylüyor. Yelkencioğlu, Türkiyede yüzde 100 manda sütünden burrata ve mozarella yapılmıyor. Buradakiler inek sütü karıştırılarak veya inek sütünden yapılıyor. Tadı da çok farklı oluyor dedi.
Toplam yatırımı 10 milyonu buldu
ÇİFTLİKTE üretilen peynirlerin İstanbuldaki restoran ve şarküterilere pazarlanması da bizzat iki ortağın oğulları Ali Aral ve Eren Yelkencioğlu tarafından yapılıyor. Manda sütünün kilosu, 1 lira olan inek sütünün altı katı olduğu için fiyatları pazar ortalamasının biraz üstünde. Niyazi Yelkencioğlu Küçük bir iş olarak başladık ama ikimiz de mükemmeliyetçi olduğumuzdan en iyisi olsun istedik diye anlattığı mozarella işine 10 milyon lira yatırım yaptıklarını söylüyor. Ancak bununla birlikte Kandırada mandacılık işini artık bir sosyal sorumluluk olarak da ele alıyorlar. Manda yetiştiriclerine yardımcı olmak için Kocaeli Manda Birliğini kuran Yekencioğlu, Buraya gelmemiz manda yetiştiricilerini de cesaretlendirdi. Böyle bir çiftlik kurulabileceği ve mandalardan daha fazla süt verimi alınabileceğini gördüler diyor.
İtalyan genel müdür sünnetle Müslüman
İTALYAN mandalara bakan ekip de İtalyadan gelmiş. Mandaları bizzat seçen ve ayda bir kontrole gelen veteriner Carlo Grassi 20 yıldır mandıralarda mozarella ve burrata yapan peynir ustası Rabah Belamineyi da ikna ederek Kandıraya getirmiş. Peynir tariflerini patronlarına bile vermeyen Belamine şu an ailesiyle birlikte Türkiyeye taşınmaya hazırlanıyor. Ancak çiftlikteki İtalyanlar arasında Türkiyeye en temelli yerleşen Genel Müdür Angelo Lotumolo olmuş. İtalyada 2 bin dönüm arazi üzerindeki aile çiftliklerinde 600 mandayla ilgilenerek bu işin içine doğan zooteknisyen Lotumolo Türkiyede hem yeni bir iş hem de hayat edindi! Kandırada tanışıp aşık olduğu Tuğbayla evlenebilmek için sünnet olup Müslüman oldu.
zbilgehan@hurriyet.com.tr
Zeynep BİLGEHAN /Fotoğraf: Murat ŞAKA
09 Kasım 2015

İşadamı Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu Türkiyede iyi mozarella yiyemekten şikayetçi olunca kendi üretimlerini yapmaya karar verdi. Emeklilik hayali olarak başlayan iş 10 milyon liralık bir yatırıma dönüştü. Türkiyenin yüzde yüz manda sütünden üretilen ilk mozarellasının yapıldığı Kandıradaki çiftliğin mandaları, genel müdürü, veterineri ve peynir ustası ise İtalyan.
BİRKAÇ yıl önce bir emeklilik hayali olarak Kendi üretimimizi mi yapsak? diye düşünen işadamı Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu, Türkiyede iyi mozarella yiyemekten şikayetçi olunca 10 milyon liralık yatırımla kendi üretimlerini yapmaya başladı.
İyi mozarella için iyi süt, iyi süt için iyi manda gerektiğini söyleyen Yelkencioğlu, Baktık ki iyi manda sütü yok kaliteli sütü üretmeye karar verdik! Memleketim olan İzmitin Kandıra ilçesinde yerel yöneticilerin de teşviğiyle bir yıllık bir arayışın sonunda 50 dönüm büyüklüğünde uygun arazi bulup manda çiftliği için ilk adımı attık diye konuşuyor.
