Forumdaki Sessiz Çoğunluk

Ynt: Forumdaki Sessiz Çoğunluk

Bazen kişilerin profillerine bakıyorum 4-5 yıl olmuş ama bir tane bile iletisi yok bu kadar zor değilki.
ben çok yazıyorum diye zamanında hakaret almıştım. :) sitemizde böyle insanlarda var çok yazıyor diye birini suçlayabilirmisiniz.

ufukk link=topic=72139.msg835415#msg835415 date=1390803531' Alıntı:
Sevgili Kubilay07 braderim , açılan konunun başında 24 saat nöbet mi bekleyeceğiz? :) Yazacağımızı yazdık , bundan sonra diğer insaların görüşlerini edinmemiz gerekli.
Ufuk abininde uyuması , sabah kalkıp işe gitmesi gerekiyor. :)
Konunun ilk mesajlarında belirttim zaten , üyelerimizi neden cevap yazmıyor , forumu nasıl daha etkili bir hale getirebiliriz , bir nevi araştırma yapıyoruz , insanlar neden cevap yazar , ne cevap yazmaz , bunları irdeliyoruz.

abi estağfirullah tabiki nöbet bekelemeyeceksin :) sanırım pc başında değilmişsin o sıralarda fakat ben bunu bilmiyordum ve online gözüküyordunacaba konuyu açtı sonrada ilgilenmedimi diye düşündüm oysa öyle birisi olmadığını tahmin ediyorum tamamen pc başındaki kopukluktan kaynaklanan bir durummuş anlatınca anladım saygısızlık ettiysem özür dilerim kusura bakma abi :) konuyu saptırmayayım bu konudaki görüşlerimi daha önce belirttim sonucu merakla bekliyorum..

alipasalierkan link=topic=72139.msg835574#msg835574 date=1390822624' Alıntı:
Bende konuya birşeyler yazmak istiyorum. Diğer arkadaşlar yazsınlar diye biraz bekledim. Sitemizde sessiz, sakin takılan baya bir arkadaşımız var. Bazen sitede nickleri gözüme çarpan arkadaşlar var. Arada profillerine bakıyorum. Acaba bir ileti falan yazmış mı diye. Fakat herhangi bir yorum yok. Şimdi kimseyide illa yorum yaz diye zorlayamayız. Belki bilmediği bir konudur veya onu çekmiyordur. Kendimden örnek vereyim. Bazı konularda beni çekmeyen noktalar oluyor. O da ilgi alanıma girmediği için. Mesela hayvancılık konularına pek yorum yazmam. Çünkü o konu hakkında bilgim yok. Bildiğim konulara, ilgimi çekenlerede elimden geldiğince yorum yazıyorum. Teşekkür ediyorum. Benim konularımada bazen bakıyorum. Arada hiç yorum almayan veya çok az yorum alanlar oluyor. Sitenin yoğunluğunda kaybolan konularım oldu. Ama normal karşılıyorum. Konularımı aktif etmek için bazen ara ara yorumlara cevap veriyorumki. Daha sonra giren kişilerde konuyu görsünler. Yani birazda konu açanların konularını çekici hâle getirmeleri lâzım. Kendileride diğer ilgilerini çeken konulara yorum yazsınlarki onlarda kendileri konu açtıklarında yorum alabilsinler. Yani arada bir etkileşim olacakki karşılıklı ilgi çeken konulara yorumlar gelsin. Birazda bu yeni üyelerin yorum alamaması bundandır diye düşünüyorum. Daha yeni üye konu açıyor. Herhangi bir aktifliği yok. Sitede de o ara başka konularda yoğunluk varsa konusu arada kaynayabilir. Bu normal birşey. Bize düşen mümkün olduğunca yeni üyeleri gördüğümüzde etkileşime geçip konuyu biliyorsak bir yorum yazmak.

