Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Ynt: Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Ilk buzagida tahminen kac litre sut verir bu duveler ikinci ucuncu buzagilarda ne verir

mesut kartepe link=topic=79753.msg963233#msg963233 date=1422372209' Alıntı:
Ilk buzagida tahminen kac litre sut verir bu duveler ikinci ucuncu buzagilarda ne verir
İlk buzağılamada en az 25-26 litreyle başlarlar.

Abi bende west gote adlı spermayı holsteın ineklerimde kullanıyorum ama artı eksi yonlerini bilmıyorum veterıner iyi oldugunu soyledi fıyatı 150 tl

baron_59 link=topic=79753.msg963335#msg963335 date=1422385211' Alıntı:
Abi bende west gote adlı spermayı holsteın ineklerimde kullanıyorum ama artı eksi yonlerini bilmıyorum veterıner iyi oldugunu soyledi fıyatı 150 tl
Böyle bir boğa bilmiyorum ben. Simental değil sanırım. Holstein ise bilen arkadaşlar mutlaka vardır forumda.

simentalci link=topic=79753.msg963306#msg963306 date=1422382068' Alıntı:
İlk buzağılamada en az 25-26 litreyle başlarlar.
Masallah iyi gercekten sutunun kaymagi da cabasi tabi buzaginin fiyati da 2 hostayn buza parasi buda bi olumlu yonu

baron_59 link=topic=79753.msg963635#msg963635 date=1422459369' Alıntı:
Bu boğanın süt verimi iyi. 180 tane kızı incelenmiş. Biraz boylar kısa. Doğumlar biraz zor. Sağlamlık, dayanıklılık pek iyi değil. Sürüden erken çıkarılmalar var. Bir de genetik olarak bazı yavrularında bel çöküklüğü oluyormuş. Yani bel düz değilde kavisli bir çöküntü şeklinde.

mesut kartepe link=topic=79753.msg963659#msg963659 date=1422461373' Alıntı:
Masallah iyi gercekten sutunun kaymagi da cabasi tabi buzaginin fiyati da 2 hostayn buza parasi buda bi olumlu yonu
Bu yıl Holstein buzağıların fiyatı 1200 ₺ gibi. Simentaller 2000 ₺. Sütü 10 kuruş fazla. Eti 1 ₺ farklı. Çıkma bir Simental inek yerine bir düve satın alıyor. Yani hurdası bile para ediyor. [emoji1]

simentalci link=topic=79753.msg963766#msg963766 date=1422471436' Alıntı:
Bu yıl Holstein buzağıların fiyatı 1200 ₺ gibi. Simentaller 2000 ₺. Sütü 10 kuruş fazla. Eti 1 ₺ farklı. Çıkma bir Simental inek yerine bir düve satın alıyor. Yani hurdası bile para ediyor. [emoji1]
Edirne ' de böyle bir tablo yok. 10-15 yıl önce Holstein içinde buna benzer şeyler söyleniyordu.

insertend link=topic=79753.msg963885#msg963885 date=1422503065' Alıntı:
Edirne ' de böyle bir tablo yok. 10-15 yıl önce Holstein içinde buna benzer şeyler söyleniyordu.
Tamamen bizzat yaşadığım şeyleri paylaşıyorum. Verdiğim rakamların hepsi şuanda benim çiftliğim için geçerli olan rakamlar.
Simental çiftliği olan arkadaşlarla zaman zaman görüşüyoruz. İstisnasız hepsi aynı tablodan bahsediyor. Sadece bölgesel arz-talep denge farklılıklarından kaynaklanan süt fiyat farkı değişken. Bazı bölgelerde sütte Simental farkı alınamayabiliyor.
Hayvancılığa başlayalı 15 yıl oldu. Aslında tablo hep bu yöndeydi. En azından ben öyle görmüştüm. Hiç unutmuyorum; 7-8 yıl önce Holstein düve fiyatları 2500 ₺ iken biz 4500 ₺ ye Simental Fleckvieh düve almıştık. O zaman bize gülenler şimdi bizim çiftlikten tanesi 2000 ₺ den on günlük dişi buzağı satın alabilmek için sıraya yazılıyorlar. Doğmamış buzağıların sahipleri şimdiden belli. [emoji2]
Sakın kimse yanlış anlamasın ben Holstein iyi bir ırk değildir demiyorum asla. On numara elit bir ırktır. Ama bu saatten sonra bana uymaz. O ayrı mesele. [emoji2]

