Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri


Barış bey rupertus,wıtzlıng,dubaı derksen salvavenia,dextro bu boğaları değerlendirebilirmisiniz.
 
Bu düve Round Up isimli boğanın kızı.
Round Up çok tercih edilmiş bir boğa. Çok güvenilir. 11627 adet kızı incelemede.
Süt verimi orta. Süt verimi ilk laktasyonda biraz düşük olsa da ikinci buzağıdan sonra yükseliyor. Et verimi süper.
Sağlam, dayanıklı kızları oluyor istatistiksel olarak. Boy, fizik ortanın üstü yani kızlarının fiziği düzgün.
Kızlarında çatı biraz dar oluyor. Seninki nasıl bilemiyorum ama kolay doğum özelliği olan tohumlar kullanman iyi olur.
Ayak ve meme yapısı iyi sayılır.
Süt eğrisi puanı biraz düşük. Bu şu demek: süt verimi doğumdan sonra yükselir ama bir süre sonra normalden fazla düşüşe geçer.
Genetik olarak da TP kusuru var. Bu kan pıhtılaşmaması problemi.

40924e938e41c407dd6bfb8914b1652f.png


Karnındaki buzağı hangi boğadan acaba?
Biliyor musun?
Teşekkür ederim Barıs bey . Ben sütü sağmayıp yavrusuna içiriyorum . Yapay merada cow calf sistem uyguluyorum . Tohumu bilmiyorum ama diger düvenin ilk yavrusu cok kucuk dogdu , ama gelisimi iyi gidiyor . Annenin cati biraz dar evet .
 
Barış bey kolay gelsin . Red Angusların,Black Anguslara kıyasla daha kolay doğum özelliği ve meme yapılarının daha iyi olduğu yönünde bir bilgi okudum, ancak bu bir akademik makale değildi .İzlediğim ecnebi videolarda da siyahların memelerinin küçük ve bozuk yapılı , kırmızıların ise büyük ve düzgün yapıda olduklarını bizzat gördüm . Siz böyle bir bilgiye sahipmisiniz acaba ? Örneğin siz Paul Red 'i seçerken ,hem renk uyumu , hem türkiyedeki pazar algısı, hem sıcağa olan dayanıklılığı (ve Paul Red gibi bir yakışıklı olması tabiki :))gibi rasyonel tercihlerinizin dışında, ayrıca bu meme yapısını ve süt puanını da gözeterek mi karar verdiniz kırmızıya ve Paul Red 'e ? Şayet Süt puanı da nispeten yüksek ise , Paul Red'i iyi bir genetiğe sahip bakım ve beslamesi oldukça iyi sağlıklı bir holstein 'e atarsam,doğacak F 1 dişi anne olduğunda 14 -15 lt süte sahip olabilirmi ? saygılarımla .
 
Holstein düveye Angus sperma atmak suretiyle kolay doğumu tercih eden ve zaten sütçü ırka etçi sperma atıp destekleme almıyorum ,benim de bir angusum olsun diyen arkadaşlara küçük ama önemli bir bilgi. ABD'de (ve maatteessüf) Pensilvanya'da 2011 yılında 3000 adet Holstein düve üzerinde yapılan 'gebe bırakılma yaşı ve buna bağlı olarak gebe bırakılan Holstein düvelerin 1. Laktasyondaki süt verimi' araştırmasının akademik çalışmaların sonucu :
1.en çok süt veren 13 aylık iken gebe bırakılan, 2. 12 aylık iken gebe bırakılan ,3. ise 14 aylık gebe bırakılan Holstein düveler şeklinde sonuçlanmış. (BKZ. You tube Prof. İsmet Türkmen Burdur konferansı barkovizyon gösterisi slayt gösterisi şeması DK. 49 veya 59 olacak ) .
Hayırlı Ramazanlar.
 