Birde bunun dışında sitemize üye olan çok genç arkadaşlarda var. Okulu olanlar falan. Bu arkadaşlarımızda pek çiftçilikle alakaları olmadığı için sadece konuları takip ediyorlardır diye düşünüyorum. Yani çoğunluk böyle genç arkadaşlardan oluşuyor. Birde bunun aksi yaşça daha olgun üyelerimiz var. Bu üyelerimizde bilgisayar kullanmada zorlandıkları için konu açamıyor, yorum yazamıyorlar diye düşünüyorum. Bu yüzden de sadece sitemizi takip etmekle yetiniyorlar. O yüzden bu noktada sitemizin nasıl kullanılacağını anlatan kullanım kılavuzu tarzından vidyo kayıtları hazırlayıp, sitemizin ana sayfasında kullanım kılavuzu gibi yayınlarsak iyi olacaktır. Misal siteye fotoğraf yüklemesi nasıl yapılır? Bunu anlatan bir vidyo olsa, hiç bilmeyen bir kişi bile izleyerek yapabilir diye düşünüyorum. Bununla alakalı hep kafamda bir çalışma fikri var. Fakat bir türlü hayata geçiremedim. Umarım bu sömestr tatilinde yapabilirim. Bu şekilde sitemiz daha aktif bir kullanıma sahip olacaktır diye düşünüyorum.

Sitemizi daha aktif bir hâle getirebilmek için bazı kanallardan sosyal ortamlarda da aktif olmamızda fayda olacaktır diye düşünüyorum. Yurt dışı tabanlı bazı sitelerin böyle aktiflikleri var. Yani şöyle bir örnek vereyim. Sitemiz olarak bir Youtube kanalımız olursa iyi olur diye düşünüyorum. Bu kanaldan da sorumlu bir arkadaşımız olursa iyi olur. Bu arkadaş vidyoları düzenler. Sitemizi tanıtıcı unsurlar koyar. Youtube üzerinden de üye çekmemize ön ayak olabilir. Misal örnek veriyorum. Buluşmalardan vidyolar bu kanalda yayınlanabilir. Onun dışında faydalı konuları içeren mesela dün gece Volkan ' ın paylaştığı pancar sökme makinasını kendi kendine tamir ettirme gibi yani faydalı şeyler konulabilir. Bir başka örnek Ömer arkadaşımızın TLA kalibrasyon vidyosu. Yani bunlar çoğaltılabilir. Bu tarz vidyolar gönüllü arkadaşlarımız tarafından çekilir. Dilerse kendileri veya bu işten sorumlu arkadaş sitemizi ve üyemizide tanıtçak unsuları vidyoya ekleyerek paylaşır. Bu şekilde diğer kanallardan da aktif üyeler çekilebilir. Mesela Facebook üzerindeki sayfamızdan da günlük yeni ilgi çekici aktif konular paylaşılabilir. Böylece oradan takip eden ve sitede aktif olmayan üyelerde konulara çekilebilir. Yani bu daha da dallandırılabilir.

Buluşmalar konusuna gelirsek. Buluşmalar gerçekten sitemiz içinde etkileşim için çok güzel şeyler. Buluşmalara katılan arkadaşlar daha samimi muhabbetler kuruyor. Böylece konular arasında takip ve yorumlar daha çok artıyor. Bu gruplaşma gibi görülebilir. Ama gerçekten etkileşimi arttırıyor. Bu şekilde bölgesel küçük çaplı buluşmalar iyi olacaktır. Bu daha sonra genel organizasyonlar ile daha da pekişir. Mesela Trakya grubu daha büyük bir organizasyon ile diğer arkadaşlarımızla tanışır. Bu sefer etkileşim daha da artar. Yani bunu gruplaşma olarak görmeyelim. Sosyal bir bağ kurmada ilk adımlar diye düşünelim. Bu yarın 5 kişi arasındaki etkileşimden 20 kişi arasındaki bir etkileşimi ve daha da artarak devam eden bir olaya dönüşebilir. O yüzden bu tarz organizasyonlara mümkün olduğunca üyelerimizin katılmasını tavsiye ediyorum. Biz katılmıyoruz diye bizi dikkate almıyorlar diye düşünmesinler. Sadece bu tarz etkileşimler iletişimi daha da arttırıyor. Tabi ki herkesin imkanları ve vakitleri uymayabilir. Ama elimizden geldiğince katılıma faydalı olmaya çalışalım ve çekinmeyelim. Bazılarımızın okulları ve işleri olabiliyor. Onlarıda hoşgörmeliyiz.
Teşekkürler Erkan,
Tesbitlerin doğru.
Herkezin herşeye yazmasıda bir noktadan sonra kirlilik yaratır.
Buraya giren herkezin bir uzmanlığı vardır sonuçta , kimimiz hayvancılık ile , kimimiz tarım ile , kimimiz sebzecilik ile , kimimiz meyvecilik ile ilgileniyor. Her konuda olmasa bile mutlaka ilgili , alakalı olduğu konularda var , bunu vurgulamaya çalışıyorum.
İlgi alanın ile ilgili birşey geldiğinde buyur yaz , belki senden birşeyler öğreniriz , belki senin sormak istediğin birşeyler var , bu nedenle sessiz çoğunluğun katılımı önemli.

