Toprak Analizine göre Bitki Besleme ve Buğday son durum .

2025-2026 sezonu için ekilen Buğdaylardan kareler . İkinci fotoğraftaki buğdayımız Hamza . Ayçiçeği yeriydi ve dekara 28KG Tohum , 20-21KG 20.20 kükürt ile ekim yaptık . İlk fotoğrafta Flamura 85 , tohum ve gübre miktarı aynı fakat üst üste üçüncü buğday ekimi oldu mecburi sebeplere sonuç . Önceki yıllarda verim düşüklüğü yaşadık ve toprak analizi yaptırma gereği duyduk ve sonuçlar analizdeki gibi . Bor kritik derecede noksan , neredeyse yok . Çinko , Mangan ve Azot değeleride belirgin derecede az . Kireç ve PH göründüğü gibi . Toprak yapısı benzerliği olan parsellerimin değerleri bu şekildeler . Toprak analizi olan parselden maksimum 200kg verim alabildik ama Bor içerikli bir besleme kullanmamıştık . Verimde kayıp yaşamamak için fikir almak istedim . Bor içerikli ürün öneriniz önceliğim . Diğer sıvı beslemeler ve diğer işlemler içinde tavsiyenizi duymak isterim .

Resimler ve ekler

• 1000087831.jpg
    1000087831.jpg
    672.1 KB · Görüntüleme: 50
  • 1000087829.jpg
    1000087829.jpg
    670.1 KB · Görüntüleme: 54
  • 1000087836.jpg
    1000087836.jpg
    177 KB · Görüntüleme: 60
Merhaba. Bor miktarı dikkatimi çekti. Görevim gereği pek çok analiz yaptım, Türkiye'de her işte olduğu gibi analizlerde de hata payı oldukça yüksek, %10 hata payı bile mükemmel bir rakamdır. Laboratuvarı işletenleri tanımıyorum ama bu rakam bana oldukça iddialı geldi... Belki örneklerin okuma sırası karışmış, yanlış yazılmış veya şahit (borsuz) çözelti sizin adınıza olan örneğin yerine okunmuş olabilir. Zira bu kadar düşük bor olsaydı biçerdöver bile tarlaya girmezdi. Çünkü toprakta boru sınıflandırırken; < 0,5 mg/kg ise düşük, 0,5-1 mg/kg orta, 1-2.4 mg/kg ise yeterli diye sınıflandırırız. Bizim bölgemiz (Aksaray/Eskil) ise 2.5-10 ppm arasında toksik bor bulunur. Eğer yanlış bir analiz sonucu önümüze gelirse ve ek olarak bor gübrelemesi yaparsak hiç hoş sonuçlarla karşılaşmayız... Neyse, biz yine de bor analiz sonucunu "düşük" olarak kabul edelim.

Ayrıca analizde belirtmeyi tercih etmemişler ama ben yine de belirteyim, mevcut sonuçlara göre toprağınızın Değişebilir Sodyum %'si 9,5. Bu rakam %15'den fazla olduğunda net olarak "alkalilik sorunu vardır" diye sınıflandırırız. Fakat bir başka dikkati çeken ise, tuzluluk yokken bu sonucun bulunmasıdır. Bizzat benim şuanda Aksaray/Eskil bölgesinde yaptığım 44 toprak örnekli bir çalışmaya göre tuzluluk (EC) ve toprakta değişebilir sodyum oranı bağlantısı şu şekilde:

1769361489359.png

Sizde tuzluluk, EC (1:1) mmhos/cm şeklinde değil de, % şeklinde verilmiş. Sizin % tuzluluk sonucunuzu dünya genelinde kabul gören standart olan mmhos/cm'e çevirince 843 mmhos/cm yapar. Bu da onu yine "tuzsuz" sınıfına sokar. Ancak tuzluluk olmadan bu kadar sodyum ve dolaylı olarak da hesaplanacak değişebilir sodyum %'si bulunması pek rastlanacak birşey değil.

Yine de analiz sonuçlarınıza güveniyorsanız; tarlada sulama yapma imkanı olup olmadığını belirtirseniz sizin şartlarınıza uygun olarak eksik olan mikro elementlerinin dozlarını ve veriliş formlarını önerebilirim.

