En Uzun Topic Rekorunu TrakKulüp İle Kıralım

Şükür iyiyim Yusuf abi. Sen nasılsın?

Şu traktör insanlara güvenmemek gerektiğini en iyi öğreten şey oldu. Alınmadan önce servisin traktörün geçmişi hakkında bilgilendirmesiyle başlayan yalanlar silsilesi... Makinada da tohum da aynı, alana kadar öve öve öküz ediyorlar sıkıntı çıkınca düzeltmeye uğraşan yok. Yalanla, dolanla, laf oyunuyla çiftçiyi soyuyorlar.

Abi daha önce traktör bölündükten sonra tüm disk ve plakaları yeniledik, valfi sıfır aldık. 2 ayrı servise aynı aşamada özellikle tembihledim, vuruntu sorunu içerdense hazır traktör bölünmüşken tamamen çözün, montajdan sonra bilgisayarla ayar yaparsınız diye. Tamam yaptık diyorlar, yeni valf bile işe yaramıyor. Aynı usta yeniden bölelim balatada boşluk vardır diyor!!!.

Baktım bunlarla olmayacak, önce Bafradan ucuza çıkma tombul valf aldım. Traktörde yine vuruntu oldu. Sonra ilk debriyaj sensöründen şüphelendim, bir tane multimetre aldım ve debriyaj sensörü, basınç sensörünü, ileri geri selenoid valflerin kendi arasında değişimini ölçüsünü yaptım. Her şey olması gerektiği gibiydi. Sonra bir aşama daha ilerleyip servis programı ve adaptörü alıp hata kodlarını taradım. Şanzıman üst milinin sensörü bozulmuş, debriyajı tam bırakınca herşey yolunda gitmesi gerekirken bu sensörden yeterli yanit alınamadığı için traktör hata verip kendini N konumuna alıyordu. Bizim ustalar bu sorunu çözmek yerine debriyajın max yüksekliğini 10luk somun vida ile sınırlamışlar. Traktör beynini debriyaja basılı, yarım debriyaj yapılıyormuş gibi kandırıp traktörün yürümesini sağlamışlar. Debriyaj potansiyometresinde 0 ila 250 arasında göreceli konum sinyali beyine iletiliyor. Eğer debriyaj 0 ila 5 arasındaysa tombul valfe 1750 kpa (17.5 bar) sinyal veriliyor. Ama debriyaj pedalınin max yüksekliği 10luk vida ile sınırlandırılınca 6-10 civarına bu değer düşüyor. Tombul valfe 1000-1700 kpa basınç emri veriliyor. Sonra çekiş gerektiren işlerde traktör debriyaj paketini yiyor. Bunu yeni balatalar henüz bitmemişken bilgisayar sayesinde farkettim. Ustalar sağolsun bu John Deere'nin en büyük düşmanı...

Daha sonra tombul valfi test ettim. Traktorde 2 tane basınç var. 1) Komut verilen basınç 2) Gercekleşen basınç.

2022de aldığımız valfe 50 kpa emretsem bole 350 kpa ile traktör ani gerçekleşme basıncı alıyor ve vuruntu yapıyordu. Bafradan ucuza aldığım çıkma valf emredilen neyse onu veriyordu. Tombul valf arızasının gerçekleşme mantığı tam olarak böyle. Daha sonra çıkma valfle taktörün en küçük vitesin de bile yarım debriyajla yürüyebildiği basınç değerinin 245 kpa (2.5bar) olduğunu buldum. Geride ise 255 kpaydı. Dolum sürelerinin kalibrasyonunu yaptım. Debriyaja basarken çıt diyen bir yaprak yayı önceki sahibi kırmış, onu da 400 TL ye alıp taktım. Biraz o yayı bükerek tam çıt dediği yerde yarım debriyaja başlayacağı ileride 245 kpa değerini, geride 255 kpa değerini sağlayacak şekilde mekanik olarak ayarladım. Şuan debriyajdan kalkışlar, ekipmana yanaşma pamuk gibi. Shuttledan kalkışlar ise yağ soğukken her devirde mükemmel ama yağ ısınınca tahminen shuttle pompası bozuk olduğu için traktör rölatide hemen hareket almıyor, orda hala vuruntu var. Belki yağ değişince tepkisi iyileşebilir.
Selamünaleyküm Akif,
Yukarıdaki arızaları gidermek maharet ister
Fabrika seni uzman olarak çağırırsa şaşırma