Fiat 70-56 & Hisarlar 205cm Rotovatör / 640 Karşılaştırması

1.6 çok yakmış ben 3 metre rotovotor ile 1 lt yaktım 2 takviye de
Bakale 1 çok olmuş şunu yarım litreye düşürün biz ızgara çekiyoz akşama 120 dekar felan oluyor bir çok mazot yakıyor yolda birinci vites traktörle gezıyor um patates satarken günlük 60 lira yakıyor sabah 10 da çıkıyorum toplam traktör en fazla 4 saat gezıyor diz su felan mı katıyorsunuz

Bakale 1 çok olmuş şunu yarım litreye düşürün biz ızgara çekiyoz akşama 120 dekar felan oluyor bir çok mazot yakıyor yolda birinci vites traktörle gezıyor um patates satarken günlük 60 lira yakıyor sabah 10 da çıkıyorum toplam traktör en fazla 4 saat gezıyor diz su felan mı katıyorsunuz

Akif 7056 çok yakmış Deutz 4065 e 1.3 yakıyor 3 metre dik rotilde 2100 devirde
Derinliği azaltıp ve Km/h olarak hızı arttırsam 0.5 de yakabilir, burada toprak da çok sert.
Yok mu arttıran (?) :)

2 köy uzağımızda balyasını bağladığımız bir adam düz 2ile 70-56 ile çekiyormuş. Baylasını bağladımız tarlalarda buna paralel olarak jilet gibi :)

Ozaman arada toprak kaymaz tabanı döver sertleşir.
En ufak otta saptta tıkanır kuru gubar toprak ister
Pay var arada daha kapanacak böyle yaptılarsa elbet bildikleri vardır ama her makine de her ekipmanda herkesin bulduğu bir kusur vardır ot tıkamaz odun girmediği sürece taşlı arazide araya sıkıştırıp kırma oranı artar ama taşlı araziye sokmaya gerek yok zaten

Bu olmadı şaka da konuyu dağıtmayalım ama böyle olmadı bizde traktöre pullugu takıp tarlaya gıdıyoruz akşama kadar çalışıyoz akşam geliyor depo yı ine dolu hiç takmamış

Seneye aynı tarlalaya çekelim benzin al gel yakalım afaki fark olur sa
2.5 litre pullukta yaktı bura
Ama kültivatör de de aynı yakıyor derin islersen toprak yapısı ve şekli aşağıda

Resimler ve ekler

• Screenshot_2021-01-01-23-20-20-598_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2021-01-01-23-20-20-598_com.google.android.apps.photos.jpg
    81.8 KB · Görüntüleme: 30
  • Screenshot_2021-01-01-23-19-29-757_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2021-01-01-23-19-29-757_com.google.android.apps.photos.jpg
    106 KB · Görüntüleme: 30
  • Screenshot_2021-01-01-23-19-56-147_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2021-01-01-23-19-56-147_com.google.android.apps.photos.jpg
    74.7 KB · Görüntüleme: 30
Pay var arada daha kapanacak böyle yaptılarsa elbet bildikleri vardır ama her makine de her ekipmanda herkesin bulduğu bir kusur vardır ot tıkamaz odun girmediği sürece taşlı arazide araya sıkıştırıp kırma oranı artar ama taşlı araziye sokmaya gerek yok zaten

Seneye aynı tarlalaya çekelim benzin al gel yakalım afaki fark olur sa
2.5 litre pullukta yaktı bura
Ama kültivatör de de aynı yakıyor derin islersen toprak yapısı ve şekli aşağıda
Bu makine pulluk tan az mı yakıyor o zaman 1.5 yakıyorsa tarlaya kazayağı vurmaya hiç gerek yokmuş yada aynı makineyi Konuşmuyoruz

Bu makine pulluk tan az mı yakıyor o zaman 1.5 yakıyorsa tarlaya kazayağı vurmaya hiç gerek yokmuş yada aynı makineyi Konuşmuyoruz
Şimdi pulluk sokmadan bunu çekersen taban sert kalır yüzeyde 3/4 parmak tohum yatağı olur hububat ekilir sıkıntı olmaz ama patates pancar gibi kök bitkileri için olmaz
Bu makina pullukta n az yakar ama her aletin ayrı yeri vadır toprağa göre uygulama yaparsın
Ben buğday yerine tohum yatağı hazırlamak için kimine vamvey çektim kimine kültivatör kimine de çizel durum hangisini gerektirirse
Geçen senede çizelim yoktu pullukla sürdüm rotavotor çektim yakıt artı maliyet oldu
Busene bazı yerlerde çizel ve vamvey çektim 1,5 litre ile işi bitirdim
Aynı iş te pulluk rotavotor yapınca 2.5 litreye bitti iş

Yakıt konusu çok değişken traktörün gücüne, silindir hacmi ve sayısına, saatine, şöfore, markasına, ağırlığına, ekipmana,iklime bence en önemli etken toprağın yapısına göre yakıt değişkenlik gösterebilir
Vites sayısı fazla olan traktörlerde uygun vitesi bulmak kolaydır ve yakıt düşüktür

Eyvallah Ufuk abi. Tarımı bırakmayın yav :) gerçekten sebep olmak istemem. Kullanılan ekipman işi çok değiştiriyor. Takviye 1-2 ile pulluksuz tek geçişte tarla hazırladığımda oldu. Belki kızarsın abi ama bu rotovatör bile bana ilkel geliyor. Dik olanıyla çalışmak isterdim.
Akif bey paylaşımınız ve teknik bilgileriniz çok güzel teşekkür ederiz Acaba dik rotovatör ile pulluk ile sürmeden tek seferde toprak işleme yapılabilir mi ?