Holstein düveye Angus sperma atmak suretiyle kolay doğumu tercih eden ve zaten sütçü ırka etçi sperma atıp destekleme almıyorum ,benim de bir angusum olsun diyen arkadaşlara küçük ama önemli bir bilgi. ABD'de (ve maatteessüf) Pensilvanya'da 2011 yılında 3000 adet Holstein düve üzerinde yapılan 'gebe bırakılma yaşı ve buna bağlı olarak gebe bırakılan Holstein düvelerin 1. Laktasyondaki süt verimi' araştırmasının akademik çalışmaların sonucu :
1.en çok süt veren 13 aylık iken gebe bırakılan, 2. 12 aylık iken gebe bırakılan ,3. ise 14 aylık gebe bırakılan Holstein düveler şeklinde sonuçlanmış. (BKZ. You tube Prof. İsmet Türkmen Burdur konferansı barkovizyon gösterisi slayt gösterisi şeması DK. 49 veya 59 olacak ) .
Hayırlı Ramazanlar.
12 aylık düve daha çok küçük değil mi tabi fiziksel ve biyolojik olgunluğa ulaşmış muhakkak ama bence çok küçük
 
12 aylık düve daha çok küçük değil mi tabi fiziksel ve biyolojik olgunluğa ulaşmış muhakkak ama bence çok küçük

doğtudur yasin bey, zaten tek kritrer yaş değil,belli fiziksel gelişmeler de önemli. Ayrıca ABD' de üzerinde araştırma yapılan bu düvelerin hem sağlıklı hemde proteince zengin ,enerji dengesi ayarlanmış, vitamin ve minerallerden yoksun bırakılmamış,doğru kolostrom almış,anne gebe iken rota,corona,ekoli,kripto,phonomoni gibi hayati aşılar yapılmış ve dolayısıyla da buzağılık çağında hastalanmamış ve maça bize kıyasla önde başlamış denekler olduğu muhakkaktır.
 
Aslında bazı şeyleri idrak ederek düşünme metodunu uygulayarak yapmak lazım hayvancılığı diye düşünüyorum. Şöyle ki ; hayvancılığın içinde hem birden fazla bilim dalı ve üniversite var hemde bunların açılımı yan dalları var. Örneğin veterinerlik dalı ,bio güvenlik dalı ,hayvan besleme dalı,üreme dalı,tarla bitkileri dalı,gibi uzayıp giden ve her biri için kimi 4 yıl kimiyse 5 yıl süren üniversite hayatı gerektiren bir akademik çerçeveden bahsediyorum .

Diğer yönleride zaten malum ; Sermaye, iş gücü, strateji, öngörü, pazar, fiyat, riskler, arsa , dam,tarla ,ekme biçme ,meşakkatli bir yaşam biçimi vs. uzayıp giden yönleri var bu işin.


Ancak yinede Hayvancılığı ''en doğru strateji ve rasyonel akıl'' ile yapabilirsek bundan daha karlı bir iş yok aslında . ( Bunu 1939 -1959 yılları arasında türk ordusunun önemli bir bölümünün et ihtiyacını karşılayan bir dedenin torunu olarak ve hastane binaları yapmış, villalar yapmış futbolculara astronomik rakamlarla satmış biri olarak ve iddiamı destekleme mahiyetinde zikrettiğim bu hususlar için de özür dileyerek söylüyorum. )
( Bir arsayı beğendiğinizi anladıklarında o arsa bedelinin nasıl aniden 3 katı olduğunu , belediye ve bürokrasinin herşeyiniz tam ve legal iken dahi talep ve davranışlarını , öğlenleri yemekte 75 tane ev geçindiren sgk 'lı insanlarla birlikte yemek yediğinizi, bir saat sonra oluşan düşme vb. kazalardaki insani üzüntüleri , sorumlulukları ve bazen de kötü niyetli olanların bir plan ve kast içeren iftiraya devam zımmında şer ittifakı içinde , ciddi hiç bir şey yokken dahi avukatları arattırıp 500.000 tl den aşağı kabul etmiyoruz deyişlerini ,( Tıpkı, ismini vermek istemediğim bir yöremizde bayram tatilleri ve yazın büyükşehirlerden memleketine araçlarıyla gidenleri virajda bekleyip ,elindeki en kötü koyununu gelen arabanın altına atıp, gitti en güzel damızlığım diyerek iki kurbanlık koç parası kadar bedel isteyenler gibi )bilmenizi isterim ,Neyse ,bu uzar gider . insanları mutlu etmek için rayici üzerinde ödemelerin bile işe yaramayıp bilakis olumsuz tezahürlere sebebiyet verdiğini de belirtmek isterim.
(ben şahsen bir Red Simangus sürüsünün yukarıda saydığım veya başkaca şeytanın aklına dahi gelmeyecek katakulliler içinde olmayacağına eminim :))

Bu arada forumdaki arkadaşlardan bilen varmı acaba 2015 ' in 18 aralığından beri ''santiago ''rumuzlu kırşehir kamanda melezlemeler yapan gürkan isimli makine müh.arkadaş yazmıyor .Umarım işleri yolundadır bu idealist arkadaşımızın. hayırlı iftarlar.



