Akaryakıta çifte zam


Aslında Yakıt Ülkemizde Bana Göre Pahalı Değil. Sorun Parabirimimizin Değer Kaybetmesi.Bir Diğer Sorun Ülkemizde Çiftçiliğin Stoklu Yapılmaması. Harmanda Hayvanlarımıza Vermek İçin Buğday Aldık 2.4 TLden. Buğday Şuan 5 TL Civarında. Çiftçimiz Hasatını Bu Zamanlara Kadar Saklayabilse Zaten Senede Aldığı Mahsülden %30-60 Arası Bence Daha Fazla Kâr Edecek. Şu Durumda Al-Sat Yapanlar Vs. Kazanıyor Bizde Burada Dertlenip Duruyoruz. Aşağıdaki Linkte Avrupadaki Yakıt Fiyatlarının Güncel Listesi Var. Sadece Rusyada TL Bazınca Ucuz. Diğer Ülkelerin Hepsinde Neredeyse 2 Katı.

Dolar Yükseleceği Zaman Sadece Bizim Köyde Konuşulmamıştır Yakıta Zam Gelecek Diye. Bence Bütün Türkiye'de İyi Kötü Konuşuldu Ki Biz Yakıt Aldığımızda (7.70TL İken )1 Liradan Fazla Zam Geleceği Söylenmişti. Benim Yıllık Ektiğim İşlediğim Yer 60-80 Dönüm Yılda Bana 400 Litre Yakıt Yetip Artıyor. Zam Geleceği Avrupa'daki Krizden Belli Olduğu İçin Gittim K.Kartına Borçla 1 Ton Yakıt Aldım. Devletin Çiftçiye Verdiği İmkanlar Birçok Tüccara Verilmiyor. Üretici Kart Yem Destek Kredisi Hayvan Kredisi Traktör Kredisi vs vs.

Biz Çifçiler Olarak Bence Şurada Hata Yapıyoruz. Çiftçinin Girdi Kalemleri Belli. Yakıt Gübre İlaç Tohum. Bunların En Ağır Geleni Yakıt ve Gübre.Yıllık İhtiyacımızı Bir Yıl Önceden Belirleyip Kabaca %60-70ini Kenara Koyabilsek ve Mahsulü Bu Aylara Kadar Saklayabilsek Zaten Edeceğimiz Kâr Bence Aşikar.

Bir Diğer Sorunumuzda Kooperatifleşememek. Her Köy Kendine Ait Bir Koop Olsa Köyün Ekilip Biçilen Arazisi Belli Zaten Bunların Takibi Yapılsa Örneğin Yazlık Ürün Bu Sene Ne Ekilmiş Kışlık Ne Ekilmiş. 1-2 Sene Bunun Takibi Olsa Zaten Sonraki Sene Yıllık O Köydeki Girdi Maliyeti Daha Bir Sene Önceden Belli Olur.Koop Olarak Yıllık Yakıt İhtiyacını Rafineriden Getirip Oraya Konsa Yada Gübre İhtiyacını Oraya Getirilip Konsa Herkeste Buradan Bunları Alsa Benim Görüşüm İhya Oluruz. Buna Daha Eklenecek Birçok Şey Olur( Veteriner, Ziraat Müh. Desteği. Hayvan Yemi,Samanı Vs.). Koop Olduğunda Devletin Vereceği Destekte Araştırılıp Mali Olarak ta Katkısı Olabilir.
Ama Ülkemizin Başlıca Sorunu Birbirimizi Çekememek Olduğundan Bunlar Hayalden Öte Gitmeyeceği Gerçeği de Ortada :)

Uzun Lafın Kısası Benim Görüşüm Ve Tavsiyem Yapabilen Stoğunu Bir Sene Önceden Yapsın. Son Birkaç Yıldaki Fiyat Artışları Vs. Bakıldığında Fiyatı Düşen Hiçbir Ürün Yok.
Sağlıcakla Kalın.
Hocam yazdıgıniz seylere kısmen katiliyorum, ancak şerh düşülmesi gereken iki konu var;
1. Maliyetler hesaplanirken toplam bi maliyet hesabi yapilmali, ülke para birimi ,alım gücü, o ulkede verilen destekler, hepsi toplamda hesaplanmali sonra bir kıyas yapilmali,
2. Çiftci yazdan ihtiyacini depolasin konusunda haklisiniz(uzun vadede çözüm olmaz ama günü kurtarır) fakat kimse önünü göremiyor, sermaye sıkıntısi varsa oda bir risk değil mi? Ayrıca son yıllardaki girdi artışıyla beraber çiftci günu kurtarma derdinde kaç çiftci önceden stok yapabiliyor
 


Kazakistanda karışıklık dinmiyor, bu arada bizim paramızla Kazakistanda 1 Litre mazot 7,50 TL,

o kadar bakıyorum gaz fiyatları hakkında veriler yok kazakistandan.

yalnız enerji ve gıda fiyatlarını yükselten bir çete var dünyada, Rusya bunu gördü ve misal gübrede falan fiyatları dondurdu,

Kolektif güvenlik antlaşması örgütü üye ülkeleri 6 ülke direk Kazakistanda olayları yatıştırmak için birlikler gönderiyor.

Kazakistan halkı için üzülüyorum ama bu olaylar olmasa bazı güçlerinde ülkede yapılanması kaçınılmaz olacaktı Kazak halkı bu olaylarla global enerji kartellerinin emellerini boşa çıkartacaktır buna inanıyorum.

Sanırım dünyada gıda ve enerji krizi çıkaranların hesapları bu 6 ülkede tutmayacak.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Hocam yazdıgıniz seylere kısmen katiliyorum, ancak şerh düşülmesi gereken iki konu var;
1. Maliyetler hesaplanirken toplam bi maliyet hesabi yapilmali, ülke para birimi ,alım gücü, o ulkede verilen destekler, hepsi toplamda hesaplanmali sonra bir kıyas yapilmali,
2. Çiftci yazdan ihtiyacini depolasin konusunda haklisiniz(uzun vadede çözüm olmaz ama günü kurtarır) fakat kimse önünü göremiyor, sermaye sıkıntısi varsa oda bir risk değil mi? Ayrıca son yıllardaki girdi artışıyla beraber çiftci günu kurtarma derdinde kaç çiftci önceden stok yapabiliyor
Ülkenin İçinde Bulunduğu Durumu Düşündüğümüzde Maliyet Hesabı Yapmak Zor. Fakat Yine İçinde Bulunduğumuz Şu Durumda Ülkemizde Fiyatı Çıkan Hiç Birşey Geriye Düşmüyor. Destek Konusunda Daha Benim Hiçbir Fayda Görmedim Diyebilirim. Ektiğimiz Topraklar Çksli Değil.O yüzden Oradan Gelecek Nakdi Hiç Hesaba Katmayı Düşünmedim. Benim Bahsettiğim Destek Geri Ödemesiz Olanlar Değil Zaten. Senede Bir Ödemeli Yem Gübre Kredisi. Çiftçi K.Kartları Vs.

Yazdan Stok Konusuna Gelirsek Zaten 1 Sezon Zorluk Çekilirse Bu Düzen Kurulur. Şöyle Düşün Yazdan Yakıt Ve Gübrenin %50si Bir Kenara Konsa ve Fiyatlar Düşse Zarar %50 Olur. Bulunduğum Köyde Hala Üre Gübre Almayanlar Var. Hala Fiyatlar Düşecek Daha Önceki Senelerde Bu Oldu Diyen Var. Babam Bu Fikre Sahip Arkadaşları Sebebiyle Bize Gübre Almak İçin Engel Oldu. Olmasa Çuvalı 330TL iken Alacaktık. En Son Dayanamadık 470 Lira İken Aldık. Şuan ki Fiyat Malum 600 Lira Civarı.

