Bakan Vahit Kirişci: "Bakanlığımızın kaybedecek tek bir dakikası bile yok"


Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kayseri'de düzenlenen İç Anadolu Bölgesi Bilgilendirme Toplantısı'na video konferans yöntemiyle katıldı.

✅ "Bugün ülkemizde buğday arzında sorun yaşanmıyorsa, bu zamanında alınan tedbirler ve sürekli olarak birim başına artış sağlayan tarımsal üretimimiz sayesindedir. İç Anadolu Bölgesi'nde üretilen tahıla bağlı sanayi kuruluşları yüksek miktarlarda ihracat yapabiliyor, ham madde, ürün zincirinde on binlerce kişi istihdam ediliyor. Bunları çiftçimizin emeğine, üreticimizin alın ve akıl terine ve elbette masada ve sahada görev yapan personelimizin yani sizlerin kıymetli çalışmalarına borçluyuz."

✅ "Bakanlığımız, mavi ya da beyaz yakalı hiç fark etmez, tüm çalışanlarıyla çok güçlüdür. Bugün 922 ilçeden başlayarak örgütlenme kabiliyetini gerçekleştirmiş bir bakanlığız. Dünyada azalan gıda arzından halkımızın en az düzeyde etkilenmesini sağlamışsak, bunu sizlerin gayretli çalışmalarınız sayesinde başardık. Bu vesileyle her birinize tek tek teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum."

✅ "Zihinlerdeki kalıpları kırmak, iş ve işleyişlerdeki kör noktaları doğru tespit etmek ve hızlı müdahale etmek durumundayız. Hem ülkemizin hem de Bakanlığımızın kaybedecek tek bir dakikası bile yok. Yaptığımız iş ve sorumluluk alanlarımızla ilgili büyük hedeflerimiz var. Bölgenizle ilgili bilgilerin ve verilerin doğru ve güncel olmasını sağlamalısınız. Sizlerden merkeze doğru bilgi akışı olursa, bizim de burada aldığımız kararlar, politikalar doğru ve uygulanabilir olacaktır. İnsan ve çözüm odaklı çalışın, kapılarınızı gece gündüz hiçbir ayırım yapmadan herkese açık tutun. Sahayı çok iyi gözlemlemeye, sorunları vaktinde çözmeye, vatandaşlarımızın işini kolaylaştırmaya özen gösterin, çiftçimizin, üreticimizin işini kolaylaştırın" dedi.

İç Anadolu Bölgesi Bilgilendirme Toplantısı vitrin.jpeg
 
çiftçimizin işini kolaylaştırın deniliyor . TMO ya önceden arpa almak için hayvan varlığını taratıp mail atardık. sonra dediler ki hile oluyor orjinalini şubelere getireceksiniz. arpa alacak çiftçi kapasitenin 1/5 ini alabiliyor zaten. önce köyünden çıkıp ilçe yada il değiştiriyor. her ay tarım ilden işletme tescil belgesi alıyor. TMO ya götürüyor bizzat. baskası belgeyi teslim edemiyor. sonra dağıtım olunca gidip çıktı belgesini almak için tekrar bizzat tmo ya gidiyor. sonra az miktarda olduğu için tuttuğu araca fazla para vermiş oluyor birim ürün için. Kolaylaştırma deyince bu tip işlere müdahale edilmeli. zaten hayvan varlığı e devletten bile görülüyor. TMO da bunu görebilir. sürekli vatandası ordan oraya sürüklemeye gerek yok.
 
