TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, müdahale alım fiyatı olarak, 2012 ' de protein oranı yüzde 11,5-12 olan Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğday için ton başına 665 lira ödeneceğini bildirdi.
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

Değerli Basın Mensupları ve Değerli Katılımcılar,

2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

2012 yılında ise dünya ekim alanlarında kayda değer bir değişiklik olmamasına karşın, verimdeki düşüşle bağlantılı olarak üretimin 671 milyon ton seviyelerine gerileyeceği öngörülmektedir.

2011 yılında 202 milyon ton olan dünya buğday devir stoklarının, 2012 yılında 191 milyon ton olması beklenmektedir.



Ülkemizde 2011 yılında 21,8 milyon ton olarak gerçekleşen buğday üretiminin, 18,7 milyon tonu iç tüketimde kullanılmıştır. Ülkemizin 2012 yılına buğday devir stoku 3,1 milyon tondur.

Türkiye, 2011 yılında 1,9 milyar $ değerinde buğdaydan mamul madde ihracatı gerçekleştirmiştir. 2011 yılında ülkemiz, un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ise İtalya ' nın ardından dünya ikincisi olmuştur.

2012 yılında ülkemizde kış mevsiminin uzun ve soğuk geçmesi nedeniyle, bölgesel don zararları oluşmuş, Nisan ayı yağışlarının yetersizliği ve hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi gibi nedenlerle de bitki gelişimi özellikle Orta Anadolu Bölgesinde beklendiği gibi olmamıştır. Bu nedenlere bağlı olarak ülkemiz hububat üretiminde geçen yıla göre bir miktar azalma beklenmekte, buğday üretiminin 19,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu miktar, uzun yıllar ortalaması 18 milyon ton olan ülkemiz tüketiminin üzerindedir.



Değerli basın mensupları,

Ülkemizde geçen yıl hasat 4 Mayıs ' ta başlamış, hasatla birlikte piyasalar yakından takip edilerek, piyasa fiyatlarının düşmeye başlamasıyla birlikte 14 Temmuz ' da müdahale alım fiyatları, yine bu salonda sizlerin huzurunda açıklanmıştır. TMO, 2011 yılında 318 alım noktasında 1.054.000 ton hububat almış ve üreticilere 550 milyon TL ödeme yapmıştır. Ayrıca 1.084.000 ton da emanet alım gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizde 2012 yılı hasatı, iklim faktörleri nedeniyle geçen yıla göre gecikmeli olarak, arpada 10 Mayıs ' ta Şanlıurfa ' da, buğdayda ise 22 Mayıs ' ta Adana ' da başlamıştır. Hasatın başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenerek, piyasaların seyrine göre TMO müdahale politikaları şekillendirilmiştir.

Türkiye genelinde bugün itibariyle arpa hasatı % 15, buğday hasatı ise % 16 ' ya ulaşmış, hasat hız kazanarak devam etmektedir.

Hasatın ilk başladığı günden itibaren TMO, üreticilerimize depolama imkânı sağlamak ve müdahale alım fiyatları açıklandıktan sonra ürünlerini istedikleri şekilde pazarlayabilmelerini teminen, 31 Mayıs 2012 tarihinde taahhütname ile ürün alımlarına başlamıştır.

Piyasadaki ürün fiyatları, hasatın başlangıcından bugüne kadar üreticiyi mağdur etmeyecek seviyelerde oluşmuştur.

Ancak, bugün geldiğimiz noktada, buğday müdahale alım politikaları ve fiyatlarının açıklanması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.



Değerli basın mensupları,

Bu yıl hububat ürünlerinde izlenecek politikalar şunlardır:

1. TMO bu yıl hububat alımlarında tüm Türkiye ' de 310 noktada faaliyet gösterecektir.

2. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO ' ya teslim etmiş olan üreticiler, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek veya TMO ' ya satabileceklerdir.

3. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.

4. Ürünler, bu yıl da fiziksel analizlerinin yanında, kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacaktır.