Ben 3 Senedir Ek İş Olarak Çiftçilik Yapıyorum. 3 Yıldır Hayvanımın Yemini %50 Fazlasını Yazdan Alır Koyarım. Hiç Daha Bir Sonraki Sezon Fiyatının Daha Aşarı Olan Bir Ürün Ne Alabildim. Nede Gördüm. Çiftçilerimizin Sermaye Sıkıntısı Elbette Var.Bu Bizde de Oluyor. Çiftçi Destekleri İle İlgili Kredi ve Kredi Kartlarını Bilinçli Kullandığımızda Bu Sorunda Kısmen Çözülüyor. Pancar Koop. Gibi Yerlerde Bu Konuda Gayet Faydalı Olabiliyor. Bu Seneki Mısır Silajını O Malum K.Kartları İle Aldık Mayısta Ödeyeceğiz Mesela.
 
Bu akşam
 

Resimler ve ekler

  • 20220110_173818.jpg
    20220110_173818.jpg
    200.5 KB · Görüntüleme: 21

Traktor ortalama dekara 2 lt yaksa 30 tl yapar zaten 90 tl cokmu
Selam aleyküm iyi aksamlar
Hocam bence dediğin fiyatlar normal
çok değil , bende ünlü 4 lü 8 numara açık ara pulluk vardı bıçakları 2011 den bu yanna hiç sıfır alıpta takmadım 2 sezonda bir bıçakları devamlı yaptırım , en son ekim ayında 180 TL ye bıçak ve yan alt tarafları dolturtanlar oldu. Şimdi fiyat değişmiştir tabi demirci fiyatlarını bilmiyorum.
Bugün sanayiye 3 kişiye sordum ,
Sıfır fiyatlarını 4 adet bıçak ve yan alttaki 4 adet kütükleri arkadaki uzun olan dahil
1400 TL fiyata yakın çıkardılar , toprağı deviren kapaklar hariç ,
hemen kaçtım sanayiden.
1 ay önce 850 TL hepsini bulmuştum almadığına pişmanım . Bu arada ilçeden dönerken akaryakıt ya mazot 13.9 yazıyordu , gaz 8.25
 

Meksikada akaryakıta zam sonrası çıkan protestolarda 6 kişi öldü, Kazakistanda keza ölü sayısı 250 yi geçti,

İşi bilmiyorlar öyle pat diye yüzde yüz zam olmaz, 70 kuruş zam yapıcan ertesi gün 6 kururş indiricen, bir hafta sonra aynı taktik bi daaaa, derken yüzde yüzü aşsa bile vatandaş gık demeyecek.

Kurbağa deneyi bileniniz vardır mutlaka, 1 tenekenin içine kurbağayı koyun ve üzerine sıcak suyu boca edin, kurbağa ne varsa zıplayıp kaçar tenekeden, fakat tenekeye soğuk suyu yarım doldurun ve altından yavaş yavaş ısıtın, kurbağa su kaynadığında çoktan ölmüş olur.

Şimdi zammı yüzde yüz patlatırsan Kazakistandaki gibi, halk zıplar, meksikada olanda bu, halk zıpladı, çıkan olaylarda 6 kişi ölmüş.

Ama dünyanın başka yerine bakmıyorlar, acemi zamcılar ne anlar zam yapmaktan.

İlk önce zamcık yapacaksın, sonra indirimcik yapacaksın, haftaya bi daha zamcık ve ertesi gün indirimcik, ustaların elinden bişey kaçmaz vesselam.

 
Son düzenleme:

Formda lan lı lunlu argo kelime kullanmak yasak dikkat edelim kurallara
Kardeşim çok özür dilerim herkesten, dünyanın en kibar insanını bile çileden çıkarır bu hükumet. Özellikle çiftçiysen işin iki kat daha zor... Allah sonumuzu hayir etsin
 

Benzer Konular