Akif bey paylaşımınız ve teknik bilgileriniz çok güzel teşekkür ederiz Acaba dik rotovatör ile pulluk ile sürmeden tek seferde toprak işleme yapılabilir mi ?
Rica ederim.

Rotovatörün önünde aşağıdaki gibi patlatma ayakları olursa tek seferde daha güzel işleme oluyor. Bizim kendimizin yatay dik bıçaklı rotovatörde 4 tane ayak var ama amcam 2.el aldığı için ayaklar bayağı bir yıpranmış, orta kolu kısaltsak bile rotovatörün bıçakları kadar derinlikte geçiyor.Yine de özellikle pancar yerlerinde toprağı yumuşatarak traktöre bayağı bir yararı oluyor. Geçen seneye kadar ayakları kullanmazdım, başta pancar yerleri olmak üzere traktör çok zorlanırdı. Rotovatör bıçaklarının direkt sert zeminle temas etmesi pek iyi olmuyor.

Komşumuzda yatay L bıçaklı var yeni aldı. Onun ayaklarının durumu daha iyi, yenmedediği için bıçaklardan daha aşağı konumda duruyor. Sivriliği sayesinde de bizimkinden daha akıcı gideceği kesin.

Taşlı veya çamur arazilerde ayaklar takılı şekilde tek çeker traktör zor çekiyor. Hatta taşlı tarlada kendi torovatörümüzde eski olduğundandır galiba, baya hasar aldı.

Paylaşım yaptığım 70-56'daki rotovatörün ayakları yok. 10 gün önce bir tanıdığımın harman görmüş arpa tarlasını bu rotovatörle direkt şekilde sürdüm. Çokca traktör lastiği izi olmasına rağmen 15-18cm kadar derinlikte çalışabiliyor.

Mısır yerini bozma konusunda yatay dik bıçaklılar pek iyi değil. Mısırın biçim yüksekliğinin altında kalan sap ve kökü çok az parçalayarak geçiyor. Tarlaya uzaklan bakınca sıralar aynen gözüküyor. L bıçakla hiç mısır yeri bozmadım ama bahsettiğim yönden daha iyi olacağına eminim.

Ayçiçek yerlerine L bıçakla direkt girerseniz sap parçalama konusunda çok iyi. Mibzere neredeyse hiç bir zorluk çektirmiyor. Dik bıçaklılar bu konuda hiç iyi değil, sapı parçalamıyor.

Pancar yerlerinde ayaklar takılı olsada olmasa da 2 kere çekmek şart. Böylece 20cm'e kadar inebiliyor.

Yoncada dik bıçaklı ile 3 kere çekmek anca kurtarıyor. L bıçaklılarda belki 2 gerekebilir. Ayrıca yoncanın seneye toprak üzerini işgal etme olayının daha az olacağına eminim. Çünkü parçalama daha iyi oluyor L bıçakta.

Ben kaliteye önem verdiğim için yavaş kullanmaya özen gösteriyorum. Hızlı kullanırsanız 1 2 kere fazla çekmek gerekebilir.

Sert yerlerde ilk işleme olarak çizel taraftarı olsamda, işletmede pulluk varken sadece rotovatör taraftarıyım. Rotovatörde pulluk arası derdi yok, kaç kere işlersen işle tesviye bozulmuyor. Bence en büyük tercih sebebi olabilir.

dmrotovator_urun2.png

Son düzenleme:
tek ceker devlet üretimi 82 80 tumosanımız var. yaptigimiz iş zorda olsa hafifte olsa 1500 2000 devir aralığında gidiyoruz hep. tabiki hafif ise vites büyük, agir ise vites kucuk oluyor. surekli ölçüm yaparim ve saatte 4.5-5.5 litre arasini geçtiğini görmedim. yakittan asiri derece memnunum. 70 56 agir iş yapmis olsada bana saatte 8 litre oldukca fazla geldi. pistonlarin komperesör miktari, pompa ayarini kesinlikle elden gecirilmeli ve mazot hortumlarinda da kacak aranmali.
Birde gecen sene 2. el jx110 aldik ve sahibi mazot yetistiremedigim icin satıyorum dedi. eve geldigimizde yoğun mazot kokusundan dolayi inceledigimizde, mazot hortumunda sürtmeden dolayi kucuk delik bulduk. ve hortumu komple yenileyip sabitledik. onun bile suan saatte 7 ile 9 litre arasi mazot tüketimi var.