Hocam bu yapan bi ziraat odamız il veya ilçe tarım mühendisimiz varmı . Bu bölge patates bu bölge sarımsak bu bölge çeltik bu bölge sebze ekicek devlet şartlarındasınız deyen bir kurum varmı ? Bunları anlatan söyleyen birim kontrol ve bilgi verdimi yo hayır ve biz toprağımızı tanımıyorken analiz yapacak bi bölgede beş barmagı geçmiyoruz maalesef hala kara düzeniz . Biz para kazanmaya çalıştıkça batıyoruz bi ürüne yükleniyoruz sonuç ithal .kooparatif olamıyoruz çünkü birlik olamıyoruz. Biz çeltiği 3 ‘e satmayalım buğday 1.5 ayçiçeği 2.5 olmasın ama gübre ilaç mazot ilaç zam yemesin . Kusura bakma konuştum konuştum ama gerçekten kimisine boşa kimisi haklıya yoracak sonra partizan olucam
Partizanlıkla ilgili değil, mesela her il ve ilçe tarımda köylerle ilgilenen ziraat mühendisleri var, onlardan destek alıyor muyuz? Başımdan geçen bir olayı anlatayım size, geçen sezon mercimek ekmiştik daha öncesi nohuttu (normalde ekmemiz gerekiyormuş) babam mercimeğin hastalıklı olduğunu söyledi sonra bir komşu var ona danışmış ben dedim ki o komşu nereden bilecek hastalığın ne olduğunu, ilçe tarımda çalışan ziraat mühendisi vardır onlara sor dedim (bu arada ben İzmir'de yaşıyorum) babam ilçe tarıma gidip sormuş, bizim köyle ilgilenen ziraat mühendisi gelip yerinde inceleme yapmam gerek demiş bir de nohuttan sonra tekrar mercimek ekmemelisiniz diye de bilgi vermiş, sonra 1-2 gün için de gelip tarlayı incelediler ve şunları şunları yapmalısınız diye bilgi vermiş Ziraat mühendisi. Demem o ki "at sahibine göre kişner" biz çiftçiler olarak kendi ilimizde ilçemiz de olan ziraat mühendislerine soru soracağız onlarda kendi atıllıklarından böylece kurtulacaklar. Ama gel gör ki biz, ne yapacağız ziraat mühendisiyle ben daha iyi biliyorum komşu şunu yaptı bende onu yapacağım diyoruz. Ziraat mühendisi de bana kimse soru sormuyor demek ki kimsenin bilgiye ihtiyacı yok diye düşünüyor olabilir. Analiz konusuna gelince, bazı ziraat odaları vs analiz yapıyorlar bazan da bu forumda yaptıran arkadaşlar bu sonuçları paylaşılıyor ancak Selçuk ünv. den Prof. Dr. Mehmet Zengin hoca sadece ph,azot ve fosforun yapıldığı analizlerin yetersiz olduğunu belirtiyor. onun yerine tam toprak analizinin yapılmasını öneriyor yani bor, demir vsnin olduğu analiz.
Ben kendisine bunu sorduğumda bana tam bir şekilde analiz yapan ve Konya'da yer alan kurumların listesini göndermişti. Buraya yazayım dursun ilgilenen arkadaş olabilir.
1) Selçuk Üniv. Ziraat Fak. Toprak Böl. Araşt. Lab., Kampüs, Selçuklu/KONYA (0332 223 2944).
2) Toprak ve Su kaynakları Araşt. Enst. Lab., Meram/KONYA.
3) BSK Lab. Karatay/KONYA.