çiftçimizin işini kolaylaştırın deniliyor . TMO ya önceden arpa almak için hayvan varlığını taratıp mail atardık. sonra dediler ki hile oluyor orjinalini şubelere getireceksiniz. arpa alacak çiftçi kapasitenin 1/5 ini alabiliyor zaten. önce köyünden çıkıp ilçe yada il değiştiriyor. her ay tarım ilden işletme tescil belgesi alıyor. TMO ya götürüyor bizzat. baskası belgeyi teslim edemiyor. sonra dağıtım olunca gidip çıktı belgesini almak için tekrar bizzat tmo ya gidiyor. sonra az miktarda olduğu için tuttuğu araca fazla para vermiş oluyor birim ürün için. Kolaylaştırma deyince bu tip işlere müdahale edilmeli. zaten hayvan varlığı e devletten bile görülüyor. TMO da bunu görebilir. sürekli vatandası ordan oraya sürüklemeye gerek yok.
Zaten ofise kalmissak yatalım ölelim biz
Bildiğim 300 tondan fazla arpasini harmanda ucuza veren vermek zorunda kalan arkadaşlar 3 ila 5 ton arpa için kuyruklarda zaman geçiriyor yazıktır
Derdimiz buna çözüm bulunması
Kisa vadeli değil
 
İlk dakikalarınınızı çiftçilik ve hayvancılık yapanların üretim yapabilmek için hammadde girdi maliyetlerini nasıl makul bir fiyattan ulaşılabilir gübresini mazotunu ilacını yemini vs. Vs. Bunlara kafa yorun derim çok çok çok daha geç olmadan

Bırakın Afrika'yı Sudanı orda bakir araziler varmisda ne elde ettiniz sudandan TİGEM e dünyanın parasını gömdurduler bir kilo arpa buğday mı geldi şu ülkeye haraca bağlamışlar Sudanlı çeteler köyler boş işlerle uğraşmayı bırakın artık bee yaa
 
  • Beğen
Tepkiler: YUSUFTUYLUOGLU
Evet, bakan haklı,

Hiç vakit kaybetmeden,
Mazot, gübre,yem ,tohum'daki zamları gözden geçirin.
Bu az oldu,
Gece yarısından itibaren,
Biraz daha bindirin.
Canımız istiyor.
Alıştık.
Hoş gelmeye başladı.
Zamsız gün geçirirseniz .........

Haaa,
Kızmamamızı istiyorlarsa,

Dolar kur koruması yaptıkları gibi,

Tarımda çiftçiye enflasyon ve zam koruma yasası çıkarsınlar.
Çiftçi hiç bir zamdan,olumsuzluktan etkilenmesin,

Hani hangi parti,???
Hangi babayiğit yapacak bunu,
Ne bunlar ,nede ötekiler,
Kimsenin umrunda olmayan tek sektör,,, Tarım ve hayvancılık
Yani bizzzz,
Selamlar asil milletimmmm.
 
Son düzenleme:
Mustafa Kemal, yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinde uygulanacak iktisat politikalarını hangi yolda ve hangi strateji ile gerçekleştirileceği hususunda bir temel oluşturması itibari ile İktisat (Ekonomi) Kongresinin toplanması görüşündedir. Bu kongre 17 Şubat 1923 tarihinde, Lozan Konferansının dağıldığı ve ulusal sıkıntıların had safhada olduğu bir sırada Kurtuluş Zaferinin noktalandığı kent olan İzmir’de, toplumu oluşturan sınıfları temsil eden 1135 delege ile toplanmış ve katılımcı sayısı 3000’i aşmıştır. Kongre, Kazım Karabekir başkanlığında ve Gazi Paşanın açılış konuşması ile başlamıştır: ‘’… İktisadiyat demek her şey demektir. Yaşamak için, mesud olmak için ne lazımsa bunların tamamı demektir. Tarım demektir, ticaret demektir, say demektir, her şey demektir… Sonuçta tüm dünya bilsin ki, tam bağımsızlığının sağlandığını görmedikçe yürümeğe başladığı yoldan bir an durmayacaktır…’’ Kongre, İktisat Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un konuşması ile devam eder.

