Bakan Vahit Kirişci yeni e-Tarım sistemini anlatıyor | "1 yıl boş kalan tarla başkasına verilecek"


📌 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, katıldığı bir programında çiftçi ve tüketici sorunlarına karşılık olarak üzerinde çalıştıkları yeni üretim sistemini anlattı.


✅ "Çiftçi mazeret üretmeyip tarlasına gitti.
Avrupa'da birçok ülkede nüfus bizim kadar olmasa da üretim ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle ister istemez bu piyasaya yansıdı. Arkasından Rusya- Ukrayna savaşı geldi. Buna rağmen Türkiye'de raflarda 'şu yok, bu yok' diyor muyuz? Demiyoruz. Türkiye 23.4 milyon hektar işlenen tarım arazisi varlığı ve artan tarımsal üretimiyle hem 85 milyon vatandaşını hem de sığınmacı ve gelen turistlerin ihtiyacını karşılayacak durumdadır. Buğdayda hasat başladı. Geçen yıla göre buğdayda fazlamız var. Stratejik ürün, un, yağ, şekerdir. Türkiye olarak ayçiçeği hariç diğer ürünlerde ihtiyacımızın üzerinde üretim var. Ayçiçeğinde de yüzde 63 düzeyindeyiz. Bu yıl oran artacak. Gelecekle ilgili de sıkıntı olmaması için ilave önlemler alıyoruz"

✅"Sözleşmeli üretim esnasında bazı sıkıntılar yaşanıyor.
Üretimi yapanın da yaptıranın da hukukunu gözetme noktasında bazı davalık olan hususlar var. Hal ve menfaatler korunmazsa yaptırım getireceğiz. Sigorta zorunluluğu getireceğiz. Sigorta oranı yüzde 20'yi geçmiyor. Aracını sigorta ettiren tarlasını sigorta ettirmiyor. Gelir garantisi sağlayacağız. Gelir kaybını da karşılayan sigorta poliçesi düzenlenecek. Meclis kapanmadan tasarıyı sunmayı düşüyoruz. Hayvancılıkta da sigorta zorunlu olacak"

⭐ "Türkiye'nin şeker ihtiyacı yoktur. İthalat iznini ihtiyaç olduğu için değil fiyatların yerinde durması adına aldık.
Eylül 2021'de hasat edilen şeker pancarından üretim yapıldı. Arada başka şeker pancarı hasadı olmadı. Arada ürün çıkmadığına göre, niye fiyat arttı? Piyasa kamunun duruşunu istismar etti. Kamu da göstermesi gereken aksiyonu zamanında göstermedi. Mesela şeker ihracı yapmamalıydık. Türkiye bu ürünlerden elde edeceği ihracatla ihya olacak bir ülke değil. 250 milyar dolar ihracatımız var, bunun içinde tarımın payı 25 milyar dolar. Geldiğimden itibaren ihracata yasaklar getirdim. Biz önce canı sonra cananı düşüneceğiz. Ben bunu özeleştiri olarak söylüyorum. Önümüzdeki yıllarda böyle bir hadiseyi asla yaşamayacağız, yaşatmayacağız"

⭐ "Ben göreve geldiğimde ilk iş bilgi teknolojilerine genel müdür atadım. Çünkü tarımda dijitalleşmeye ihtiyaç var. Bir uygulama hazırlıyoruz. İsmine karar vermedik, e-tarım olabilir. Siz üreticiyseniz, buraya girdiğinizde, adınızı, soyadınızı, ilinizi, ilçenizi, ada ve parselinizi gireceksiniz. Diyelim ki, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı 120 dekar araziniz var. Oradaki ekolojik şartlar ve ne yetiştirebileceğinize dair bilgileri orada göreceksiniz. Sizi yönlendirecek. Eğer illa arpa yetiştirecekseniz, uygulama size 'acele et, burada başkaları da üretim yapmak istiyor' diyecek. Ülkenin ihtiyacı doğrultusunda yeterince arpa üretimi kaydı giriliyorsa, uygulama sizi ikinci satıra yönlendirecek. Size tarlanızda üreteceğiniz başka ürün alternatiflerini söyleyecek. Velev ki, buraya bilgilerinizi girmediniz. O zaman desteklemelerden yararlanamayacaksınız. Tarlanızda bir ürün yetiştirecekseniz, kayıt olacaksınız diyeceğiz. Uygulamada bu görülecek. Şayet bir tarla sistemde 1 yıl boş görünürse, kamu otoritesi gelecek 'siz burada bir şey yetiştirmiyorsunuz, tarlanıza bu muhitteki kira bedeli üzerinden kira ödeyip, üretim yaptıracağız' diyecek. Devlet kiralamayacak, taahhüt edecek. Aracılık rolü dışında bir rolü olmayacak."