Anladım , banada bu değer çok düşük geldi ama Ziraat alanında bir eğitim almadığım için kabul görebiliyorum . Arazimiz kuru tarım ve Sivas bölgesinde ekim yapıyoruz . Aklıma şu soru geldi : Toprak örneği yüzeyden alınırsa bu durum ile karşılaşabilir miyiz ? İdeal söylenen toprak numune derinliği 30cm diye geçiyor ama ben yüzeysel aldım . Sebebi ise ayçiçek yerlerinin zemini taş gibiydi . Belki etken olabilir diye belirtmek istedim . İlginiz için teşekkür ederim :)

Anladım , banada bu değer çok düşük geldi ama Ziraat alanında bir eğitim almadığım için kabul görebiliyorum . Arazimiz kuru tarım ve Sivas bölgesinde ekim yapıyoruz . Aklıma şu soru geldi : Toprak örneği yüzeyden alınırsa bu durum ile karşılaşabilir miyiz ? İdeal söylenen toprak numune derinliği 30cm diye geçiyor ama ben yüzeysel aldım . Sebebi ise ayçiçek yerlerinin zemini taş gibiydi . Belki etken olabilir diye belirtmek istedim . İlginiz için teşekkür ederim :)

Araziden toprak örneği alırken sabit bir derinlik hedeflemek yanlış olur. Örnek vermek gerekirse; bizim arazilerimizin bazılarında toprak çok sığ. 20 cm'den aşağısında taşlı, daha yüksek kireçli ve killi (marn) C horizoru başlıyor. Kimisinde ise bu 25 cm'de başlıyor. Sürüm derinliği biraz fazla olursa bu katman yukarı çıkıyor ve ciddi verim azalışı meydana geliyor. Ben bir tarlada bu C horizonunun da toprak örneğini aldım ve analizini yaptım. Özellikle tuzluluk 3 katına çıkmıştı ve mikro elementlerin, organik maddenin miktarları ciddi şekilde düşmüştü. Haliyle benim max. örnek alma derinliğim marnın başlığı nokta olmak zorunda. Burada en önemli kural: Bu bitki gelişimine elverişli toprak derinliğimi laboratuvar görevlisine söylemeliyim ki not alsın sonuçlarıma göre yorumlama yaparken dikkate alsın.

Yüzeyden örnek alma konusuna gelince:
Bitkinin kök gelişimi büyük ölçüde pulluk işleme derinliği ile paralel ise; toprak her toprak hazırlama sezonunda 0-30 cm derinlikte karışıyorsa eğer, sizin 0-15cm'den toprak örneği almanız sonucu pek değiştirmez çünkü toprak karışır, değerler ortalamasını bulur. Sadece sulu tarımda sığ örnek alınıyorsa tuzluluk olması gerekenden az çıkar, kuru da pek farkı olmaz.

Analiz sonucunu doğru kabul edip, öneri yapacak olursam:
Kuru tarımda mikro elementleri en zahmetsiz ve en homojen uygulama yöntemi normalde son toprak karıştırma öncesinde, pülverizatör ile toprağa püskürtme yöntemidir, tarlanın organik maddesi de %3'den yüksekse 2-3 yıl herhangi şekilde yeniden gübreleme yapmaya ihtiyaç duymazsınız. Siz bu aşamayı geçmeseydiniz bu şartlarda dekara 30-40 litre su ile birlikte, pH'ı nitrik asitle 4'e ayarlanmış (internetteki nitrik asit tabloları ile değil, pH metre ile gözlemleyerek) 3 kg Çinko sülfat (%22 Zn), 1.5 kg Mangan sülfat (%31 Mn), 1 kg Sodyum borat (%20 B - Etidot67 gübresi ile) verebilirdiniz. Toprağa atarken pH'ı ayarlamamızın sebebi ise, sülfatlı gübreler (özellikle demir sülfat) pülverizatör içinde uzun süre karışmadan kalırsa dibe çökeliyor. Çözeltideki diğer gübre çeşitleri ve miktarları arttıkça çökelme daha da artıyor. Ayrıca pH'ı yüksek olan toprağa yüksek pH'lı şekilde bunları verirsek, toprağın -OH bağları ile bunları bağlayıp yarayışsız forma dönüştürmesine gerek bile kalmadan direkt yarayışsız şekilde püskürtmüş oluruz.

Bunlar zamanında yapılmadıysa; yapraktan 2,4D ot ilacı ile beraber (veya bir sefer de hususi girilebilir), dekara +30 litre su ile birlikte, yayıcı yapıştırıcılı, pH'ı nitrik asitle 5.5'e ayarlanmış (internetteki nitrik asit tabloları ile değil, pH metre ile gözlemleyerek) şekilde, tercihen akşamüstü serin ve rüzgarsız zamanda dekara 200 g ÜRE, 150 g Çinko sülfat (%22 Zn), 100 g Mangan sülfat (%31 Mn), 150 g Sodyum borat (%20 B - Etidot67 gübresi ile verilebilir) kullanılabilir.