Araziyi bulduktan sonra ise sıra içeriyi doldurmaya geldiğini anlatan Ömer Aral şunları söylüyor: Bu süreçte Türk mandalarında aradığımızı bulamadık. Bunun üzerine rotayı İtalyaya çevirdik. Türkiyede mandalar günde 3-4 litre arasında, İtalyadakilerse 10-15 litre arasında süt veriyor. Dünyanın en iyi mozarellasının yapıldığı bölge olan Napoliye gidip Piemonte yakınlarından uygun hayvanları bulduk. Buffa isimli şirketi kurduktan iki yıl sonra, 2014 Nisanında çiftliğin ilk sakinleri 128 gebe manda Kandıraya vardı.

YÜZDE 100 MANDA SÜTÜ
İtalyadan örnek alınan modellerle inşa edilen çiftlikte şu an 300 manda var. Ömer Aral mandaların hayat tarzının da İtalyan olduğunu anlatıyor: Köylerdeki Türk mandalar tarlada ne bulursa onu yiyor. Bizse mandalara özel olarak getirtilen yonca, yulaf ve soyadan oluşan bir mönü veriyoruz. Hazır yem kullanmıyoruz. Şu an ortalama 750 kilo süt alıyoruz. Gerçekleşecek doğumlarla bu miktar iki ayda iki katına çıkacak. Yabancı mandalarda sağım da kolay oluyor. Neredeyse kendileri gidiyorlar. Yerli mandalar doğada dolaştıklarından biraz vahşi oluyor. Peynir makineleri ve İtalyan peynir ustasının da gelmesiyle çiftlikte mozarella, burrata, mascarpone ve ricotta üretimine de başlandığını söyleyen Yelkencioğlu, ürettikleri mozarellanın Türkiyede bir ilk olacağını söylüyor. Yelkencioğlu, Türkiyede yüzde 100 manda sütünden burrata ve mozarella yapılmıyor. Buradakiler inek sütü karıştırılarak veya inek sütünden yapılıyor. Tadı da çok farklı oluyor dedi.
Toplam yatırımı 10 milyonu buldu
ÇİFTLİKTE üretilen peynirlerin İstanbuldaki restoran ve şarküterilere pazarlanması da bizzat iki ortağın oğulları Ali Aral ve Eren Yelkencioğlu tarafından yapılıyor. Manda sütünün kilosu, 1 lira olan inek sütünün altı katı olduğu için fiyatları pazar ortalamasının biraz üstünde. Niyazi Yelkencioğlu Küçük bir iş olarak başladık ama ikimiz de mükemmeliyetçi olduğumuzdan en iyisi olsun istedik diye anlattığı mozarella işine 10 milyon lira yatırım yaptıklarını söylüyor. Ancak bununla birlikte Kandırada mandacılık işini artık bir sosyal sorumluluk olarak da ele alıyorlar. Manda yetiştiriclerine yardımcı olmak için Kocaeli Manda Birliğini kuran Yekencioğlu, Buraya gelmemiz manda yetiştiricilerini de cesaretlendirdi. Böyle bir çiftlik kurulabileceği ve mandalardan daha fazla süt verimi alınabileceğini gördüler diyor.
İtalyan genel müdür sünnetle Müslüman
İTALYAN mandalara bakan ekip de İtalyadan gelmiş. Mandaları bizzat seçen ve ayda bir kontrole gelen veteriner Carlo Grassi 20 yıldır mandıralarda mozarella ve burrata yapan peynir ustası Rabah Belamineyi da ikna ederek Kandıraya getirmiş. Peynir tariflerini patronlarına bile vermeyen Belamine şu an ailesiyle birlikte Türkiyeye taşınmaya hazırlanıyor. Ancak çiftlikteki İtalyanlar arasında Türkiyeye en temelli yerleşen Genel Müdür Angelo Lotumolo olmuş. İtalyada 2 bin dönüm arazi üzerindeki aile çiftliklerinde 600 mandayla ilgilenerek bu işin içine doğan zooteknisyen Lotumolo Türkiyede hem yeni bir iş hem de hayat edindi! Kandırada tanışıp aşık olduğu Tuğbayla evlenebilmek için sünnet olup Müslüman oldu.
zbilgehan@hurriyet.com.tr