Geçtiğimiz yıl “Kaliteli Üret, Daha Fazla Kazanç Elde Et” sloganıyla başlattığımız bu sistem ile sertifikalı tohumluk kullanımı da artmış, hasattan elde edilen ilk verilere bakıldığında, üretilen ürünlerin kalite ve veriminde de artış sağlanmıştır.

5. Bu yıl ilk kez uygulamaya başlanacak olan Randevulu Alım Sistemi ile üreticilerimiz, randevu almak suretiyle sıra beklemeden, aynı gün içerisinde ürünlerini teslim edebileceklerdir.

Randevular, ürünün satılmak istendiği tarihin 10 gün öncesinden başlamak üzere, randevu.tmo.gov.tr internet adresi üzerinden veya TMO işyerlerinden alınabilecektir.

6. İsteyen üreticiler, önceki yıllarda olduğu gibi, randevusuz olarak da ürünlerini TMO ' ya satabileceklerdir. Ancak randevulu gelenlere öncelik tanınacaktır.

7. Alt yapısı uygun olan 16 borsada alım yapılmaya devam edilecektir.

8. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

9. Emanet alımlar, kapalı ve boş depo kapasitesi uygun olan işyerlerinde ve randevulu olarak yapılacaktır.

10. TMO bu yıl Polatlı, Ahiboz ve Lüleburgaz ' daki alımlarını lisanslı depolar üzerinden yapacaktır. Üreticiler, ürünlerini bu depolara bırakmak suretiyle alacakları ürün senetlerini bugün açıklanan fiyatlar üzerinden TMO ' ya satabileceklerdir.

11. Ürünlerini lisanslı depolara bırakan üreticiler ürün senediyle, TMO depolarına emanete bırakan üreticiler ise makbuz senediyle;

TMO ' dan % 30 avans alabilecek,

Anlaşmalı bankalardan kredi kullanabileceklerdir.

12. Yine Ürününü lisanslı depolara bırakan tüccar ve sanayiciler ürün senediyle, TMO depolarına emanete bırakan tüccar ve sanayiciler ise makbuz senediyle anlaşmalı bankalardan kredi kullanabileceklerdir.

13. Tüccarlar,

Kendi deposunda bulundurduğu ürünlerini,

Lisanslı depoya bıraktığı ürünlerini ve

TMO depolarına emanete bıraktığı ürünlerini,

Üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla, 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren TMO ' ya satabileceklerdir.

14. Bu yıl ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO ' ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

15. Ancak Ürününü, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilere 30 gün yerine, 10 gün içerisinde ödeme yapılacaktır.



Değerli basın mensupları,

Dünya ekmeklik buğday fiyatlarına bakıldığında; 1 Haziran 2011 tarihinde 365 $ (664 TL/Ton) olan ABD HRW (Sert Kırmızı Kışlık) buğday fiyatı, cari tarih itibariyle 283 $ ' a (515 TL/Ton) gerilemiştir. Yani geçen yıla göre dünya fiyatlarında % 22 düşüş yaşanmıştır.

Ülkemize baktığımızda cari piyasalarda, kalitesine ve üretildiği bölgeye göre değişmekle birlikte ortalama olarak, Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik buğday 637 TL/Ton fiyattan, arpa ise 540 TL/Ton fiyattan işlem görmektedir.



Şimdi bu yıl için Tüm Türkiye ' de uygulanacak TMO alım fiyatlarını açıklayacağız:

TMO Alım fiyatları belirlenirken; devir stoku, üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve diğer ürün alımlarında uygulanan fiyatlar dikkate alınmıştır.

Buna göre; 2011 yılında, 605 TL/Ton olarak açıklanmış olan müdahale alım fiyatı;



2012 yılında Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için Ton başına 665 TL olarak belirlenmiştir.



