ANKARA'DA BALYA YAPIMINI ENGELLEYEN GENELGE HAKKINDA

Ynt: ANKARA'DA BALYA YAPIMINI ENGELLEYEN GENELGE HAKKINDA

gokhanozkan link=topic=63172.msg710531#msg710531 date=1362041452' Alıntı:
hadi diyelim dedikleri oldu.Türkiyede kaçtane biçer var patoslu veya kıyıcılı olan.ihtiyaca nasıl cevap verecek.bir genelge yayınlamadan önce onun fizibilitesi yapıldımı,sonuçları ne doğurur gibi şeyler düşünüldümü.bu genelge bana göre hükümsüzdür.ne uygulanır nede uygulanıttırılır.
Ben de aynı senin gibi düşünüyorum abi,uygulanamayacağı kesin de,en azından biz sesimizi duyurmuş oluruz.Devrin değiştiğini,takip ettiğimizi göstermiş oluruz.En azından bunlar olur gibime geliyor.

Sayın; TRAKKULÜP AİLESİ üye arkadaşlarım;
Valilik Genelgesi nedeniyle, hasat döneminde yaşayacağımız sorunlar ve çözümler konusunda aşağıda taslak hazırladım. Çağrı beyin de üzerinde düzenlemeler yaptığı taslağı değerlendirmenizi, Sorunlar ve Çözümler konusunda ilave edebileceğiniz görüşleriniz veya değişmesini istediğiniz cümleler var ise yazmanızı rica ediyorum.
Unutulmamalı ki birlikten güç doğar.
İlgilenen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Sorunlar;

- 2013 yılı hasat döneminde Ankara Valiliğinin yayımladığı Genelgede bahse konu iki düzeneğinde olduğu biçerdöver bulabilecekmiyiz?
- Düzeneği taktırmayan biçerdöverciler Ankara İlinde cezai işlemlerden dolayı çalışmak istemeyeceklerdir.
- Kıyıcı ve patoz düzenekli biçerdöver sahiplerince biçim için daha yüksek ücret isteyeceklerdir. Tabi bu yüksek ücret mazot, gübre gibi girdilerin yüksek olduğu bir dönemde çiftçiler tarafından tercih edilmeyecek ve maliyeti yükseltecektir.
- Hasadın zamanında yapılması mümkün olabilecek mi? Hasat geciktiğinde tane dökümü yaşanacağından hem çiftçi hem Ülke ekonomisi zarar görmeyecek mi?
- Arazi şartlarından dolayı patoz düzeneği ile saman yapılması durumunda biçerdöver arkasına takılacak römorkla biçim yapılması mümkün olmamakta hatta biçerdövercilerin hayatını tehlikeye atacaktır. Böyle bir biçim şekli ancak düz araziler için geçerli olacaktır.Düz yerleri saman tertibatlı, rampa yerleri kıyıcı olan biçerdöverleri mi biçtireceğiz?
- Kıyıcı ile biçim yapıldığında kıyılan sap yanmaz hale mi gelecek ?

-Her biçerdövere sap kıyıcı (haşpayın) takılması zorunlu hale getirmesi doğrudur.Ancak; Genelgenin esnetilerek uygulamada hasat döneminde tarla sahibinin isteği doğrultusunda ihtiyaca binaen sapın kıyılması veya sap halinde bırakılarak balya yapılması ya da saman makinalarınca saman yapılmasının daha faydalı olacağı düşüncesindeyim

Saygıdeğer Trakkulüp üye arkadaşlarım.
2012 yılının Eylül ayında Ülkemizin en büyük tarım sitesi Trakkulüpe üye olarak sizlerle tanışmaktan onur duydum.
Son 2-3 aydır da siteyi sürekli takip etmeye çalışıyorum.
Görüyorum ki birlik olalım, beraber olalım, sesimizi duyuralım, sendika kuralım vs. diyen arkadaşlarımız;
Belgesiyle ortaya koymuş olduğum, zaman içerisinde de Ülke geneline yayılabilecek bir konu hakkında duyarsız kalınmasını şaşkınlıkla izliyorum.
Üzülerek sizlere sitem etmek durumundayım.
Kimse üzerine alınmasın ama;
Klavye kahramanlığıyla bir yerlere varılmıyor.