⭐ "Arazisini vermek istemezse, kullanım hakkı ile mülkiyet hakkını birbirinden ayıracağız.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştük. Ne kiralayanın ne arazisi olanın hakkına halel getirmeden yapılacak. Mülkiyeti elinden almıyorsunuz. Sadece kullanım hakkı alıyorsunuz. Organize Sanayi Bölgeleri'nde de bu yapılıyor. 2.5-3 milyon hektar ekilmeyen arazi var. Türkiye'nin arazi varlığının yüzde 10'una tekabül ediyor"

✅ "Nakdi değil ayni desteklemeye geçeceğiz.
Mesela, arpa yetiştireceksiniz. Gideriniz nedir? Varsa tarla kirası, tohum, gübre, ilaç, mazot, hasat giderleri, sulama maliyeti… Bu maliyeti toplarsınız, ürünün üretim miktarı da bellidir. Bir kilo arpanın sizi mutlu edecek fiyatı diyelim ki, 6.5 TL. Ürünü pazara götürüp satmak istediğinizde alıcı size 7 TL verdiyse sizin devletten destek talep etmenize gerek yok. Ama 6.5 TL beklerken 6 TL'ye satarsanız o zaman bakanlık olarak ne dememiz gerekiyor? 'Ey üretici, sen tasa etme, 50 kuruşluk farkı ben sana öderim.' Biz de fark ödemesi yapacağız"

⭐ "Eğer 'Üretim yapacağım ama mazot-gübre alacak ekonomik gücüm yok' diyorsa çiftçimiz; Size diyeceğiz ki, tarlanızda üretim miktarı aşağı yukarı bellidir. Bunun için 2 bin litre mazot, 3 ton gübreye mi ihtiyacınız var? Ben size bunu ayni olarak vereceğim. Siz ürün hasadından sonra ister piyasaya sattınız, ister TMO'ya… O dönemde size ayni olarak bu kadar mazot-gübre verdik diyerek bunun parasını isteyeceğiz. Üretici devlete ürünü sattıysa alacaktan mahsuplaşacağız. Böylece üreticinin bu girdilerin fiyatıyla ilgilenmesi durumu olmayacak. Bizim kurtuluşumuz tarımdaysa, tarımın kurtuluşu da kırsalda… 2023'te ne ürettiğini, nasıl üretildiğini bilen, kendi önceliklerini belirlemiş bir ülke olacağız"

✅ "Ne sayı ne de varlık yönünden, kurbanlık sorunumuz yok. Hayvansal üretimde de en önemli girdi yem. Maliyetin neredeyse yüzde 65-70'i… Bu konuda da aynı bitkisel üretimde olduğu gibi üreticiye 'sen yemi dert etme, al kullan, etini, sütünü üret, onları satınca mahsuplaşacağız' diyeceğiz. Yani üreticiye ayni destek olarak yemi vereceğiz" dedi.

Sabah Gazetesi Röportaj Vitrin.jpeg
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Çok güzel tasarlanmış gibi duruyor ama benim tarlamı başkasına kiraya verdiğin zaman adamın gübre atarak iyi işleyerek üretim yapıp yapmadığını kontrol edemeyiz, ve tarladan temiz çıkış yaparak teslim sağlayamayız, bu sorunları çözmeden kimse kimseye al ek diye tarla veremezki , bunlar nasıl verecek elimizden alıp onu çözemedim?

Ben misal icar veriyorum ama işi bilen tarladan temiz çıkıp düzgün teslim edene veriyorum, bilmeden girdi çıktı tamam okey ne zarar olduysa onuda ödettin diyelim adamın tarlamı tekrar işleyerek ekime hazır hale getimek bana büyük iş olarak karşıma çıkarsa bunu kabul etmem, iş planımda olmayınca nasıl kabul ederim, zaten bu yüzden icar vermek tarla sahibine zarardan başka bişey değil, yoksa niye boş kalsın tarla, bunlar herkesin dört dörtlük iş yaptığını hesabediyor galiba, onu bi geçecekler.
 
