Türkiye'nin Sulanabilir Alanlarının Yüzde 20'si Gap'ta

23.04.2009
14,004
23,992
35
Bilecik
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP ' ın 3,5 milyon hektar ekilebilir, 1,8 milyon hektar da sulanabilir alanı olduğunu, Türkiye ' nin sulanabilir alanlarının yüzde 20 ' sinin de GAP ' ta bulunduğunu belirtti.

İzmir İl Özel İdaresi ve GAP İdaresi Başkanlığı arasında yürütülecek olan Doğu-Batı Elele Ortak Kalkınma İşbirliği Projesi ' nin protokolü, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil arasında imzalandı.

İzmir Valiliği ' nde düzenlenen imza töreninde konuşan Vali Cahit Kıraç,

'batı bölgesindeki tarımsal üretim ve ticaret alanındaki deneyimi doğu bölgelerine taşımak, GAP ' taki eğitim ve uzmanlık kapasitesini batı bölgelerine taşımak, doğu ve batı insanları arasında özellikle ticaret ve kazanç açısından iletişim ve ilişkilerin kurulmasını sağlamak' amacıyla böyle bir proje hazırlandığını belirtti.

Türkiye ' nin çok verimli iki bölgesinin birlikte çalışacağını kaydeden Kıraç,

'İzmir, hem hayvansal hem de bitkisel üretimde Türkiye ' nin öncü şehirlerindendir. İmzalayacağımız protokol ile çiftçiler arasında doğu-batı köprüsü kurulacak, doğudaki çiftçinin dünya standartlarındaki teknolojiyi kullanarak verimliliğini arttırmasına katkı sağlanacak' dedi.

Bir tarafta potansiyeli çok yüksek bölge, bir tarafta fiilen üretimi en iyi şekilde gerçekleştiren, dünyayı çok iyi gören, okuyan, teknolojiyi çiftçisi ile buluşturan bir kent olduğunu söyleyen Kıraç, projenin, bu iki bölgenin bilgisini, birikimini, insanını buluşturacak güzel bir proje olduğunu vurguladı.

GAP başkanının böyle bir projeyi kendilerine getirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Kıraç, 'İnşallah önümüzdeki günlerde İzmir ' de yüksek seviyeli ziraat yapan, tarımla, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi, teknisyenlerimizi, GAP idaresindeki köylülerimizle, üreticilerle buluşturmak için bir köprü çalışmasını başlatacağız' bilgisini verdi.

-'GAP, İzmir kadar güvenli bir bölge'-

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise, GAP Projesi ' nin dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi. Bölgede tarım ve ticaret geleneğine sahip çok sayıda il olduğunu belirten Karahocağil, şunları kaydetti:

'Biz stratejik ortak olarak İzmir ' i seçtik. Hem kendi kalkınma tecrübemizi paylaşmak hem de İzmir ' in tecrübesini bölgeye yansıtmak istiyoruz. İnovasyon ve tarımda öncelikli projeler var, eko turizm başka bir alan. İzmirli çiftçilerin özellikle gıda sektöründe çalışan ticaret erbabının bölgeden haberdar olmasını istiyoruz.

Bölgenin, İzmirlilerin zihninde kötü imajı var. Bölgenin güvenli olmadığına inanılıyor, o imajın da İzmirliler ' in zihinlerinden silinmesini istiyoruz. GAP ' ın 3,5 milyon hektar ekilebilir, 1,8 milyon hektar da sulanabilir alanı var. Türkiye ' nin sulanabilir alanlarının yüzde 20 ' si GAP ' ta, bunun da ciddi bir bölümü şu anda sulanıyor.

2015 ' te 1 milyon hektarı aşan bir alan sulanıyor olacak. Buradaki potansiyeli, İzmirli ziraatçıların ve ticaret erbabının görmesini istiyoruz. GAP, İzmir kadar güvenli bir bölge. Özellikle normal günlük hayat açısından Şanlıurfa ' da, Diyarbakır ' da, Batman ' da, Siirt ' te, Adıyaman ' da böyle bir sıkıntı yok. Bu kötü imajı da değiştirmek istiyoruz.'

Karahocagil, yeniliğe açık olanları bölgeye davet ettiklerini, tarıma, hayvancılığa daha yenilikçi bir bakışla bakmak isteyenleri GAP ' a beklediklerini de sözlerine ekledi.(AA)

Ekleme Tarihi
07.06.2012
 

Benzer Konular