kubilay07 link=topic=72139.msg835637#msg835637 date=1390829588' Alıntı:
abi estağfirullah tabiki nöbet bekelemeyeceksin :) sanırım pc başında değilmişsin o sıralarda fakat ben bunu bilmiyordum ve online gözüküyordunacaba konuyu açtı sonrada ilgilenmedimi diye düşündüm oysa öyle birisi olmadığını tahmin ediyorum tamamen pc başındaki kopukluktan kaynaklanan bir durummuş anlatınca anladım saygısızlık ettiysem özür dilerim kusura bakma abi :) konuyu saptırmayayım bu konudaki görüşlerimi daha önce belirttim sonucu merakla bekliyorum..
Yok braderim saygısızlık etmedin , her görüş önemli , nitelikli tartışma bizi daha ileri götürür.

güzel bir konuya temas etmişsin ufuk abi.benimde dikkatimi çeken paylaşımlardaki okunma sayısı ile yorumlar arasında baya fark var.bazı arkadaşlar yorum yazmaktan çekiniyorlar heralde.

üçemli link=topic=72139.msg835666#msg835666 date=1390831704' Alıntı:
güzel bir konuya temas etmişsin ufuk abi.benimde dikkatimi çeken paylaşımlardaki okunma sayısı ile yorumlar arasında baya fark var.bazı arkadaşlar yorum yazmaktan çekiniyorlar heralde.
arkadaşlar utanıyolar abi yorum yazmaktan

Ali SARAÇ link=topic=72139.msg835534#msg835534 date=1390820664' Alıntı:
ufuk abicim bide bir öneri olarak gerçi mehmet kardeşimde belirtmiş .. bölge bölge gruplarımız olsa iyi olur misal ben ege bölgesinde tanıdığımız bildiğimiz kişiler hariç kaç kişi var forumda bilmiyorum .. ege buluşması yapabiliriz ama bildiğim .. yakub abi bilal abi cihan , ercumet güven vs vs başka kimse bilmiyorum halbuki denizliden afyon uşak kütahyadanda çok üyemiz var .. hem buda bi teklif olabilir değerlendirmek isteyen arkadaş olursa ege bölgesi olarak bi buluşma ayarlayabiliriz en uygun zamanda ..

katılıyorum. belki çok yakınımızda olan insanlar var ama biz bilmiyoruz.

birde forumda üye sayısından çok üyelerin niceliği önemli. benim gördüğüm forumdaki çoğunluk yeniliğe ve gelişmeye açık ve yaptığı işleri uyguladığı teknikleri herkesle paylaşabiliyor.

özellikle çiftçilikte doğru bildiğimiz ama yanlış yaptığımız çok şey var. yaşayarak öğrenmeye kalksak ömrümüz yetmez. çiftçinin karnını yarmışlar 40 tane ertesi yıl çıkmış hesabı :)

forumda herkes içtenlikle ve karşılık beklemeden bulunuyo buda bir başka artı.