Bu fiyat, %11,5-12 oranında protein içeren buğdaylar için belirlenmiş olup, Proteini % 13 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli buğdaylarda Ton başına 685 TL ' ye kadar çıkabilecektir.

Bu fiyatlara ilave olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 50 TL/Tonluk primin yanında gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2012 yılında da devam edilecektir.

Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 665 TL/Ton müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 115 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte

780 TL/Ton ' a yükselmektedir.

Alım Fiyatı Makarnalık Buğday için ise Ton başına 705 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyat, %12-12,5 oranında protein içeren makarnalık buğdaylar için belirlenmiş olup, Proteini % 13,5 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli makarnalık buğdaylarda Ton başına 726 TL ' ye kadar çıkabilecektir.

Makarnalık buğday için belirlenmiş olan 705 TL/Ton müdahale alım fiyatı, Bakanlığımca verilen 115 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 820 TL/Ton ' a yükselmektedir.

Diğer gruplardaki buğday alım fiyatları ise pariteye göre belirlenecektir.

2011 yılında arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için verilen 40 TL/Tonluk prim, 2012 yılında buğdayda olduğu gibi 50 TL/Ton ' a yükseltilmiştir.

TMO, 1 Kasım 2012 ' den itibaren ürün satışlarına da başlayacak olup, satış fiyatları satış öncesinde açıklanacaktır.

Halihazır piyasalarda arz-talep-fiyat oluşumuna bakıldığında arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için bugün itibariyle müdahale alım fiyatı açıklanmasına ihtiyaç duyulmamakta olup, piyasadaki gelişmelere göre hareket edilecektir.



Değerli Basın Mensupları ve Değerli Katılımcılar,

TMO ' ya ürünlerini teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Mümkün olduğunca TMO tarafından belirlenen bankalardan alacakları ürün kartı ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir.

TMO, kendisine yönelecek ürünün tamamını satın alacak şekilde hazırlıklarını tamamlamıştır.

Üreticiler TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi, TMO alım noktalarından ve tüm işyerlerinden alabileceklerdir.



TMO Müdahale alım politika ve fiyatlarının tüm hububat piyasasına yön vermesini, piyasalarda istikrar sağlamasını ve piyasaları dengede tutmasını temenni ediyorum.

Katılımlarınız için teşekkür ediyor,

Yeni hasat döneminin Ülkemiz ve Milletimiz için hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

Diğer buğdayların fiyatları geçmedi açıklamada , kırmızı ve beyaz yarı sertlere ne kadar verdiler anlayamadım.
Acaba TMO ya götürdüğümüz tüm ürünleri alacak mı? Yoksa yine tücaar ile başbaşa mıyız?
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

bence 19,5 milyon ton bugday beklentisi hayal.birçok yerde bugday yok arpa yok.soguk almış,don almış,kuraklık vurmuş,dolu vermuş,fırtına vurmuş vs vs beklenti bak...
ben her yıl çay alım fiyatlarını baz alıyordum.buyıl oda olmadı.ama serbest piyasa ne der bilmem...........
sevinen ve memnun olan çok tur.çünkü çogunluk onlar...............
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

1-protein 11,5-12 ise 66,5 demiş.peki 11,5 in altındaysa kaç?
2-protein ölçümlerinde bağımsız kuruluşlar niye yok?
3-neden buğdayı sattığımız kişinin ölçüm sonuçlarına inanmak zorunda kalıyoruz ?
4- proteini arttırmak için devletin çalışması varmı.
5-ayda bir gelen zam kaç kuruş olacak?
6-Bu adamı kim bakan yaptı?
7-Muhalefet neden bu adamın icraatları hakkında neden gensoru vermiyor?
8-Yazmaya devam edersem ceza alacam grin-*-s
 

Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

Bu sene buğdayın fiyat yapmasını engellemeye ofisin gücü yetmez , ama elimizdeki buğdayları kışa bırakamıyoruz mesele bu :)
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

arpanın fiyatı niye açıklanmıyor tmo çiftçiyle alaymı ediyor her yerde arpa hasatı başlamış durumda ama fiyat yok ortada TMO tüccarların en dolandırıcısı en sahtekarı olmuş durumda
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