Son düzenleme:
88 kere okudum bişi anlamadım Anadolu'nun toprakları yorgun ve çoğunluğu kuru tarım ne yani kıraç'ta çiftçilik yapan tarlasını herk etmeyecek mi ne demiş atalarımız
"Ya herk et Ya Terket'
TMO - Tarım kredinin çiftçiye uyguladigi yasal tefeciligi örnek almış tohumu,mazotu,ilacı benden al ben vereyim ürünü ben aliyim yada piyasaya sat ama benim paramı ver bu işin kâr'ı nerde tarım kredinin fahiş fiyat ve yüksek faizli işlemleri zaten çiftçi ya icralık ya hacizlik oldu yanlışa ısrarla devam ediliyor.
Hep diyorlar ki mahsuplasalim bekleyin sandıkta mahsuplasacağız biraz daha dalga geçin bakalım yav siz bosverin ülkemizdeki çiftçiyi toprakları gidin Venezüela'da sudan da toprak kiralayın sonra üzerine etiket yapıştırır yerli ve milli diye satarsınız
 
Hal olamaz arkadaş, tarlamı icar isteyen çok, fakat tarlam varsada ben ancak ekipmanım ve zamanımın yeteceği kadarını ekebiliyorum, diğeri boş kalmak durumunda yada çok güvendiğim temiz iş yapan bildiğim biri olursa ne ala, yoksa her isteyene verecek olursak ekip para kazanacak vurup tarladan çıkacak çok var zaten bunların aramasına araya girmesine gerek yokki.Ama onlardan birine verirsem ben gübre atmadan tarlayı işlemeden ot içinde bırakıp gidecek bana, yada mahsülü tarladan kaldırmadan gidecek zarar ettim diye benmi tarlayı temizliycem masraf edecemde tekrar ekime hazırlayacam, bu işlerin nasıl olduğunu bilmeden uzaktan o ekmezse sıradaki eker mantığı işlemez diyorum, sen tarlayı ver havada kapar adam çeşit çeşit üretim metodu var millette haberiniz yokmuş gibi yorum yapmasanız iyiydi.
 
Memlekette ekmek fiyatı artıyor,Buğday fiyatı düşüyor
Israrla ve bilinçli olarak faizi düşürüp doları arttırıyorlar TL hergun eriyor
Girdi maliyetleri dolara endeksli olduğu için sürekli artıyor ama buğdaya arpaya sabit dip fiyat veriliyor sen bana mazotu ver 7 TL'den al buğdayı 5 TL'den eyvallah sen çiftçiye 30 TL ye mazot sat 7 TL buğdayı elinden al boyle bir ticaret yok olamazda
Seneye göreceğiz kaç kişi tarlasını ekebilecek bu maliyetlerle biraz vicdan biraz nas diyorsunuz ya neyse o ne diyor bı sorun bakalım
 
Son düzenleme:
Neresinden tutsan elinde kalıyor.

1) Mazot gubre parasını versen ne fark edecek ? Millet olur da ekerim, kurak gider ya da iyi bir verim alamam diye gubresiz ekim yapıyor ya da yapmıyor. Sen işin başında bana para verdin ektim, sezon sonu maliyeti karsilayamadim, ödeyemem. Hala sorun para zannediyorlar. Önce mazot gubre fiyatı düşmeli.

2) Fiyat neye göre çiftçiyi memnun edecek ? Ben 500 kg biciyorum 7 lira memnun etti, sen 200 kg bictin etmedi ne olacak ? Ayrica faturayı düşük kestir, pahalı sat desteği al yapılamaz mı?

3) Benim tarlam benim malım. İster ekerim ister boş bırakırım. Buna kimse karışamaz. Bunun tartışması dahi yapılamaz. Mülkiyet hakkı kutsaldır. O zaman mazot pahalı diye boşta duran arabayi da başkasına verelim, ya da boşta duran evi de verelim , kullanan da istediğini yapsın.

4) ``Çiftçi mazeret uretmeyip tarlasına gitti. `` Böyle bir cümleye diyecek laf yok.
 