Dün bir konu açtık , 2. el biçer ve tarım makinaları ithal eden bir firma ile ilgili , anında doğru bilgiler geldi arkadaşlarımızdan.
Belkide canımızın yanmasından kurtulduk

yazılanların hepsini okudum.Ben kendimden örnek vermek istiyorum tarıma başlayalı 10 yıl oldu ve ektiğimiz alan 50 dekardan ibaret buradan da anlaşılacağı gibi tecrübe konusundan baya eksiklerim var.Ben bir çok konuyu takip ediyorum ama çoğuna yorum yapmıyorum çünkü o konu hakkında bilgi sahibi değilim.İlgili olduğum bilgi edinmek istediğim konulara yorum yazıyorum soru soruyorum veya azda olsa bilgim varsa bir konuda o konuda da yardımcı olmaya çalışıyorum.Buluşmalara katılmak istedim sınav dönemine denk geldi katılamadım buluşmaya katılmış olsaydım tabiki daha güzel olurdu buradan klavyeden sohbet etmekten aynı ortamda bulunup sohbet etmek daha samimi ve sıcak olacaktır.Ben şuan Elazığ ' dayım Doğudanda birçok üyemiz var doğuda da buluşmalar düzenlenebilir (U.ÖZKAN ve YUSUFTUYLUOGLU abilerim bu işi en iyi siz organize edersiniz düşüncesindeyim organizasyonun başında büyüklerin olması daha uygun olur) dediğiniz gibi bölge bölge kaynaşmaları artırırsak Genel buluşmalarda bölgelerden otobüs kaldırılıp bir araya gelmemiz daha kolay olur ve yolculuk sırasında da güzel vakit geçirilir düşüncesindeyim.Bu arada Ufukk abi açtığın konu ile birbirimizle daha samimi olmamızı ve trakkulup ailesini dahada büyütmeye çalışmandan dolayı teşekkür ederim

bölgesel buluşmalaraa bende ağırlık verme taraftarıyım hatta ben antalya ve çevresi için teklifte bulundum bir konuda geri dönüş olmadı...bu konu açıklığa kavuşsun bir düşüncem var bölgesel olarak gerçekleştirmek istediğim...

konuyu bastan sona okudum...galiba bende bu sessiz kalanlar arasindayim :) bence herkesin kendine göre özel nedenleri vardir....ve bu yüzden sessiz kalmayi tercih ediyorlardir...

ali şen kardeşim güzel düşücelerine tşk.. bakalım ya nasip..

Meyveler zamanla, sabırla olgunlaşır ve her iş olacağına varır, zorla da güzellik olmaz derler :)

Maksak muhabbet olsun...

TEK önemli nokta; gönül kırmamak, gerisi teferruat.. (küfür, hakaret, kırmak-dökmek.. vs türü HİÇ bir şeye izin verilmesin, anında müdahale edilsin derim).

Yapıcı olmak şartıyla bilip bilmemek çok da önemli değil paylaşım paylaşımdır.. hepimiz az çok bi şeyler öğrendik, öğreniyoz
burdan, öğrenmenin-paylaşmanın yaşı yok..

Ufuk bu hususu Avrasya Fuar buluşmamızda bizlerle paylaşmıştın. Buraya aktarman isabetli olmuş. Ben 2 sene önce aynı Fuarda Osman ile buluşmuştum. Bu fuarda yine buluştuk. Birbirimizi görüp sohbet ederek daha yakından tanıyabiliyoruz. Ufuk yerin ayrı, Erkan yerin ayrı, Alper yerin ayrı, Berk yerin ayrı, Osman yerin ayrı, Cemal Abi yerin ayrı, Şenol yerin ayrı. O buluşma sıcaklığı unutulmaz ve daha derin dostluklar için başlangıç olacaktır. Ali Saraç buluşmasak da telefonda sohbet edebiliyoruz. Nail Muhtarım ilk üye olduğum zamanlarda ihtiyacım olan tohumları elini esirgemeden kargoya verdi. Havuç işini Ramazan Pullu ' dan gördüm. kimi imrendim kimi bu ne çile dedim. Mudanyalı Ahmet ' i fidan dikicem nasıl süreyim diye gece gece aradım. Daha sayamadıklarım çok var Bereket tvye 2 yıl önce fuar saati programında çıkıp Mehmet Abiye Trakkulup gerçeginden bahsettim Ben Psikolog ' um biz arkadaşların paylaştığı videolarla kendimize terapi yapıyoruz dedim. Siteye daha sık girebilsem daha çok şeyler yazardım ama her girdiğimde yorum yapmaya çalışanlardanım. Emeğe saygı di mi :) Hepinize selamlar