Mantofona valencia attik veteriner baska asi yokmus wille gs rumgo ve vanadin sparisi verdi veteriner daha gelmemis nasip olursa bi dahaki ne atacaz

gavalster link=topic=79753.msg964420#msg964420 date=1422641992' Alıntı:
Mantofona valencia attik veteriner baska asi yokmus wille gs rumgo ve vanadin sparisi verdi veteriner daha gelmemis nasip olursa bi dahaki ne atacaz
Valancia benimde hosuma gidiyor sahane salli bi sekli var kolay dogum hem.

Evet galvaster ' in dediği gibi dayanıklılık yönünden biraz zayıf. 98 kızı incelenmiş. Sürüden erken çıkarılmalar olmuş. Biraz ayaklar zayıf. Bir de süt salım hızı düşük biraz. Boy yüksek değil ama sallı yavruları oluyor. Vanstein ' ın oğlu zaten. Erkek yavrularında günlük ağırlık artışının çok yüksek olması da bundan.

gavalster link=topic=79753.msg964420#msg964420 date=1422641992' Alıntı:
Birdahaki sefer GS Rumgo iyi olur bence. Melezlemeler için birebir.

gavalster link=topic=79753.msg964739#msg964739 date=1422711630' Alıntı:
http://cgi.zar.at/cgi-bin/zw_detail.pl?ISO_NUMMER=276000940100513&table=DATEN_FV youtubede gezinirken waldbrand bu bogayi gördüm baya hosuma gitti degerleride fena degil sizce nasil
Öncelikle bilgiye, araştırmaya önem vermenden dolayı tebrik etmek istiyorum seni. Hayvancılıkta başarılı olmanın ön şartı daima yıllar sonrasının yatırımını yapmaktır bence. Bu da genetik ıslah dediğimiz şey. Bu konu başlığında konuştuğumuz şey de tam olarak bu aslında.
Waldbrand isimli boğayı birkaç ay önce farketmiştim. Aslında tam da bu özelliklerde bir boğa arıyordum. Kısaca anlatayım:
5 yıl önce Vanstein isimli efsane boğanın spermalarını kullanmıştım. Bugün Vanstein ' ın kızı olan 6 ineğim var. Şuan 2. laktasyondalar. Güzel inekler fakat ayaklarından biraz şikayetçiyim. Tırnakları çok uzuyor. Bu da problem yaratıyor. 6 tanenin 4 ' ünde bu sorun var. Bir de boyları biraz kısa gibi. İşte bu Vanstein kızlarında kullanmak üzere özellikle uzun boylu ve ayak problemi olmayan bir boğa arıyordum. Ve aradığım Waldbrand ' da fazlasıyla vardı.
Birkaç ay önce Samsun Genovet firmasından 20 tane aldım. Kullanmaya başladım.
Waldbrand ' ın boy, sal, ayak, meme, kolay doğum, süt salım hızı, doğurganlık puanları çok iyi.
Et puanı biraz düşük ama orda da şöyle bir ayrıntı var: et puanını düşüren 'karkas randıman' düşüklüğü. Yoksa günlük ağırlık artışı gayet yüksek. Yani bu da tamam aslında.
Görebildiğim tek olumsuz yönü 'süt artışı' miktarı. 2011 de 800 kg olarak belirtilen süt arttırma miktarı 2014 ölçümlerinde kataloğa 392 kg olarak yansıdı. Yani bu şu demek: İncelenen kızlarının sayısı arttıkça o kadar da süt arttıran bir boğa olmadığı görülmeye başlandı.
Ayrıca şunu da söyliyim: Waldbrand Winnipeg ' in oğludur yani Winnor ve Wille ' nin kardeşidir.
Aralık ayından beri 6 ineğimi Waldbrand ile tohumlattım. Bakalım tutar da kızlar doğarsa inşallah 2 sene sonra görücez nasıl inek olacaklarını. [emoji1]

