Kürek le kaldırıp baktınmı altta tünel mi var yada böcek miSelam kıymetli üreticiler.Bugün tarlada rastladığım ve bilmediğim bir durumu sormak istedim.Çimlenmiş buğdayın etrafında 1 cm genişliğinde muntazam açılmış çukurlar buldum.Tarlanın yarısına dağilmış sayısız çukur.Bazısında buğday kesilmiş ama yenmemiş.Bilgisi olan var mı acaba?Ekli dosyayı görüntüle 55055
Dikkatimi çeken hizası çok düzgün şaşma yapmamış. Her yerdeki böyle hizalıElimle olabildiğince kazdım ama birşey göremedim.Yarın tekrar detaylı inceleme yapacağım.Bulursam buradan paylaşırım.ilgin için teşekkürler.
Yani zabrus kurdu diyeceğim ama delikler çok büyük yarım santim oluyor zabrus kurdunun delikleri ve yaprakları yiyiyor bu kurtSelam kıymetli üreticiler.Bugün tarlada rastladığım ve bilmediğim bir durumu sormak istedim.Çimlenmiş buğdayın etrafında 1 cm genişliğinde muntazam açılmış çukurlar buldum.Tarlanın yarısına dağilmış sayısız çukur.Bazısında buğday kesilmiş ama yenmemiş.Bilgisi olan var mı acaba?Ekli dosyayı görüntüle 55055
Zabrus ilkbaharda aktif oluyor diye okudum. Ayrıca kesilen yaprak hep çukurun yanında.Yani yemeyip kökten gelen özsuyunu emiyor olabilir.Yani zabrus kurdu diyeceğim ama delikler çok büyük yarım santim oluyor zabrus kurdunun delikleri ve yaprakları yiyiyor bu kurt
3 -5 olsa neyse diyeceğim ama binlerce var bu deliklerden.Zabrus ilkbaharda aktif oluyor diye okudum. Ayrıca kesilen yaprak hep çukurun yanında.Yani yemeyip kökten gelen özsuyunu emiyor olabilir.
Çoğu yer gibi kayseri civarı da ilk yağışını dün aldı 10mm gibi.Fare olsa en azından yeşil filizi yerdi diye düşünüyorum.Yarın bi ziraat müh.ile inceleyip sonucu buradan yazarım.Şu an yağış durumunuz nasıl kuraklık var mı o kadar nizamı delik acmislarki sanki küçük fındık fareleri tarlayı basmış gibi yıllar oldu cocukken tarlada fare deliklerine kaşıkla zehirli buğday döktüğümüz oldu böyle buğday çıkarken çıkmakta olan ve bitmemiş taneleri yemislerdi
İz göremedim ama daha dikkatli bakacağım üstad.Sikinti olmaz bizim burdada oluyor kus zarari olabilir
Maalesef tüm aramama rağmen bir zararlı bulamadım.Bir mühendis zararlı adı vermedi ama kim.ilaç önerdi.Pancar yeriydi.Belki bununla ilgili zararlı olabilir.
Haklısın kardeşim.Sonbaharda zabrus larvası olabiliyormuş . Aşırı sıcak ve kurak mevsim şartları buna zemin hazırlamış olabilir.Ama kanıt bulamadım.Ekli dosyayı görüntüle 55114zabrus son bahardada olabilir diyor.
Zararlıyı tespit etmeden ilaç kullanımına ben de karşıyım.Zabrus larvası baş şüpheli olsa da araştırmaya devam...Kuş zararı olması lazım herhangi bir sıkıntı olmaz ilaç falan atmayın rahat olun