Konuya katkı yorum yazan , teşekkür eden , bana özelden mesaj atan herkeze teşekkür ederim.
Bu konu ile bir aşama kaydettik , bu konuya sessiz çoğunluk dediğimiz kitleden en az 10-15 kişi mesaj yazdı diye düşünüyorum.
Deneyimli , çok paylaşım yapan arkadaşlarımız , yöneticiler kısaca aherkez birşeyler yazdı , baştan sona referans bir konu olması için zaman zaman müdahalelerde bulunmaya çalıştık , bunu hepimiz başardık.
Bundan sonrası hep beraber daha iyi olacak inşallah , yazmaktan , sormaktan , paylaşmaktan çekinmeyin , büyüdükçe daha keyifli olacak burası , yeni arkadaşlar kazandıkça , yeni bilgiler öğrendikçe daha çok keyifleneceğimiz kesin.
Çok bilgili arkadaşlarımız var aramızda , çok tecrübeli olanlar vs vs ama siz bir mesaj yazarsınız çevrenizde gördüğünüz birşeyi yada gider farklı bir ülkeden biri fotoğraf paylaşırsınız , o tecrübeli dediğiniz , deneyimli dediğiniz üyeye hiç ummadığınız kadar faydası olur.

Bu sitedeki sohbetlerden yola çıkarak 768 nickli Levent Abi ile ailecek görüşür olduk. Doğancan kardeşim var bir de. Her zaman arayabileceğim. Bir de sık girebilsem foruma, daha ne hikayeler olacakmış :) Bilgiyi paylaşmak iyidir. Ufuk çok haklısın, hiç tahmin etmeyeceğin kişiler bu bilgiden tahmin edemeyeceğimiz şekilde faydalanabiliyor. Sitede paylaştıklarına bakarak ve sohbetlerdeki davetine uyarak Çanakkale ' de simentalci nickli Barış kardeşimin çiftliğine gittim. Planlı ve desteklemeli 100 büyükbaş hayvancılık tesisini bizatihi yerinde görerek büyükbaş hayallerimden vazgeçtim. Arkadaşıma tebriklerimi ilettim. İnşaallah yine gidip ne aşamaya geldi görürüm. Sözün özü ilgi duyduğumuz alanlardaki paylaşımlar ile bilgi dağarcığımız gelişiyor.

Ufuk abi güzel bir konuya temas etmişsin arkadaşların ve abilerin çoğu bu konuda hep aynı kanaatte tabi herkes kendi düşüncesini belirtme ve belirtmeme konusunda serbest çoğu açılan konulardada bazı genç arkadaşlarmızın yaş belirtmemesi ve karşısındakinin yaşına bakmadan konuları tartışmaya çevirmesi bazı yerde olayı başka yerlere çekip çoğu arkadaşı soğutuyorlar bu herkesce bilenen bir konu.tabi birde üyenin sosyalliğide önemli abi kişi ne kadar çok, konu açması konular hakkındaki yorumu ve ileti yazıp yazmadığı gibi kriterler değerlendirilerek site içindeki durumu gözden geçirilmeli ve buluşmalarda güzel bir etkinlik abi çoğu konuda bir ay öncesi duyuruluyor katılmak bir insanın içinde olan bir şey abi ben ilk buluşmaya katılamadım oda siteye çalışma ve takip etmediğimden ondan sonraki her buluşmaya Allah dan bir mani olmadıktan sonra biraz zor bırakırım. abi inşallah bundan sonra ilk evvel herkes kendi memleketinde daha sonra bölge olarak halkayı genişletmeli abi bende bu siteden ve sitedeki arkadaşlık ortamından memnum abi herkesden Allah razı olsun biribirimiz iyi ve kötü yönlerimizle çekerek böyle birlik ortamını bozmayalım inşallah

