ne böyle bir şart var ne de mecburiyet...
uluslar arası sınır aşan sularla ilgili bir anlaşma yok. BM'de bir kaç defa bu konu konuşulmuş, tüm dünyada geçerli bir düzen olsun diye, ama hiç bir anlaşma sağlanamamış.
elimize böyle bir fırsat geçmişken değerlendirmeliyiz, ama benim umudum yok. çünkü mevcut siyasi zihniyet, düşman dahi olsalar, kürd-arap müslüman kardeşlerine bişey yapamaz, yapmayı düşünemez. onları susuz bırakamaz..
onlar bize varilini 15 dolara malettikleri petrolü 55-60 dolara satarken, maliyetsiz yer yüzüne fışkıran doğalgazın metreküpünü fahiş fiyata satarken, müslümanlık, din, iman yok ama bize gelince maaşallah...
ama inş. iyi günler gelecek...
onlar
Suriye ve Irak ile aramizda ozel anlasma var.
Uluslararasi olarak Birlesmis Milletlet karari var ancak Turkiye ve Brundi bunu imzalamamis ve uygulamayacagini soylemis.
Petrol ornegi sanirim uygun degil. petrol uretilen bir madendir, kuyu acmazsa o ulke cikmaz, akarsu farkli bir konu. Eger petrol icin bunu soylersek komur icin, krom icin hepsi icin ayni seyi soylemek zorunda kaliriz. Komsu size gelip Allahin topraginda bitmis mera otu ben de otlatacagim deyince sen bu koyden degilsin olmaz demiyormusunuz ! Szizin tarlanizda actiginiz suyu baskasina veriyormusunuz, neden kendi actigi kuyunun petrolunu satmasin ki.
Dogalgazin maliyetsiz fiskirdigini soyleyen dogru soylememis size, petrol gibi sondaj kuyisi acilir, ciktigi gibi kullanilmaz, rafine edilir, maliyetine gore pahali satiliyor olabilir ama bedava degildir.
Bakin rafineriden cikan benzin 1.50 TL iken kendi devletimiz bize 5 TL den pahaliya satiyor, eloglu karsiz verirmi hic.
Bagirip cagirarak, tum dunyayi karsisina alarak halledemeyiz, zaten yapilmis ve hakkaniyete dayali anlasma var, uygulaniyor. Bir uluslararasi anlasmayi tek tarafli iptaletmeye kalkarsak ayni seyi baskalari da bize yapar.
Suyumuzu akilli ve verimli kullanmak icin cabalamamiz en mantiklisi bence.