Kangal Köpeği Afrika'da Çok Sevildi

06.12.2012
4,450
2,132
ISPARTA
Sorun Namibya bulunan ÇİTA'ların 1980 lerde 100.000 kadarken on yıl içinde sayılarının 90 bin azalarak 10 ne düşmesiyle başladı.

Çita çok hızlı bir hayvan olduğundan bütün çiftlik hayvanlarının baş düşmanı oldu. Bunun sonucunda kaçak avcılık ve köylülerin çitaları avlamasıyla sayıları birden düştü.

1990 yılında Amerikalı araştırmacı Laurie Marker tarafından kurulan Çita Koruma Merkezi sayesinde bugün havyanlar güvende.

Hem çiftliklerde bulunan evcil hayvanları korumak hemde çitaları korumak için bir proje geliştirildi. Bu projeye Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) da bir arazi aracı bağışlayarak destek verdi.

Bu sebeple, 1994'te merkezde, kurak ve sıcak iklime de adapte olabilen Anadolu çoban köpeği ile Sivas kangalını içeren Koruma Köpekleri Yetiştirme programı başlatıldı. Bu program çerçevesinde Anadolu'dan getirilen çoban köpekleri ve Sivas kangalları yetiştirilerek bu çiftliklere veriliyor.

aeaeüuea.jpg

Türkiye ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde ilk denemeler başarılı oldu. Namibya'da Sivas Kangal çiftliği kuruldu ve elde edilen yavrular eğitilip çiftçilere dağıtıldı. Sonuç ise çok mükemmel. Bu sayede evcil çiftlik hayvanları artık kurtuldu ve çitalarda korunmuş oldu. Artık vahşi hayvanlar çiftliklere yaklaşamıyor.

Şimdi ise diğer Afrika ülkeleri Namibya ile iş birliği yaparak Sivas Kangal Köpeği projesinden yararlanmak için başvuruda bulunuyorlar.

Tabi ki damızlık köpekler için Sivas bir pazar konumunda.

1120053142810.jpg
 
bu projeyi yapanlar sayesinde endemik bir türümüz daha ülke dışına kaçırıldı...
kına yaksınlar...

orada üretip üretip satarlar dünyaya artık...

Almanyada ve İngilterede Türkiyeden götürülmüş kangallardan kurulu kangal çiftlikleri var, orada adamlar üretip ticaretini yapıyorlar.

enayiliğimize doymayalım...

gerçekten de " Etrak-i bi İdrak " :mad:
 

Benzer Konular