şimdi borasalarda alım nasıl olacak bakalım...zaten %80 bugday kaliteli olsun olmasın yemlik yazılıyor.
aslında deyi görmeden paçayı sıvamamak gerkir derler ya işte bunun için derlermiş..... BORÇ aymamaya özen göstermek lazım.tohumu ekince dünyayı satın almaya kalkıyoruz.................
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

TC
Polatlı Ticaret Borsası
GÜNLÜK BÜLTEN
[Günlük : 18.06.2012]
Sayfa No:1
Muamele Gören Maddelerin Cins ve Nevileri FİYATI Miktarı Birim Tutarı (TL) Sat. Şek. İşlem Adedi
En Az En Çok Ortalama
TARIMSAL
175.000 kg 109.190,00 13
HUBUBAT
175.000 kg 109.190,00 13
BUĞDAY
170.000 kg 106.190,00 12
EKMEKLİK BUĞDAY 170.000 kg 106.190,00 12
EKMEKLİK SERT BUĞDAY 69.000 kg 44.860,00 6
Anadolu Kırmızı Sert Buğday(2 . Derece) 70,00 Kr 71,00 Kr 70,75 Kr 16.000 kg 11.320,00 HMS 2
Anadolu Beyaz Sert Buğday(1 . Derece) 70,00 Kr 70,00 Kr 70,00 Kr 19.000 kg 13.300,00 HMS 1
Anadolu Beyaz Sert Buğday(2 . Derece) 67,50 Kr 67,50 Kr 67,50 Kr 4.000 kg 2.700,00 HMS 1
Anadolu Beyaz Sert Buğday(4 . Derece) 58,00 Kr 60,00 Kr 58,47 Kr 30.000 kg 17.540,00 HMS 2
YEMLİK BUĞDAY
52.000 kg 31.940,00 4
Yemlik Kırmızı Buğday 58,50 Kr 68,50 Kr 60,81 Kr 26.000 kg 15.810,00 HMS 2
Yemlik Beyaz Buğday 61,00 Kr 61,00 Kr 61,00 Kr 20.000 kg 12.200,00 HMS 1
Standard Dışı Buğday(6 . Derece) 65,50 Kr 65,50 Kr 65,50 Kr 6.000 kg 3.930,00 HMS 1
DİĞER BUĞDAY
49.000 kg 29.390,00 2
Diğer Kırmızı Buğday(3 . Derece) 61,00 Kr 61,00 Kr 61,00 Kr 24.000 kg 14.640,00 HMS 1
Diğer Kırmızı Buğday(4 . Derece) 59,00 Kr 59,00 Kr 59,00 Kr 25.000 kg 14.750,00 HMS 1
ARPA
5.000 kg 3.000,00 1
Beyaz Arpa(2. Grup) 60,00 Kr 60,00 Kr 60,00 Kr 5.000 kg 3.000,00 HMS 1
Genel Miktar ve Bedel Toplamı: 175.000 109.190,00
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

köylü link=topic=56572.msg607673#msg607673 date=1340007943' Alıntı:
şimdi borasalarda alım nasıl olacak bakalım...zaten %80 bugday kaliteli olsun olmasın yemlik yazılıyor.
aslında deyi görmeden paçayı sıvamamak gerkir derler ya işte bunun için derlermiş..... BORÇ aymamaya özen göstermek lazım.tohumu ekince dünyayı satın almaya kalkıyoruz.................
3 sene önce ofise arpa verdim en son. 5 kamyon götürdüm normal fiyatlar yazdılar aynı yığından aynı arpadan 6. ve 7. kamyona inatlaştılar yemlik yazdılar bende daha vermedim ofise aynı fiyata peşin paraya tüccara verdim.geçen sene ofise verenler hepsi zarar ettiler bende veriyordum vazgeçtim bu nasıl çiftçinin kara gün dostu.ofis tüccarlardan daha çarpıcı o yüzden ben ofise vermem artık
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

