Anladım , banada bu değer çok düşük geldi ama Ziraat alanında bir eğitim almadığım için kabul görebiliyorum . Arazimiz kuru tarım ve Sivas bölgesinde ekim yapıyoruz . Aklıma şu soru geldi : Toprak örneği yüzeyden alınırsa bu durum ile karşılaşabilir miyiz ? İdeal söylenen toprak numune derinliği 30cm diye geçiyor ama ben yüzeysel aldım . Sebebi ise ayçiçek yerlerinin zemini taş gibiydi . Belki etken olabilir diye belirtmek istedim . İlginiz için teşekkür ederim
Araziden toprak örneği alırken sabit bir derinlik hedeflemek yanlış olur. Örnek vermek gerekirse; bizim arazilerimizin bazılarında toprak çok sığ. 20 cm'den aşağısında taşlı, daha yüksek kireçli ve killi (marn) C horizoru başlıyor. Kimisinde ise bu 25 cm'de başlıyor. Sürüm derinliği biraz fazla olursa bu katman yukarı çıkıyor ve ciddi verim azalışı meydana geliyor. Ben bir tarlada bu C horizonunun da toprak örneğini aldım ve analizini yaptım. Özellikle tuzluluk 3 katına çıkmıştı ve mikro elementlerin, organik maddenin miktarları ciddi şekilde düşmüştü. Haliyle benim max. örnek alma derinliğim marnın başlığı nokta olmak zorunda.
Burada en önemli kural: Bu bitki gelişimine elverişli toprak derinliğimi laboratuvar görevlisine söylemeliyim ki not alsın sonuçlarıma göre yorumlama yaparken dikkate alsın.
Yüzeyden örnek alma konusuna gelince:
Bitkinin kök gelişimi büyük ölçüde pulluk işleme derinliği ile paralel ise; toprak her toprak hazırlama sezonunda 0-30 cm derinlikte karışıyorsa eğer, sizin 0-15cm'den toprak örneği almanız sonucu pek değiştirmez çünkü toprak karışır, değerler ortalamasını bulur. Sadece sulu tarımda sığ örnek alınıyorsa tuzluluk olması gerekenden az çıkar, kuru da pek farkı olmaz.
Analiz sonucunu doğru kabul edip, öneri yapacak olursam:
Kuru tarımda mikro elementleri en zahmetsiz ve en homojen uygulama yöntemi normalde son toprak karıştırma öncesinde, pülverizatör ile toprağa püskürtme yöntemidir, tarlanın organik maddesi de %3'den yüksekse 2-3 yıl herhangi şekilde yeniden gübreleme yapmaya ihtiyaç duymazsınız. Siz bu aşamayı geçmeseydiniz bu şartlarda dekara 30-40 litre su ile birlikte, pH'ı nitrik asitle 4'e ayarlanmış (internetteki nitrik asit tabloları ile değil, pH metre ile gözlemleyerek) 3 kg Çinko sülfat (%22 Zn), 1.5 kg Mangan sülfat (%31 Mn), 1 kg Sodyum borat (%20 B - Etidot67 gübresi ile) verebilirdiniz. Toprağa atarken pH'ı ayarlamamızın sebebi ise, sülfatlı gübreler (özellikle demir sülfat) pülverizatör içinde uzun süre karışmadan kalırsa dibe çökeliyor. Çözeltideki diğer gübre çeşitleri ve miktarları arttıkça çökelme daha da artıyor. Ayrıca pH'ı yüksek olan toprağa yüksek pH'lı şekilde bunları verirsek, toprağın -OH bağları ile bunları bağlayıp yarayışsız forma dönüştürmesine gerek bile kalmadan direkt yarayışsız şekilde püskürtmüş oluruz.
Bunlar zamanında yapılmadıysa; yapraktan 2,4D ot ilacı ile beraber (veya bir sefer de hususi girilebilir), dekara +30 litre su ile birlikte, yayıcı yapıştırıcılı, pH'ı nitrik asitle 5.5'e ayarlanmış (internetteki nitrik asit tabloları ile değil, pH metre ile gözlemleyerek) şekilde, tercihen akşamüstü serin ve rüzgarsız zamanda dekara 200 g ÜRE, 150 g Çinko sülfat (%22 Zn), 100 g Mangan sülfat (%31 Mn), 150 g Sodyum borat (%20 B - Etidot67 gübresi ile verilebilir) kullanılabilir.