Araziden toprak örneği alırken sabit bir derinlik hedeflemek yanlış olur. Örnek vermek gerekirse; bizim arazilerimizin bazılarında toprak çok sığ. 20 cm'den aşağısında taşlı, daha yüksek kireçli ve killi (marn) C horizoru başlıyor. Kimisinde ise bu 25 cm'de başlıyor. Sürüm derinliği biraz fazla olursa bu katman yukarı çıkıyor ve ciddi verim azalışı meydana geliyor. Ben bir tarlada bu C horizonunun da toprak örneğini aldım ve analizini yaptım. Özellikle tuzluluk 3 katına çıkmıştı ve mikro elementlerin, organik maddenin miktarları ciddi şekilde düşmüştü. Haliyle benim max. örnek alma derinliğim marnın başlığı nokta olmak zorunda. Burada en önemli kural: Bu bitki gelişimine elverişli toprak derinliğimi laboratuvar görevlisine söylemeliyim ki not alsın sonuçlarıma göre yorumlama yaparken dikkate alsın.

Yüzeyden örnek alma konusuna gelince:
Bitkinin kök gelişimi büyük ölçüde pulluk işleme derinliği ile paralel ise; toprak her toprak hazırlama sezonunda 0-30 cm derinlikte karışıyorsa eğer, sizin 0-15cm'den toprak örneği almanız sonucu pek değiştirmez çünkü toprak karışır, değerler ortalamasını bulur. Sadece sulu tarımda sığ örnek alınıyorsa tuzluluk olması gerekenden az çıkar, kuru da pek farkı olmaz.

Analiz sonucunu doğru kabul edip, öneri yapacak olursam:
Kuru tarımda mikro elementleri en zahmetsiz ve en homojen uygulama yöntemi normalde son toprak karıştırma öncesinde, pülverizatör ile toprağa püskürtme yöntemidir, tarlanın organik maddesi de %3'den yüksekse 2-3 yıl herhangi şekilde yeniden gübreleme yapmaya ihtiyaç duymazsınız. Siz bu aşamayı geçmeseydiniz bu şartlarda dekara 30-40 litre su ile birlikte, pH'ı nitrik asitle 4'e ayarlanmış (internetteki nitrik asit tabloları ile değil, pH metre ile gözlemleyerek) 3 kg Çinko sülfat (%22 Zn), 1.5 kg Mangan sülfat (%31 Mn), 1 kg Sodyum borat (%20 B - Etidot67 gübresi ile) verebilirdiniz. Toprağa atarken pH'ı ayarlamamızın sebebi ise, sülfatlı gübreler (özellikle demir sülfat) pülverizatör içinde uzun süre karışmadan kalırsa dibe çökeliyor. Çözeltideki diğer gübre çeşitleri ve miktarları arttıkça çökelme daha da artıyor. Ayrıca pH'ı yüksek olan toprağa yüksek pH'lı şekilde bunları verirsek, toprağın -OH bağları ile bunları bağlayıp yarayışsız forma dönüştürmesine gerek bile kalmadan direkt yarayışsız şekilde püskürtmüş oluruz.

Bunlar zamanında yapılmadıysa; yapraktan 2,4D ot ilacı ile beraber (veya bir sefer de hususi girilebilir), dekara +30 litre su ile birlikte, yayıcı yapıştırıcılı, pH'ı nitrik asitle 5.5'e ayarlanmış (internetteki nitrik asit tabloları ile değil, pH metre ile gözlemleyerek) şekilde, tercihen akşamüstü serin ve rüzgarsız zamanda dekara 200 g ÜRE, 150 g Çinko sülfat (%22 Zn), 100 g Mangan sülfat (%31 Mn), 150 g Sodyum borat (%20 B - Etidot67 gübresi ile verilebilir) kullanılabilir.
Toprak işleme derinliğimiz 15-20cm arası değişmekte . Toprak işleme derinliğini bu cm'den daha derin yaptığımızda dediğiniz gibi verim düşüşü oldu . Besleme konusunda topraktan hiç takviye uygulamadık ama bu dönem diğer parsellerimede analiz yapıp takviye yapmayı planlıyorum . Bu sezon için bitki takibi ile beraber bitki element noksanlıklarını teşhis edip besleme yapacağız artık .