Türkiye’nin buğday talebi Rusya’da fiyatları artırdı


Kendine yeter bir ülke iken önce ‘un ve makarna üretimi’ için denilerek başlanılan buğday ithalatı iç tüketimde de giderek artan şekilde kullanılıyor ve gelinen noktada Türkiye’nin buğday ithalatı dünya fiyatlarını oynatıyor.
ozlem-ermis-beyhan-50x50.jpg

Özlem ERMİŞ BEYHAN
06:00 - 14 Ekim 2020
HaberlerEkonomi
Türkiye’nin buğday talebi Rusya’da fiyatları artırdı

  • Son olarak Rusya'da buğday fiyatlarının son 4 haftadır sürekli yükseldiği, bu yükselişin en önemli nedeninin Türkiye'nin yoğun buğday talebi olduğu açıklandı. Son 4 haftada Türkiye'den yoğun talep geldiğini belirten Rus yetkililer, buğday fiyatlarının geçtiğimiz bir haftada 11 dolar birden yükselerek tonu 235 dolar seviyesine yükseldiğini açıkladı.
1.5 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK
Türkiye 2019'da 2.3 milyar dolarlık ithalatıyla dünyanın en büyük buğday ithalatçısı haline geldi. Bu ithalatın 1.5 milyar dolarlık bölümü Rusya'dan gerçekleştirildi. TÜİK verilerine göre son 12 yılda Türkiye'de çiftçi sayısı yüzde 48 azaldı, tarım alanlarındaki azalma ise yüzde 12.3 seviyesinde.
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran, “Buğdayda ekim alanları 2002 yılında 9.3 milyon hektar iken 2018'de 7.3 milyon hektara, 2019 yılında ise 6.85 milyon hektara geriledi. Bunlar TÜİK verisidir. Buğday üretimi 2002 yılında 19.5 milyon ton iken 2019 yılında üretimimiz 19 milyon ton. Aradan geçen 18 yılda nüfusumuz 65 milyondan 83 milyona çıkmış ancak üretim aynı kalmış hatta düşmüş. Bu veriler Türkiye'nin buğdayda geldiği noktayı ortaya koyuyor” dedi.
8-bugday.jpg

Veriler, tarım yönetiminin adım adım ithalata mecbur hale düştüğünü ortaya koyuyor. Zira para kazanmayan çiftçiler tarım arazilerini terk ediyor.
Ruble ile buğday ithalatı başlıyor
Rusya merkezli SovEkon Analitik Merkezi, Türkiye'nin Rusya'dan ruble ile buğday ithal etmeye başlayacağını açıkladı. Bu sistemle buğday ithalatının tonuna 17 bin ruble ödenecek. Hedef; kur kaybının önüne geçilmesi... Konuya yakın uzmanlar, “Hükümet eğer ruble ile ürün ithal ettirecekse buna karşın bizim sattığımız tarım ürünlerinin de Türk Lirası ile alınması için şart koşmalı” yorumunu yaptı.
 
Nüfus sayısı artarken,var olan topraklari spakulatorler hemen ev vb. yapmak icin,tarım dışına çıkarıyorlar, topraklarımızı,erezyonla da kaybediyoruz,kuraklıkta çok etkili,kuzey ülkeleri bizden daha çok yağmur alıyor.
Çogu yerleşim yeri verimli ova uzerine kurtulmuştur, bunların kurtarılması gerekir,hicbir şekilde tarlalar tarim amacı dışında kullanılmamalı satilmamali.Kanunlar ve yinede arazileri çiftçi olmayan herkes alabiliyor.Tarim Müdürlükleri izin vermemeli
 

Benzer Konular