Ynt: JENERATÖR YARDIM ( RTC TARIM )
Üstadlar selamlar,
Risk almamak için ilk planda doğru yatırımı yapmak gerekir diye düşünüyorum. Size fazla teknik terim kullanmadan basitçe bu konudaki düşüncemi aktarmak istiyorum.
Ben olsam yaz döneminde suyun ne kadar derine ineceğini bilmediğim için 60-80 metreden su basabilecek bir sistem düşünürdüm. o metrajlardan su basacak sistemde dalgıç pompadır. Piyasada kademeli pompa olarakta geçer. Bu pompayı kuyuya indirmek için genelde 6 metre boylarda galvaniz boru kullanılır. 6 metrede bir eklenerek pompa kuyuya salınır. 10 boruda iş çözülür. su daha aşağı inerse boru eklemesi yapılır ancak bu pompayı besleyen elektrik kablosunun baştan uzun bırakılması gerekir.
Bu pompanın elektrik kablosu standart kısa olarak gelir ve suyun içinde kalacak bir ek yapılması gerekir. Kauçuk bant kullanılan çok güzel bir ek yapılmalıdır aksi halde ek su alır ve sisteminiz zarar görür.
Gelelim bu pompayı nasıl besleyeceğimiz sorusuna . Simdi atıyorum 5,5 Kw lık bir pompa kalkış anında 5-7 kat demeraj akımı çekti(yani kalkışta yüksek akım çekecek) 5,5x7= 40 kW civarı bir jeneratör gerekir.
İşte burada bir yanılgı oluşuyor. O demeraj akımını sınırlamak için motor sürücüler var(piyasada frekans konvertörü olarakta geçer) Yada soft starterlar var. Bunların görevi demeraj akımını çok düşük tutmak. Teoride iyi bir sürücü ile 5,5 kwlık bir motor 11,5 kW bir jeneratör ile sorunsuzca beslenebilmeli.
Bahsettiğim sistemle ilgili olarak en kesin bilgiyi alarko-carrie ' den alabilirsiniz. Arayıp kaç metreden, dk da nekadar su basmak istediğinizi söyleyin, nekadarlık bir jenertör almanız gerektiğini, sürücü seçimi olarak neyi tercih edeceğinizi söylerler. Adamların işi bu olduğu için eminim ki kendi pompalarına uygun sürücü falan geliştirmişlerdir, toptan sistem satıyor olabilirler. Bu sistem maliyet olarak sorunlu olur ama garanti sistem bence. Tam ürünler belli bir seviyeye gelmişken su vereremek çok büyük kayıp olur. Jeneratör olarak aksa öneririm. Mutsubishi, cummins,perkins, john deere motorluları falan var.
Yalnız suan elinizde 30-40 metreden su basabilen basit ve maliyetsiz birşeyler varsa bence ilk olarak onu deneyin, baktınız yaz döneminde su çok aşağı indi, hemen bahsettiğim yönteme dönmeyi düşünebilirsiniz. Burada bilinmeyen suyun nekadar aşağı çekileceği olduğu için net olarak sunu yapın demek mantıklı olmaz. Sonuçta yatırım yapacaksınız ve bu yatırımı yapmadan önce karşınıza çıkabilecek en kötü senaryonun size maliyetinin ne olacağını bilmeniz gerekir.