Hocam 9 aylık(250kg) 4000TL den alınan Holsteina 6 aylık beside 1500-1600 TL arası para gidiyor. Sizin dediğiniz gibi 3 aylık alınan Holsteinlere 1 yıl bakıp yine 15. Ayda kesime göndersek hayvan bu 1 yıl içinde ne kadarlık yem parası tüketir? Bide bu 3 aylıkları ne kadardan alıyorsunuz?Çok genel bir rasyon yok. Her ay tartım sonrası rasyon değişiyor. Ama şuna kesin devam et; 200 kg canlıya kadar serbest ot (saman değil) ve 10 hayvana sabah akşam 1 er dilim yonca. ( yonca 400 kg ye kadar arttırarak devam sonra kes)
Meaj kutusu nerde bu arada?
![]()
14 ay yaşında 305 kg karkas. 570 kg canlı. 53 randıman.
Holsteinnın buzağısı ucuz ordan kazandıracaktı bana ama 3 tl fiyat düşünce umduğumu alamadım koyduğumu alcam. İlk 60 gününü bildiğin buzağıyı alcan.
Hocam 9 aylık(250kg) 4000TL den alınan Holsteina 6 aylık beside 1500-1600 TL arası para gidiyor. Sizin dediğiniz gibi 3 aylık alınan Holsteinlere 1 yıl bakıp yine 15. Ayda kesime göndersek hayvan bu 1 yıl içinde ne kadarlık yem parası tüketir? Bide bu 3 aylıkları ne kadardan alıyorsunuz?
Buzağı 3000 tl yediği 3500 tl ( yer kira, ekim yok herşey dışarda. Birde bakıcı var ) 25 tl karkas olumca girdiğimiz delikten çıkıyoz işte.
280-300 karkasta. Devlet 100 başlık işletmeyi düşünmediğinden büyüklerin ve yandaşların yanında yer alıp et ithal edince benim gibileri vurdu. Ama ahd ettim damılık işletmr kuracam oyunu bozacam
Buzağı 3000 tl yediği 3500 tl ( yer kira, ekim yok herşey dışarda. Birde bakıcı var ) 25 tl karkas olumca girdiğimiz delikten çıkıyoz işte.
280-300 karkasta. Devlet 100 başlık işletmeyi düşünmediğinden büyüklerin ve yandaşların yanında yer alıp et ithal edince benim gibileri vurdu. Ama ahd ettim damılık işletmr kuracam oyunu bozacam
Abiler siz besi işinden anlıyorsunuz simental biz buzağı sütten kesimden 400 kg karkasla kesime kadar kaç tl yer? Siz olsanız simentalden 400 kg karkası ortalama kaçinci ayda alirsinizHocam holstain cinsi aslında iyi bir ırk fakat çok narin biraz dikkat ve özen istiyor. Biz zamanında 16 aylık ev danamızı 400 kg karkas et %65 ramdıöanla kestirdiğimiz oldu. Bakmadan bakmaya değişir.
Hocam merhaba.Damızlık işletmeden kastınız nedir?Biz de yeniyiz bu konularda neyi kastediyorsunuz?Damızlık işletme derken.Buzağıları mı satacaksınız?
Boş düve alıp bölgeye iklime rasyona adapte olduktan sonra tohumlama ve doğumdan sonra 6-7 ay süresince emzirtme yapılan yer. Açık arazi basit rüzgar kesiciler. Ortada balya istasyonları. Sadeve kaba yemle anneye yaşam miktarı besleme programı. Sütten kesilen yavruyo besiye çekme.
Besiye çekilen buzağıyı hemen satacakmısınız?yoksa belli bir döneme gelene kadar besleyip mi satacaksınız?
Bunu o dönemdeki değişkenler belirleyecek. Eğer bugün üzerinden konuşursak. 350 kg sütten çıkmış 7 aylık bir limuzin erkek 6000 tl ederse satarım.
8 10 aylık 250-280 kg Simental Şarole 5000 yapıyor. 6000 zor ihtimaller bence.350 kg sütten kesilmiş 7 aylik simental veya sarole dana her zaman 6000Tl eder. Bence simental veya sarole yapin..
8 10 aylık 250-280 kg Simental Şarole 5000 yapıyor. 6000 zor ihtimaller bence.
Neden etmesin, et irki 250 Kg alti ithal dana 4500 TL ye maloluyorsa sizinki 600 e satilir, alisma sorunu yok, hastalik yok, nakliye kolay, asilari anasi babasi sistemde kayitli, daha ne olsun, hele gel sec al derseniz verirler o parayi.
Bu sekilde dana satarsaniz fazla kaba yem uretmenize gerek kalmaz, anaclar kuruda gibi beslsneceginde kaba yem ve kesif yem ihtiyaci minimum olacak. Bu yemlere ayiracaginiz parayi yeni anaclar almaya ve ya suruyu kendi buzagilarinizla buyutmeye harcarsiniz.
Suruyu buyutmek icin disi buzagi ve ya satis icin erkek buzagi tercihini yapip karar verince, cinsiyet secimli sperma ile tohumlatirsiniz.
Bence en akillica yatirim bu, umarim yaparsiniz.
Egerki erkek hayvanlari 6 veya 8 aylik satmayi dusunuyorsak. O zaman limuzin veya sarole bakmaya gerek yok. Simentalde hemen hemen ayni fiyatlara satilabiliyor . Piyasadan daha uygun fiyata simental bulabiliriz.