Bakan Vahit Kirişci kuraklık hakkında konuştu... "Konya'da suyu çok tüketen ürünlere rıza gösteremeyiz"

📌 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, '2023-2027 Dönemi Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Toplantıda kuraklığa karşı alınacak önlemler ile alakalı konuşan Kirişci, şunları belirtti:


✔ "Kuraklık, kabul etmemiz gereken bir konudur. Bunun minimize edilmesi, buna ilişkin tedbir alınması hususu vakit kaybetmeden uygulamamız gereken birtakım tedbirleri gerektiriyor."

"Türkiye, Akdeniz Bölgesi'nde yarı kurak lokasyonda bir ülke. Bu ülke, 112 milyar metreküp suyunun 58 milyar metreküpünü kullanan, bu 58 milyar metreküpün yüzde 75-76'sını tarımsal sulamada, yüzde 11-12'sini içme, yüzde 10'luk kısmını da endüstriyel amaçlı kullanan bir ülke. Bu, mevcut suyu 85 milyona böldüğümüzde önümüzde çıkan rakam 1323 litre. Kişi başına düşen su potansiyeli bu. Nüfus ve sanayileşmedeki süreci dikkate aldığımızda, bugün için 1323 litreyle su stresi altındaki ülke kategorisinde olsak bile, 2030 ve sonrası için 750 litreye düşeceğinden bu çerçevede artık su fakiri ülke konumuna gelmiş olunacak. Artık bu süreç yaşandıktan sonra tekrar o arzuladığımız iyi günlere dönme imkanımız yok. Yapmamız gereken en önemli husus, bu süreci yavaşlatmak ve bu sürecin etkilerini olabildiğince minimize etmektir."

"Bu çerçevede doğrudan ekim, doğrudan dikim adı verilen uygulamanın ülkemizden yaygınlaşmamış olmasından dolayı üzüldüğümü belirtmek isterim. Kendi ihtisas alanım da toprak işleme. Biz hala doğrudan ekim ve doğrudan dikimi yaygınlaştırabilmiş değiliz. Bunun örneklerini görmüyoruz."

"Suyla ilgili bakanlık olarak basınç sulamada yüzde 34'lerde bulunuyor olmamız, şimdilik bizim için geçmişten geldiğimiz noktayı mukayese ettiğimizde başarı gibi olabilir. Tarımsal sulama suyun en çok tüketildiği alan olduğu için bunu süratle başarmalıyız, buna yönelik bakanlık olarak verdiğimiz destekleri süratle gözden geçirmemiz ve bunun yaygınlaşmasını sağlamamız önemli. Suyu merkeze alan bir planlama dedik. Eğer diyelim ki Konya bölgesinde bu kadar su sıkıntısı varken, suyu çok tüketen ürünlerin üretimine hala rıza gösteriyorsak burada da tuhaflık var. Suya göre tarım, suyu merkeze alan planlama olmazsa olmazımız olmalı."

Kuraklikla_Mucadele_Vitrin.jpg
 
Damlama su verimliligi vs diyolar ama uygulamada vahşi sulamayi daha kolay hale getiriyor adam açıyor 24 saat 48 saat ayni yere akitiyor niye böyle yapiyon diyorsun topraği suya kandiracam diyor
 
Toplanıp poz vermekde moda oldu, böyle güzel poz vermek iyi değilmi? :)

Ama hazine ve maliye bakanlığından kimseyi göremedim o karede, kuraklık, su, tarımsal sulama, ürünlerin yetişiirilip yetiştirilmemesinde izin konusu, tüm bunlar hakkında acaba ne diyorlar, sonra çıkıp olmaz demesinler, malum bağlı olunan bakanlık onlar.

Her şey parayla ayarlanabilecekmi? sormak gerekmezmi? enflasyona etkisi olurmu olmazmı, fiyatları değiştirmesin yada etki etmezmi bu durum, poz vermekten imtinamı ediyorlar yoksa, her şeyi paranın gücümü belirler, her işin yolunda gideceğinden eminlermi yoksa, galiba öyle, tam fiyatlar belirlenirken ortaya çıkmak en güzel taktik olmuş.
 
  • Beğen
Tepkiler: filizma

Benzer Konular