simentalci link=topic=79753.msg964896#msg964896 date=1422730637' Alıntı:
Öncelikle bilgiye, araştırmaya önem vermenden dolayı tebrik etmek istiyorum seni. Hayvancılıkta başarılı olmanın ön şartı daima yıllar sonrasının yatırımını yapmaktır bence. Bu da genetik ıslah dediğimiz şey. Bu konu başlığında konuştuğumuz şey de tam olarak bu aslında.
Waldbrand isimli boğayı birkaç ay önce farketmiştim. Aslında tam da bu özelliklerde bir boğa arıyordum. Kısaca anlatayım:
5 yıl önce Vanstein isimli efsane boğanın spermalarını kullanmıştım. Bugün Vanstein ' ın kızı olan 6 ineğim var. Şuan 2. laktasyondalar. Güzel inekler fakat ayaklarından biraz şikayetçiyim. Tırnakları çok uzuyor. Bu da problem yaratıyor. 6 tanenin 4 ' ünde bu sorun var. Bir de boyları biraz kısa gibi. İşte bu Vanstein kızlarında kullanmak üzere özellikle uzun boylu ve ayak problemi olmayan bir boğa arıyordum. Ve aradığım Waldbrand ' da fazlasıyla vardı.
Birkaç ay önce Samsun Genovet firmasından 20 tane aldım. Kullanmaya başladım.
Waldbrand ' ın boy, sal, ayak, meme, kolay doğum, süt salım hızı, doğurganlık puanları çok iyi.
Et puanı biraz düşük ama orda da şöyle bir ayrıntı var: et puanını düşüren 'karkas randıman' düşüklüğü. Yoksa günlük ağırlık artışı gayet yüksek. Yani bu da tamam aslında.
Görebildiğim tek olumsuz yönü 'süt artışı' miktarı. 2011 de 800 kg olarak belirtilen süt arttırma miktarı 2014 ölçümlerinde kataloğa 392 kg olarak yansıdı. Yani bu şu demek: İncelenen kızlarının sayısı arttıkça o kadar da süt arttıran bir boğa olmadığı görülmeye başlandı.
Ayrıca şunu da söyliyim: Waldbrand Winnipeg ' in oğludur yani Winnor ve Wille ' nin kardeşidir.
Aralık ayından beri 6 ineğimi Waldbrand ile tohumlattım. Bakalım tutar da kızlar doğarsa inşallah 2 sene sonra görücez nasıl inek olacaklarını. [emoji1]
sut sagim artis hizi asilanan inekliemi alakali yoksa boga ilemi alakali bir durum ayrica sut sagim artis hizi yillara gore ayni asi olmasina ragmen niye düşüs gösteriyor

gavalster link=topic=79753.msg964946#msg964946 date=1422735239' Alıntı:
sut sagim artis hizi asilanan inekliemi alakali yoksa boga ilemi alakali bir durum ayrica sut sagim artis hizi yillara gore ayni asi olmasina ragmen niye düşüs gösteriyor
'Süt sağım hızı' ile 'süt artışı' ayrı şeyler. Süt sağım hızı sağım esnasında sütünü çabuk vermesi. Sağımda kolaylık sağlar, istenilen bişeydir. Süt artışı ise bildiğim kadarıyla boğanın doğacak kızının süt verimindeki sürüdeki diğer ineklere kıyasla sağladığı artıştır.
Burada ve yukarıda bahsettiğimiz tüm özellikler söz konusu boğanın kızına vereceği olası özelliklerdir. 'Yani bu boğanın tohumundan doğan kızlar inek olduklarında ....... olacaklar.' diyoruz aslında.
Yıllara göre değişiklik gösteren puanlar da şöyle oluyor: bir boğa izlemeye alındığında, doğan kızlarına bakılıyor. Mesela bu yıl 10 adet kızı inceleniyor. Süt ortalamaları 8500 litre. Süt puanı yüksek veriliyor. Sonraki yıl aynı boğanın 50 kızı inceleniyor. Daha az sütlü kızları belirleniyor ve süt puanı düşüyor. Daha sonraki yıl 150 kıza ulaşıyor inceleme ve yıllar geçtikçe daha çok kızı inceleniyor ve daha güvenilir bir puan ortaya çıkmaya başlıyor. İlk yılki sadece 10 kızı bazen yanıltıcı tesadüfler gösterebiliyor. Olay bu.
Anlatması zor ama umarım açıklayıcı olmuştur.