köylü link=topic=56572.msg607674#msg607674 date=1340008098' Alıntı:
TC
Polatlı Ticaret Borsası
GÜNLÜK BÜLTEN
[Günlük : 18.06.2012]
Sayfa No:1
Muamele Gören Maddelerin Cins ve Nevileri FİYATI Miktarı Birim Tutarı (TL) Sat. Şek. İşlem Adedi
En Az En Çok Ortalama
TARIMSAL
175.000 kg 109.190,00 13
HUBUBAT
175.000 kg 109.190,00 13
BUĞDAY
170.000 kg 106.190,00 12
EKMEKLİK BUĞDAY 170.000 kg 106.190,00 12
EKMEKLİK SERT BUĞDAY 69.000 kg 44.860,00 6
Anadolu Kırmızı Sert Buğday(2 . Derece) 70,00 Kr 71,00 Kr 70,75 Kr 16.000 kg 11.320,00 HMS 2
Anadolu Beyaz Sert Buğday(1 . Derece) 70,00 Kr 70,00 Kr 70,00 Kr 19.000 kg 13.300,00 HMS 1
Anadolu Beyaz Sert Buğday(2 . Derece) 67,50 Kr 67,50 Kr 67,50 Kr 4.000 kg 2.700,00 HMS 1
Anadolu Beyaz Sert Buğday(4 . Derece) 58,00 Kr 60,00 Kr 58,47 Kr 30.000 kg 17.540,00 HMS 2
YEMLİK BUĞDAY
52.000 kg 31.940,00 4
Yemlik Kırmızı Buğday 58,50 Kr 68,50 Kr 60,81 Kr 26.000 kg 15.810,00 HMS 2
Yemlik Beyaz Buğday 61,00 Kr 61,00 Kr 61,00 Kr 20.000 kg 12.200,00 HMS 1
Standard Dışı Buğday(6 . Derece) 65,50 Kr 65,50 Kr 65,50 Kr 6.000 kg 3.930,00 HMS 1
DİĞER BUĞDAY
49.000 kg 29.390,00 2
Diğer Kırmızı Buğday(3 . Derece) 61,00 Kr 61,00 Kr 61,00 Kr 24.000 kg 14.640,00 HMS 1
Diğer Kırmızı Buğday(4 . Derece) 59,00 Kr 59,00 Kr 59,00 Kr 25.000 kg 14.750,00 HMS 1
ARPA
5.000 kg 3.000,00 1
Beyaz Arpa(2. Grup) 60,00 Kr 60,00 Kr 60,00 Kr 5.000 kg 3.000,00 HMS 1
Genel Miktar ve Bedel Toplamı: 175.000 109.190,00

Bu fiyatlar TMO açıkladığı fiyatlardan daha iyi ,yoksa ben mi yanlış anlıyorum?
 

Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

ali26bozan link=topic=56572.msg607676#msg607676 date=1340008351' Alıntı:
bu yazan 115kr ne.biz daha böyle bi destek almadık yeni bi uygulamamı
Aynen geçe senede 115 kr dediler , hatta burda yazıştık , elimize 50 kr dan destek geçti , 115 kr rakamını sanırım diğer destekleride kendilerinin anladıkları bir şekilde hesaba katarak bu rakamı buluyorlar. Dediğin gibi 115 kr destek almadık geçen senede.
 
Ynt: TMO'nun Hububat alım fiyatları açıklandı

köylü bu işlera mustaahak yani hak ediyor...........ziraat odası var hava ile civa ..........
bir birlik kurup hakkımızı arayamadık arayamayız...........bunuda herkes biliyor..........şimdi siyaset diyelim önden koşarız elimize avcumuza ne geçiyor bilmek lazım da.......hak eden bir kesimiz bunları...bunlar bence az...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular