Hayvanların yemek kayıtları tutulacak

Gıda güvenliği için çıkarılan yönetmeliklerle yeni bir dönem başlattıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sistemin detaylarını anlattı.
Gıda güvenliği için çıkarılan yönetmeliklerle yeni bir dönem başlattıklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sistemin detaylarını Sabah ' a anlattı. Özellikle hayvansal ürünlere yönelik sıkı tedbirler aldıklarını aktaran Eker, hayvanların yedikleri yemden itibaren izleneceğini ve kendi hayvanı için yem üretene de denetim getirileceğini belirtti. Mezbahaya getirilen hayvanların beraberinde yediklerinin ve kullandıkları ilaçların kayıtlarının da sunulmak zorunda olduğunu ifade eden Eker, hayvanların bundan sonra sadece özel eğitimli kişilerce taşınabileceğini bildirdi. Bakan Eker makamında SABAH ' ın sorularını yanıtladı.

EZİYET EDENE CEZA

Bakan Mehdi Eker ' in verdiği bilgiye göre hayvan nakli artık herkes tarafından yapılamayacak. Sadece özel eğitim almış, sertifikalandırılmış kişiler bu işi üstlenebilecek. Aracın bile standardı olacak. Firma istediği kadar hayvanı yolda götüremeyecek. Hayvanlar bir günde aralıksız en fazla 8 saat yolculuk yapabilecek. Eker, 'Ondan sonra durduracaksın, yemini verip, suyunu içireceksin. Bunu yapmayana ciddi para cezaları verilecek. Deneysel hayvanlar ve pet hayvanları için de eziyet çekmeyecekleri ortamlar oluşturulacak' diye konuştu. Türkiye ' nin gıda güvenliğinde yeni bir sistem benimsediğini ve gıda alanında Türkiye tarihinin en büyük mevzuat değişikliğinin yapıldığını vurgulayan Eker, '102 yönetmelik çıkardık. Yüzlerce de tebliği olacak bunların. Çok güçlü bir denetim mekanizması kuruyoruz. Hatalar minimuma inecek. Türkiye ' de gıda gönül rahatlığı ile tüketilebilir düzeyde' diye konuştu. Eker, gıda güvenliği konusunda tüketicinin de bir paydaş olduğuna işaret ederek, vatandaşlara 'toplumsal sorumluluk alın' çağrısında bulundu.

SÜT DAĞITIMINA DEVAM

' Okul Sütü Projesi ' nin de sömestr tatilinden sonra yaşama geçirileceğini belirten Eker, 'Türkiye genelinde anasınıfları ve ilköğretimin ilk 5 sınıfında okuyan tüm öğrencilere haftada iki gün bedava kutu süt dağıtılacak. İlgili yönetmelik Bakanlar Kurulu ' nda imzaya açıldı. Tüm çocukların süt içme alışkanlığını kazanması ve ihtiyaçları olan kalsiyumu alması sağlanacak' şeklinde konuştu.

Felsefem ' ölçüyü kaçırmamak '

Bakan Eker, söyleşimizde her besini tüketmeye özen gösterdiğini anlatarak, Allah ' ın verdiği bütün nimetlerin bir sihrinin bulunduğuna inandığını söyledi. Eker, 'Her besinden tüketirim fakat benim gıda felsefem ölçüyü kaçırmamaktır' dedi.

Yemden sofraya denetim

Hayvansal ürünler kolayca bozulabildiği için bilhassa onların denetimine önem verdiklerini belirten Bakan Eker, bundan sonra denetimin hayvanın yediği yemden itibaren başladığını ifade etti. Kendi hayvanı için yem üretenin de denetime alınacağını vurgulayan Eker, 'Kimse ' sana ne ben kendi hayvanıma istediğimi yediririm ' diyemeyecek. Sonraki safhada mezbahaya getirilen hayvanın, o zamana kadar yedikleri kayıtlarıyla sunulacak. Hayvana verilen ilaçlar tek tek kesimden önce belgelenecek' dedi.

Sektörü eğiteceğiz

Yeni gıda sistemi hakkında üreticilere, tedarikçilere ve sanayicilere yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Halka yönelik de kamu spotları aracılığıyla gıda güvenliği anlatılacak.

GDO ' lu üretime yasak getirdik insanlar içini ferah tutmalı

'GDO konusunda daha çok bilmeyenler konuşuyor bu da insanların kafasını karıştırıyor. Hibrit tohumu GDO zannediyorlar. Sanki GDO Dr. Mengele ' nin laboratuvarında, özel kimyasallarla üretiliyor. Resmen böyle lanse ediyorlar. Bu çok trajik. Kanun çok açık ama kimse onu okuma zahmetine katlanmıyor' diyen Bakan Eker, GDO ' nun asla serbestleşmediğini, katı bir kanunla bu konuyu denetime aldıklarını söyledi. İnsan gıdası konusunda daha bir tek GDO ' lu ürüne bile Biyogüvenlik Kurulu ' nun izin vermediğini belirten Eker, 'Çok net olarak GDO ' lu üretimi yasakladık. İnsanlar içini ferah tutmalı' dedi.
 
Hayvanlarin yemek kayitlari tutacak

Bi konuda kararsizdim artik tam kararim kesinlesti birakiyorum bu isi bunlar hayvandan bahsede bahsede artik hayvanlardan hayir alamaz olduk yeni veteriner geldi gebelik testi icin 7 8 aydir inek kizginliga gelmiyordu ilacla getirtik 80 gun gecti inek bos cikti bi veteriner utanmadan hayvanin yumrtaliklari gelismis bu gun yarin icinde bogaya gelebilir dedi sakalimdan utanmasam ......... Diyecektimde neyse.
 
Ynt: Hayvanların yemek kayıtları tutulacak

Hadi bakalım nasıl tutacaklarsa kayıtı küreği fasa fiso,yapacaklarsa hayvan sahiplerine özel ders versinler belirli düzeyde veterinerlik bilgisi öğretsinler,bazı konularda ysal hak versinler örneğin inek tohumlamasını üretici kendisi yapabilsin birçok köyde mahallede devlete bağlı veteriner hekimler çalışıyor görevleri sadece danışmanlık yapmak kimse danışmıyor tabiki boşu boşuna para alıyorlar bu işin takibini yapsınlar bu veterinerler üreticiyi bilinçlendirsin,antibiyotikmiş,küflü yemmiş bunlar hep bilgisizlikten ileri geliyor işin aslını üreticiye anlatacaksın kalıntı bırakmayan ilaç için teşvik vereceksin bu ilaçları ucuza sunacaksın antibiyotik diye birşey kalmaz ortada,normal (amoksilin tihidrat) içerikli bir antibiyotik misal 20 tl ise süte geçmeyen seftifor içerikli bir antibiyotik 50 tl vatandaşta bu sebepten ucuza yöneliyor,işin aslı bu,olaya siyasilerimiz o bulundukları yüksek makamdan bakarken aşağılarda ne olup bittiğini naca bukadar görebiliyorlar.
 

Benzer Konular