Milli tarım politikası oluşturulup hangi siyasi rejim gelirse gelsin bunu devam ettirmesi devlet politikası haline getirilmelidir.
Devlet diyorum siyasiler beni bağlamıyor nasilki bir ordu doktrinimiz var tarım doktrinimizde olmalı siyaset bulaşmadan devlet politikası işletilmesi günlük siyasi malzemesi yapılmamalı çiftçi milletin efendisidir düsturu ile ülkemiz kalkinir gelişir kendi kendine yeter bu kafayla gidersek yakında yiyecek ekmek bulamayacagiz.
Sürekli tehdit sürekli şunu verdik şu kadar yardım ettik bu kadar destek verdik bunlar bitti şimdi sıra çiftçiyi dolaylı tehdit etmeye geldi ekmezsen tarlanı alırız başkasına veririz velevki ekmiyorum bu boş beleş açıklamalarla gündemi değiştirip algı yapıyorlar benim tarlamı kimse ekemez giremez kullanamaz kimseye kiralayamaz bunlarla ugrasilacagina haksız yere Çks desteğinden yararlanan kişilerin peşine düşün tarlaları ekmeyip her sene ekili gösteren haram para alanlari tespit edin muhtarlara yaptırım uygulayın önüne gelene evet köyümüzde çiftçilik yapıyor mührünü basmasin ülkenin gerçekleri varken hayalleri millete satmayın
 
Son düzenleme:
O kisim hallolur. Ortakli oldugu icin inatlasmadan dolayi ekilemeyen yerler var onlari hallederler.
Kiralamadan dolayi kiracidan dolayi cekincen varsa ek. Ekersen sorun yok ki.
Ekmiyorum, kendim de kiraya da vermiyorum Deme sansin kalmiyor okadar. Ya ekeceksin ya kiraya vereceksin bunlar yoksa zorlama getiriyor.
Çok ortakliysa, kanun belli. Açarsan izaleyi şuyu davasi, 1 yılda satılır. Çok ortaklı diye mülkiyet hakkından dogan kullanim hakkı yok sayılamaz.

Senin dediğin gibi olsun. 50 dekar arazi 10 ortak var ve ekilmiyor diyelim. Biri geldi islemeye başladı. Yan yattı çamura battı deyip odemiyorum derse , 2 sene Icra davası sürer. O süre de eker Biçer arkasından bakarsın. Çünkü kullanim hakkı ona ait. Yukarıda da yazıyor, sadece aracılık rolumuz var diye. Tarla boş kalmasin, bu maliyete rağmen eksinde sonrası ne olursa.

Her ne olursa olsun, ister tarla, ister arsa, ister ev. Mülkiyet hakkı bana ait olan birseyin, kullanim hakkı üzerindeki karar bana aittir.
 

O zaman tarım bakanlığı işini yapacak planlı tarım için ne reçete yazarsa hazine bunu destekleyecek uygulanacak, tarım bakanlığını iş bilmez hazine ve maliye bakanlığına bağlarsan hazinedeki ben ne dersem o olur der tüccarı yanına alır ucuza üretim yaptırmaya kalkarsa, olmadı ucuza ürün sokarım ucuzlatırım derse orada bir dur, muhtar nerden bilecek kim tarlasına ne ekmiş ne dikmiş, muhtar kontrol memurumu nedir yoksa muhtarmı? o zaman vali onaylasın kaymakam onaylasın onlar daha çok bilir sonuçta mülki amir değillermi?Çks yi muhtar onaylıyor diye bir saçmalıkla muhtara kontrol memuru görevmi yükleyeceğiz anlamadımki? benim 6 köyde yeni ismiyle mahallede tarlam var çoğu muhtarı senede 1 kere görürüm oda çks imzalarken, beni bir kere gören adam ne ektiğimi biçtiğimi nereden bilecek, bırak onu tarlanım yerini göster desen bilemez, onca tarlanın sahibi kim muhtar nereden bilecek tapu zor biliyor, biraz mantıklı talepler olmalı.
 