Ufuk abi bu hassas konuya değindiğin için teşekkürler. İnsanoğlunu diğer varlıklardan ayıran en büyük özelliği fikri imiş. İnsanlar bu sayede yaptığı bir şeyin sonucunu az çok düşünüp karar verebiliyor. Yani yorum yazıncada yazmayıncada konu sahibinin yada başkalarının düşüncelerini tahmin edebiliyoruz. Fakat bazen fikirler bir olmuyor. Art niyetsiz ve samimi bir mesajımız başka şekilde anlaşılabiliyor. Sonuçta sanal bir ortam. Bazı üyelere bu yüzden pek yaklaşamıyorum.
Bazı paylaşımlar oluyor ki Teşekkür ederim demekten başka bişey düşünemediğim. Bu şekilde yazmaktansa yukarıdaki teşekkür butonunu kullanmayı tercih ediyorum.
Bazı paylaşımlar ise bilgim dışında olduğu için söyleyeceklerim yada söylemek istediklerim bazen bana bile saçma geliyor :)
Bazı paylaşımlar var çok güzel ve ilgi uyandırıcı eğer o konu üzerinde fikirlerim yada düşüncelerim olursa zaten diyeceklerimi esirgemiyorum.
Bazende kişinin ruh haline bağlı oluyor. Kendi açımdan söylüyorum bazen sadece takip ederek daha faydalı bilgilere değiniyorum. Daha yararını görüyorum.

Üye oldum 1 yıl boyunca hep arka planda izledim.
Bu izlenim sürecinde kişilere az çok not verdim kendimce. Kimin nasıl biri olduğunu anlamaya çalıştım. Çoğunda yanılmadımda çok şükür.
50 bine yakın üyemiz var. Okadarını geçtim günlük 5000 kişi online olup çıkıyor. Herkes bir yorum yazsa birbirine bişeyler dese tam bir facia olur zaten. Zamanla büyüdükçe bu durum nasıl olacak hep birlikte görücez inşallah üye sayımız arttıkça. O yüzden insanlar içinden geldiği gibi davranmalı. Bazı insanlar konuşmayı pek sevmez ama araştırmacı bir ruhu vardır. Her konuyu okur ama yorum yapmaz ama o kişi bilmediği bir konuyu bizim sayemizde okuyup derdine çözüm bulabilir. Hatta buna en güzel örnek beni buradan görüp şuan tavukçuluk işine giren şenol abi var. Kendisine faydam olduysa ne mutlu bana. Şuan görüşüyoruz inaşşalah inşaata hayırlısı ile başlayacak. Ve bunun gibi bir çok örnekler verebiliriz.Diyeceğim o ki bence insanları özgürlüğüne bırakmalı.Eğer ki konularına yazmadığım ve kırdığım abilerim arkadaşlarım varsa özür dileyerek hiç bir kasıt olmadığını belirtmek isterim. Bundan sonrada daha da dikkatli olmaya çalışırım. :)

Buradan çekinen ve yorumlarını esirgeyen üyelere abilerime arkadaşlarıma söyleyeceğim tek şey bizim sizden hiç bir farkımız yok. Sınıfa yeni gelen bir öğrenci sevilmez dışlanır diye bişey yok. Herşey için zaman gerekli. Bizler yeni arkadaşlıklar için buradayız.Bu kadar arkadaş bana yeter diyen olmaz. Teşekkürler :)

Daha az paylaşım yapmamın nedenleri
Ufuk beyin açtığı konu çok yerinde, Mustafa bey ve Erkan beyin yazıları ortalama benim durumumu tarif ediyor.
Benim az paylaşım ve az yorum yapmamın sebepleri.
1 Fotoğraf ve video yükleme işini pek anlamıyorum, iş lise bire giden oğlana kalması.
2 Bilmediğim bir konu olur, yanlış birşey söylerim kaygısı.
3 Yazdığım birkaç konuda gençlerin (biliyoruz) çıkışı.
4 İlk zamanlar, bir konuda en son mesajı yazanın ben olmamdan dolayı şevkimin kırılması.
5 Yaptığım paylaşımı takip edemez isem nezaketsizlik olur düşüncesi.
Gibi sebepleri sayabilirim, ama takulübü ve sizleri heyecanla takip etmeye çalışıyorum selamlar.