hakan abi ve çağrı biladerim.bu konuda son durum ne.
bu gün bizim muhtarlara gelen yazıda aklımda kalanları yazıyorum.
2013 yılı ankara il sınırları içerisinde buğday biçimi yapacak olan biçerdöver sahiplerininin ,ankara il sınırları içinde biçim yapa bilmeleri için sezon başlamadan biçerdöverlerine sap kıyıcı veyada saman apartlarını şimdiden taktırmaları gerektiğini .aksi durumda olan biçerdöverlerin ankara il sınırları içinde calışma izni verilmeyeceğini,calışanlarında hakkında kanuni işlem yapılacagını .diye bişeyler yazıyordu.
yani bu sap kıyıcı ve patoz takma işi ankara il sınırları için gecerli bir durum olsada diğer illerden oraya calışmaya gidecek biçerdöver sahiplerinide yakından ilğilendiren bir durum.

tümosan 8095 link=topic=63172.msg721139#msg721139 date=1363709944' Alıntı:
hakan abi ve çağrı biladerim.bu konuda son durum ne.
bu gün bizim muhtarlara gelen yazıda aklımda kalanları yazıyorum.
2013 yılı ankara il sınırları içerisinde buğday biçimi yapacak olan biçerdöver sahiplerininin ,ankara il sınırları içinde biçim yapa bilmeleri için sezon başlamadan biçerdöverlerine sap kıyıcı veyada saman apartlarını şimdiden taktırmaları gerektiğini .aksi durumda olan biçerdöverlerin ankara il sınırları içinde calışma izni verilmeyeceğini,calışanlarında hakkında kanuni işlem yapılacagını .diye bişeyler yazıyordu.
yani bu sap kıyıcı ve patoz takma işi ankara il sınırları için gecerli bir durum olsada diğer illerden oraya calışmaya gidecek biçerdöver sahiplerinide yakından ilğilendiren bir durum.

Mehmet bey,
Dilekçeme cevap gelmedi.
Cevap gelince, yazacağım.

Ayrıca, şifaen öğrendiğime göre;
Bu genelgenin hazırlanmasında;
Komisyon oluşturulmuş.
Ziraat Odaları da bu komisyonda yer almış.

Hakan TOKSOY link=topic=63172.msg721792#msg721792 date=1363810233' Alıntı:
Ayrıca, şifaen öğrendiğime göre;
Bu genelgenin hazırlanmasında;
Komisyon oluşturulmuş.
Ziraat Odaları da bu komisyonda yer almış.
Doğrudur arkadaşlar bu genelge keyfiye çıkarılmış bir genelge değil basından takip ettiğimiz kadarıyla bugüne kadar nekadar önlem alındıysa da anız yakmanın önüne geçilemedi..

Hakan TOKSOY link=topic=63172.msg709799#msg709799 date=1361914790' Alıntı:
Sayın arkadaşlarım;
Genelgenin;
Madde 3 ün 'c' bendini tekrar yazıyorum:

' c- Biçerdöverle biçim esnasında tarlaya bırakılan saplar gerek toprak işleme gerekse ekim esnasında zorluklar çıkardığından dolayı anız yangınlarına sebebiyet vermektedir. Bu mahzurları ortadan kaldırmak için, biçerdöverlerin sap haznesine takılan ve sapları parçalayıp tarlaya yayan sap kıyma düzeni (haşpay) veya sapları kıyarak arkasına takılı bir römorkta saman halinde toplayan (biçerdöver saman makinası) düzenlerinin biçerdöverlere monte edilmesi ve kullanılması gerekmektedir. 2013 yılı hasat döneminde biçerdöverlerde sap kıyma düzeni (haşpay) veya biçerdöver saman makinesi düzeninin kullanımı zorunlu hale getirilecektir.'

' c bendinin haricinde' Genelgenin tamamına katılıyorum.
Sizden ricam genelgeyi incelemeniz.
Teşekkür ederim.

Kanaatimce;
Madde 3 ün 'c' bendine;
'İsteğe Bağlı'
Cümlesinin eklenmesiyle sorun çözülür.
İsteyen; kıydırır,
İsteyen; arazi durumuna göre saman makinası düzenekli ile biçim yaptırır,
İsteyen; balya yapar,
İsteyen; saman makinası ile saman yapar.

Dilekçeme henüz cevap gelmedi.
Konu ile ilgili arkadaşımın dilekçesine;
Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün vermiş olduğu cevap aşağıdadır.

' İlgi dilekçeniz incelenmiş olup, dilekçenizde bahsi geçen konu 2013 yılı hasat öneminden önce hazırlanacak Anız Yangınları Valilik Genelgesinde değerlendirilecektir.'

denilmektedir.