Kongreye hakim olan görüş, iktisadi bağımsızlığın kazanılması ve bunun sağlanması için tüm sektörler arasında birliğin sağlanması, yani bir bütün olarak kalkınmaktır. Kongrede ana sektörler itibari ile ekonomik faaliyetler belirlenmiş ve ‘Misak-ı İktisadi (Milli Ekonomi) Esasları’ altında birleşmiştir. Kongreye sanayi, tüccar, çiftçi ve işçi olmak üzere 4 grup katılmıştır. Gruplar önerilerini kongrenin onayına sunmuş ve bu öneriler uzun tartışma konusu olmuştur. Bu öneri/istek ve alınan kararları ana hatları itibari ile incelersek;

Sanayi grubunun iktisadi esasları:

  • 1913 Teşvik-i Sanayi Kanununun getirdiği kolaylık ve yararların genişletilmesi
  • Hammaddesi yurt içinde yetişen/yetiştirilen sanayi dallarının kurulması
  • El işçiliğinden ve küçük imalattan fabrikaya geçilmesi
  • Sanayi kredi bankasının kurulması
  • Teknik okulların açılması…
Bunların yanında gümrük tarifelerinin iyileştirilmesi, sanayi teşviki, girdi ve çıktılarda düşük tarifeler uygulanması gibi konularda da kararlar alınmıştır.

Tüccar grubunun iktisadi esasları:

  • Ticaret bankasının kurulması
  • Borsaların millileştirilmesi
  • Tekelciliğe karşı mücadele
  • Kredi kolaylıkları sağlanması
  • İktisat öğreniminin yaygınlaştırılması ve ticaret okullarının açılması…
Çiftçi grubunun iktisadi esasları:

  • Aşar vergisinin kaldırılması (Müslüman çiftçiden alınan vergi)
  • Rejinin kaldırılması (Reji : Eskiden tekele verilen ad, Tekelleşmenin kaldırılması)
  • İç bölgeleri ihraç limanlarına bağlayacak demiryolu ve limanların yapılması
  • Tütün tekelinin kaldırılması
  • Ziraat okulları açılıp pratik tarım ile ilgili derslerin verilmesi
  • Güvenliğin sağlanması için köylerin toplu halde bulundurulması
  • Gölde balık üretimi, hayvan hastalıkları ile mücadele ve tarım atölyelerinin kurulması…
İşçi grubunun iktisadi esasları:

  • Amele yerine işçi denilmesi
  • Sendika kurma ve grev yapma hakkının tanınması
  • 12 yaşından küçüklerin çalıştırılmaması
  • Çalışma saatinin 8 saat ile sınırlanması
  • Yalnızca gece çalışanlara çift ücret ödenmesi
  • Kaza ve hayat sigortasının yapılması
  • İşçi çocuklarının geçerli okullarda bedava okutulması
  • Asgari ücretin belirlenmesi
  • Hastalık sebebi ile çalışamayan işçiye ücret ödenmesi
  • Hammaddelerin işlenmeden ihraç edilmemesi…
Genel itibari ile bu çerçeve içerisinde 1931 yılına kadar olan iktisat politikası oluşturulmuştur. Devletin her alanda ekonomiyi, özelliikle sanayii desteklenmesi istenmiştir. Oluşturulan bu çerçeve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kendine yeterli ekonomi kurma idealinin zihinsel ve eylemsel altyapısını oluşturması sebebi ile oldukça önemlidir. Çok zor koşullar içinde kurulan yeni devletin, hızlı ve sağlam sosyo-ekonomik kalkınma arzulamasının ve bunu uygulamaya dönüştürebilmesinin temelinde olan bu kongreyi anlayabilmek ve yorumlayabilmek günümüz ekonomisi ve tarihimiz açısından büyük önem arz etmektedir.

"Alıntıdır"

Türkiye Cumhuriyetinin Ekonomi hedefleri tüm toplum tarafından oluşturulmuş, tüm toplumu kucaklamış ve başarılı olmuştur.
 

Benzer Konular