Bu zarar başka.Bence bunla bir ilgisi yok.Bence zarar soğuk zararı gibime geliyor.Nisan 15 de -1.. 3-4 gün sonra ara ara 0 dereceler kadar düştü hava.Yoksa başaklar yeni çıkıyor.Ne olduysa başağın oluşumunda sap içinde olan oldu.Süne zararı yada başka bir canlının zararı olsa başak daha çıkmadan nasıl zarar verecek.Şimdiye kadar hiç süne ilacı atmadım.Böyle birşeyde görmedim.Bölgemizde süne var ama verimi düşürecek yoğunlukta değil.Kimsede süne ilacı atmıyor.
Soğuk hocam bu dönemde süne zararı olmaz. Zaten başağın içinde ne varki ne yiyecek ? Süne süt olumda sıvıyı emer en büyük zararı o olur buğdaya.
Biz sizin kadar soğuk görmedik -1'e düşmedi ama 0-3 derece arasına 3-4 gece düştü kırağı falan oldu. Kın içinde kalanlarda bişey yoktu ama üst taraflarda gördün hatırlarsın nasıl büzüşmüştü. 2 derece daha soğuk olsa ne yapardı kimbilir.
Cinse göre de değişir soğuktan etkilenme miktarı topraktaki canlılık ve mecvut gübre(element) miktarı ve dengesine göre de değişir. Kükürtlü sülfatlı gübreler verildiyse toprak sıcaklığı da artar amino asit vb beslemelerle her türlü strese karşı daha çok enerjisi olur. Bir çok faktör vardır. Aynı tarla içerisinde bile farklar olabilir. Uzun zamandır Nisan ayı içerisinde bu kadar gece ayazları ve donları görmemiştim. Mart başı sıcak oldu sonu soğuk, nisan başı sıcak oldu sonrası soğuk bitki için en tehlikeli şey erken ısınan havayla erken uyanıp sonrasında gelen sert soğuklar ve yüksek sıcaklık farkları.
Bu başaklar %10u geçmiyorsa çok dert edilecek bir durum yok kardeşlerdeki başakları besler topraktaki, yapraktaki gübreyi bulduğu taneye taşır onların doluluğunu arttırır. Verim farkını anlamayabilirsin bile. %20den çoksa ozaman %10 verim kaybı yaşayabilirsin. Bu haftaki yağışlardan 20 kg falan aldıysanız çok korkma kalanları doldursun yeter.