İl Tarımdan gelen cevap.

if3F9.jpg

Hakan TOKSOY link=topic=63172.msg725821#msg725821 date=1364581027' Alıntı:
İl Tarımdan gelen cevap.

if3F9.jpg
size gelecek cevapda aynı olur bence abi.
valla bence bu yıl sıkıntılı bir hasat sizleri bekliyor gibime geliyor abi.inşallah ben yanılırımda.
düz olan yerlerde sıkıntı olmasada biçim işi rampada cok sıkıntı olur.

Yasakçı zihniyet abi bu.

yarın öbür gün şekerli çay içmeyi.makinayla süt sağmayı.Arabalarda geri vitesi.herşeyi yasaklayacaklar göreceksiniz...

TT 55 link=topic=63172.msg725836#msg725836 date=1364582284' Alıntı:
Yasakçı zihniyet abi bu.

yarın öbür gün şekerli çay içmeyi.makinayla süt sağmayı.Arabalarda geri vitesi.herşeyi yasaklayacaklar göreceksiniz...

Hatalar olabilir.
Ancak, biz uygulayıcılar işimizin gerektiği her konuyu takip edip, uygulamada doğabilecek aksaklıkların yasal çerçevede takipçisi olmak zorundayız.
Yayımlanacak yeni Genelgede 'isteğe bağlı' ifadesi yer alacağı kanaatindeyim.

nailyetek link=topic=63172.msg725829#msg725829 date=1364581691' Alıntı:
Dilekçe ses getirmiş.

Konu ile ilgili;
2 kez İl Müdürlüğüne gittim.
İl Müdür Yardımcısıyla, Şube Müdürüyle ve Mühendis ile de görüşmem oldu.
Mühendis bey hatayı 45 dakikalık konuşma sonucunda kabul etti.
Takipçisi olacağımız her konunun, çözüme kavuşacağı inancındayım

tümosan 8095 link=topic=63172.msg725824#msg725824 date=1364581498' Alıntı:
size gelecek cevapda aynı olur bence abi.
valla bence bu yıl sıkıntılı bir hasat sizleri bekliyor gibime geliyor abi.inşallah ben yanılırımda.
düz olan yerlerde sıkıntı olmasada biçim işi rampada cok sıkıntı olur.

Dilekçeme, Aynı cevap geldi.
Bizler, matbu dilekçe verdik.
İl Müdürlüğü de dilekçelere matbu cevap vermiş.
Yeni çıkacak Genelgeyi takip edelim bakalım,
Düzenlemeyi nasıl yapacaklar?
Çağrı bey,
Sizin dilekçenize de cevap geldimi?

Hakan TOKSOY link=topic=63172.msg731995#msg731995 date=1365963402' Alıntı:
Dilekçeme, Aynı cevap geldi.
Bizler, matbu dilekçe verdik.
İl Müdürlüğü de dilekçelere matbu cevap vermiş.
Yeni çıkacak Genelgeyi takip edelim bakalım,
Düzenlemeyi nasıl yapacaklar?
Çağrı bey,
Sizin dilekçenize de cevap geldimi?
abi çağrıyada gelecek cevap aynı olur bence.
sonuçda resmi kurum yazıları,genelde bi konu hakkında verilen cevap hep aynı kaleme bağlı olan bi durum.

Verilen cevaplar kalıp cevap,verdiğimiz tüm dilekçelere önerileriniz dikkate alınacaktır,2013 genelgesi çıkarken gerekli düzenlemeler yapılacaktır yazıyor,ancak zaten çıkmış bir genelge orasını çözemedim :) İnşallah sıkıntı çekmeyiz bilmiyorum nasıl olacak.

Konuyu merak eden arkadaşlar için,artık bizim çalışmamız bir işe yaradı mı yaramadı mı bilmiyorum ancak yeni yayımlanan genelgede düzeltilme yapılmış.

Madde 6)Biçerdöverle biçim esnasında tarlaya namlu halinde bırakılan sapların balya veya saman olarak değerlendirilemediği durumlarda, biçerdöverlerin sap haznesine takılan ve bir kol vasıtasıyla devreye alınarak sapları parçalayıp tarlaya yayan sap kıyma düzeni (haşpay) veya sapları kıyarak arkasına takılı bir römorkta saman halinde toplayan biçerdöver saman makinasının biçerdöverlere monte edilmesi ve kullanılması ile yağışın bol olduğu, kuraklık olmadığı yıllarda anız yangınlarının önüne geçilmesi sağlanacaktır.

http://www.ankara.gov.tr/Portal.asp?X=Read&ID=1776