O zaman tarım bakanlığı işini yapacak planlı tarım için ne reçete yazarsa hazine bunu destekleyecek uygulanacak, tarım bakanlığını iş bilmez hazine ve maliye bakanlığına bağlarsan hazinedeki ben ne dersem o olur der tüccarı yanına alır ucuza üretim yaptırmaya kalkarsa, olmadı ucuza ürün sokarım ucuzlatırım derse orada bir dur, muhtar nerden bilecek kim tarlasına ne ekmiş ne dikmiş, muhtar kontrol memurumu nedir yoksa muhtarmı? o zaman vali onaylasın kaymakam onaylasın onlar daha çok bilir sonuçta mülki amir değillermi?Çks yi muhtar onaylıyor diye bir saçmalıkla muhtara kontrol memuru görevmi yükleyeceğiz anlamadımki? benim 6 köyde yeni ismiyle mahallede tarlam var çoğu muhtarı senede 1 kere görürüm oda çks imzalarken, beni bir kere gören adam ne ektiğimi biçtiğimi nereden bilecek, bırak onu tarlanım yerini göster desen bilemz, onca tarlanın sahibi kim muhtar nereden bilecek tapu zor biliyor, biraz mantıklı talepler olmalı.
Muhtar kısmı zaten saçma , gerek yok. Bir memur koysan tüm şehre yeter. Mesela haziran ayında , girer sisteme cks bilgilerini, nereye ne ekilmemis uydudan çok rahat bakılabilir. Bos olanlarında durumunu cks ile çok rahat kontrol eder. Çok düşünmeden yazdım, daha da geliştirilebilir.
 
O zaman tarım bakanlığı işini yapacak planlı tarım için ne reçete yazarsa hazine bunu destekleyecek uygulanacak, tarım bakanlığını iş bilmez hazine ve maliye bakanlığına bağlarsan hazinedeki ben ne dersem o olur der tüccarı yanına alır ucuza üretim yaptırmaya kalkarsa, olmadı ucuza ürün sokarım ucuzlatırım derse orada bir dur, muhtar nerden bilecek kim tarlasına ne ekmiş ne dikmiş, muhtar kontrol memurumu nedir yoksa muhtarmı? o zaman vali onaylasın kaymakam onaylasın onlar daha çok bilir sonuçta mülki amir değillermi?Çks yi muhtar onaylıyor diye bir saçmalıkla muhtara kontrol memuru görevmi yükleyeceğiz anlamadımki? benim 6 köyde yeni ismiyle mahallede tarlam var çoğu muhtarı senede 1 kere görürüm oda çks imzalarken, beni bir kere gören adam ne ektiğimi biçtiğimi nereden bilecek, bırak onu tarlanım yerini göster desen bilemez, onca tarlanın sahibi kim muhtar nereden bilecek tapu zor biliyor, biraz mantıklı talepler olmalı.
Lütfen cevap yazarken biraz mantıklı şeyler yazalım
1.Muhtar kime bağlı..?
2.Muhtar özelmi /tuzelmi ..?
3.Tarim bakanlığı Çks yonetmeliginde muhtarın mührü imzası olmadan belge
Resmiyet kazanmaz
4.Muhtar tabiki araziyi bilecek çiftçiyi tanıyacak ekeni biceni bilecek
5.Muhtarlar devleti temsilen kamu görevlisi statüsünde çalışırlar
6.iyi geceler
 
  • Beğen
Tepkiler: selcuk43
Öyle muhtar bulursa tarım bakanlığı kaçırmasın çalıştırsın kendileri dairede yatsın o zaman

muhtar sadece bu belgeyi tanzim eden böyle bir kişi var geldi köyüme bana imzalattı, Tarım bakanlığı resmiyeti kabul etsin etmesin tarım bakanlığı muhtara görev yüklemiyor yani, muhtarın böyle bir kişinin varlığını onaylamasıdır çks deki rolü, başka bişey değil.

o kişinin yani belge sahibinin ne ektiğini tarlada ne yaptığını bilemez, yükümlüde olamaz, adamda radarmı var, tarım bakanlığının ödeneğimi geliyor kilometrelerce yol tepecek tarlaları tek tek kontrol edecek kim ne ekiyor ne iş yapıyor bilecek, tarım bakanlığı böyle bir görev yükleyemezde, kaç yıl sonra değişir muhtar yeni gelen muhtarda bilemez, çoğunun zaten kendi işi başından aşkın köyde ikamet ettiğinden bişeyler üretiyor geçinmek zorunda, kalkıp bakanlıkların işini yükleyemeyizde, öyle bişey olursa zaten muhtar bulaman köye. Muhtar mahalle halkına hizmet için vardır Tarım bakanlığına hizmet için değil, Oldu o zaman her bakanlık muhtarlara kontrol memurluğu görevi yüklesin oh ne güzel işmiş.
 
ülkemizdeki boş arazi sorunsalının bir kısım temelide çks de gösterilemeyen tarlalar aslında ekili olan fakat çks de görünmediği için boş zannedilen,
daha önce farklı yerlerde yazdım çks demek çiftçi bağkuru demek, adam karnını doyuramıyor gübre alamıyor traktörü yok dışarı iş yaptırıyorhepi topu 50 dönüm olan tarlasına çks yaptırsa örneğin yılda 2000 lira destek yatacak.almayayımda aylık 1600 lira bağkur çıkmasın diye özellikle çks yaptırmıyor.bu tarlalar devlet nezdinde boş ama adam ekmiş bunlarıdamı kullanım hakkıyla başkasına ektirmeye kalkacak.bu kısmı çok akıllıca olmamış. çiftçiye makul oranlarda genel sağlık sigortası gibi belki aylık 500-600 lira sigorta çıkarsalar yada çks yaptırınca bağkur mecburi değil isteğe bağlı deseler herkes çks yaptırabilir diye düşünüyorum.

çiftçilikte yaş ortalamasının 50 lere çıkması şuanki tarım politikalarında çok normal.kimse bu işi yapmak istemiyor.yapsada kazancı elde edeceği gelir hava durumuna ,yılın verimliliğine,ineğin doğurmasına,koyunun yayılmasına ,devletin fiyat açıklamalarına,absürt yorumlarına bağlı.biryerde maaşlı çalışırsan sigortalı olursun.ay sonunda alacağın maaş bellidir.çalıştığın saatler,çalışma şartları ve çalışma ortamı bellidir. bunca belirsizliğin arasında,tabiri caizse tarım ve hayvancılıkla uğraştığı için mecazen sürekli dayak yiyen,hakarete uğrayan,1 yıllık emeğini simsarlara kendi eliyle mecburen teslim etmek zorunda kalan,çoluk çocuk dede nene tüm aile geceli gündüzlü çalışmak zorunda olmayı ve bunun karşılığında eline geçen paranın komik bir rakam olduğu mesleği kimse yapmak istemez,büyük çiftçiler için aynı şeyi söylemiyorum.sürümden kazanmak diye bir tabir var.fakat bu şekilde çiftçilik yapan işletmede azdır ülkemizin büyük çoğunluğu küçük çiftçidir.köylü bir zamanlar milletin efendisiydi,artık bence dilencisi malesef,
sayın bakanın yaverleri bir zahmet köylere gitmelerine gerek yok,sahte rumuzla birkaç tarım forumunu incelesin yorumlara baksın ülkemizdeki tarım ve hayvancılığın nerelerde olduğunu neye ihtiyacı olduğunu anlar.
yazık bu millete 30 liraya mazot alacak 1 depo mazotla traktör aksama kadar en baba 20-25 dönüm yere pulluk çeker,evinde beygiri olan öküzü olan malına sahip çıksın.tarlaları ekmek için 30 lu yıllara geri dönmemiz gerekeceğe benziyor.ileri gideceğimize geri geliyoruz:(
 
Çok ortakliysa, kanun belli. Açarsan izaleyi şuyu davasi, 1 yılda satılır. Çok ortaklı diye mülkiyet hakkından dogan kullanim hakkı yok sayılamaz.

Senin dediğin gibi olsun. 50 dekar arazi 10 ortak var ve ekilmiyor diyelim. Biri geldi islemeye başladı. Yan yattı çamura battı deyip odemiyorum derse , 2 sene Icra davası sürer. O süre de eker Biçer arkasından bakarsın. Çünkü kullanim hakkı ona ait. Yukarıda da yazıyor, sadece aracılık rolumuz var diye. Tarla boş kalmasin, bu maliyete rağmen eksinde sonrası ne olursa.

Her ne olursa olsun, ister tarla, ister arsa, ister ev. Mülkiyet hakkı bana ait olan birseyin, kullanim hakkı üzerindeki karar bana aittir.
Kullanim hakki sana air olan malin isletme masraflari da sana aittir.
Malini da bekletip pahali satacaksan, millet yemedigi urun icin sana neden gubre ve mazotdestegi versin? Gecmedigi koprunun parasini odemek gibi olur.
Mazot , gubre, ilac parayi devlet verip desteklesin sen Mali TMO yerine tuccara pahali ver para kazan, cok adilsin.
 
Lütfen cevap yazarken biraz mantıklı şeyler yazalım
1.Muhtar kime bağlı..?
2.Muhtar özelmi /tuzelmi ..?
3.Tarim bakanlığı Çks yonetmeliginde muhtarın mührü imzası olmadan belge
Resmiyet kazanmaz
4.Muhtar tabiki araziyi bilecek çiftçiyi tanıyacak ekeni biceni bilecek
5.Muhtarlar devleti temsilen kamu görevlisi statüsünde çalışırlar
6.iyi geceler
Akrabani degil adam gibi calisacak olani muhtar sececeksin.
 
Öyle muhtar bulursa tarım bakanlığı kaçırmasın çalıştırsın kendileri dairede yatsın o zaman

muhtar sadece bu belgeyi tanzim eden böyle bir kişi var geldi köyüme bana imzalattı, Tarım bakanlığı resmiyeti kabul etsin etmesin tarım bakanlığı muhtara görev yüklemiyor yani, muhtarın böyle bir kişinin varlığını onaylamasıdır çks deki rolü, başka bişey değil.

o kişinin yani belge sahibinin ne ektiğini tarlada ne yaptığını bilemez, yükümlüde olamaz, adamda radarmı var, tarım bakanlığının ödeneğimi geliyor kilometrelerce yol tepecek tarlaları tek tek kontrol edecek kim ne ekiyor ne iş yapıyor bilecek, tarım bakanlığı böyle bir görev yükleyemezde, kaç yıl sonra değişir muhtar yeni gelen muhtarda bilemez, çoğunun zaten kendi işi başından aşkın köyde ikamet ettiğinden bişeyler üretiyor geçinmek zorunda, kalkıp bakanlıkların işini yükleyemeyizde, öyle bişey olursa zaten muhtar bulaman köye. Muhtar mahalle halkına hizmet için vardır Tarım bakanlığına hizmet için değil, Oldu o zaman her bakanlık muhtarlara kontrol memurluğu görevi yüklesin oh ne güzel işmiş.
Bos yaziyorsunuz.
Sen koyunde kim kac dekara ne ekti nekadar hasat rtti bilmiyor musun, muhtar da bilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kaleciki06
Bos yaziyorsunuz.
Sen koyunde kim kac dekara ne ekti nekadar hasat rtti bilmiyor musun, muhtar da bilir.
saçmalıyorsun, hayatında köy işleri görmedin yapmadın muhtemelen burada yazdıklarını hep takip ettim, memurluktan emeklinin kafası almaz bu işleri zorlamayın kendinizi.

köyümdekini bilmiyorum evet o kadar çok ürün ekiliyorki kim ne ekti ne kadar hayvan baktı onu takip etsem ben kendi işimi yapamam hayret ediyorum yazdıklarına, köy deyince heralde 5 tane konutta oturan 10 tane tapusu olan tarlaya gidip gelen ailelerden ibaret sanıyorsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: selcuk43

Akrabani degil adam gibi calisacak olani muhtar sececeksin.

Olayı kişiselleştirmeyelim saptirmayalim ben akrabamı seçtim ,seçelim demedim ayrıca bizim muhtarimiz emekli yarbay devletini,kanunlarını bilir ve uygular haksiz yere ekmeden bicmeden Çks yaptırmak için bana gelmeyin imzalamam diyor konuyu kapatıyor.
Aynı benim gibi...
 
  • Beğen
Tepkiler: selcuk43
Bir tarım politikası yapmadan düzenlemeler yapmadan, üreticinin sorunlarını çözmeden üreticiden ürün yetiştirmesini bekleyen insanlarla doldu kaldı ülkemiz, Hayır kimden ne bekliyorsunuz mubarekler ondan bi haberler, neden? ülkemiz tarım ülkesi lafını ezberlemiş sayıklayıp duruyor, hala koskoca bakan çıkmış bu ahval ve şerait altındaki üretici kesimİnin saçma sapan uygulamalarla üretim artışı yaparak memleketin karnını doyurmasını düşünüyor, üretim artışını sağlayacağını düşünüyor.

Sorun çözmeden tarlalara müşteri bulacakmış ektirecekmiş boş kalmıycakmış, kafa basmadığından değil işlerine öyle geliyor, acaba şöyle yapsak hiç uğraşmadan milleti tarlalarda üretim için sıraya sokarmıyız anlayışı, üretim bol olsa mal ucuz olsa istiyor ama oturduğu yerden sorunlarla ilgilenmeden çözmeden tarlalara kullanımda ortakçı bulacak.
 

Benzer Konular