trakkulup.net trakkulup.net
 
Yasin bey, bilinçli hayvancılık yapan bir müteşebbisten bahsedeyim , ABD 'den yıllar önce Holstein gebe düve ithalatı yapıp damızlık sürüsü oluşturan ve bununla yetinmeyip Türkiyedeki hayvan besleme ana bilim dalında uzman akademisyenleri danışman olarak görevlendiren ve birinci düveleri gördükten sonra gelişmelerini beğenmeyip ''ben de gebe düve satacağım ,bu yüzden benim düvelerimin de sallı,yüksek abd 'den aldıklarım gibi olmasını istiyorum diyor. Uzatmadan söyleyeyim ,sebep-sonuç ilişkisinden hareketle , ABD 'nin aynıdüveyi nasıl bukadar güzel geliştirdiği istişaresi ve tabi Türk akademisyenin bilgi birikimleri sonucu ortaya çıkan şu; Bir düve adayının 4 aylık olana kadar iyi bir damızlık olması için gereken malum hususları saymıyorum , 4 ay ile 9 aylık arası meme yapısı oluşumu başlıyor ve bitiyor, bu dönemde beslenmesine dikkat etmezseniz biliyorsunuz hem yağlanmalardan mütevellit et meme ile hemde fabrika ayarlarınde 9.aydan itibaren östrus'a gelmesi gereken düve daha erken geliyor ki buda çok sağlıksız, damızlık vasfına darbe vuran bir durum. 9. aydan itibaren gebe bırakılıncaya kadar uyguladıkları rasyon ise şöyle ; 3,5 kg. mısır silajı, 5 kg. yonca silajı , 1 kg.düve yemi, 2 kg BUZAĞI BAŞLANGIÇ yemi, 400 gr.PTK, saman sıfır .(Tabii canlı ağırlığa göre totalde bu dengeyi bozmadan küçük ayarlamalar yapıyorlardır)Gebe bıraktıktan sonra verilen 3 kg konsantre yemin tamamını da düve yemine çeviriyorlar.
Bu arada bahsettiğim 3000 denek düve ile yapılan araştırmada sonuçlar çizelgesinde 9-10-11 aylık iken gebe bırakılmış olanlar dahi var fakat bunu kimsenin yapmasını tavsiye etmem çünkü ne biz bilim adamıyız, ne bizde o deneklerin vasfına sahip hayvan var ( genotip,fenotip,sağlık,bakım,besleme), ne de denek olması için selekte edilmiş ,o çatıya sahip hayvanlar var.Olsa bile kendimizi bir üniversiteyinin yerine koymamalıyız. Benim şahsen bu araştırmadan kendi payıma yararlanmayı düşünebileceğim husus , sadece sağlıklı, iyi vasıflı damızlık düvelere sahip olmak için akademisyenlerin izledikleri yolu incelemek ve irdelemek. başarabilirsem de zaten destekleme vs. devletin tek kuruşunu dahi almayarak ,oluşturmayı düşündüğüm Red SimAngus sürüsü için 14 ay mecburiyeti olmaması hasebiyle ne yaparsam ,ne kadar erken tohumlarım düşüncesidir hareket ve çıkış noktam.
Bu bahsettiğim firma da izmirde Cactüs Farm's , danışmanı da meşhur prof. İsmet türkmen :) , süt ortalamaları 36,5 lt/Laktasyon . telefon açtım sorumlu Mustafa Kemal beyle görüştüm.Holstein gebe düvelerimiz ,gebelik ayına göre min. 10.000 tl'den başlıyor dedi. düveler 1. laktasyonda ne verir dedim , o da aynısını verir dedi :) Geçen tv de gördüm çiftliğin içinde alıcılar kuyruk oluşturmuş. yakında Q matic koyarlar sırada kavga çıkmasın diye.:) slm.
 
% 15-20 fazla süt almak isteyen arkadaşlara küçük bir tavsiye ; Bir süt ineğinin kapasitesinin altında süt vermemesi için gereken hususlardan biride mevsime göre değişmekle birlikte 1 litre süt için 3 litre su içmesi gerektiği hususudur ve 45 saniye içerisinde 15 litre su içebileceği bir suluk şartıdır. O dudaklarını değdirdiğinde su gelen sistem bu kriter için uygun değildir.
Slm.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt