uzunyayla link=topic=23189.msg189636#msg189636 date=1245913826' Alıntı:benim bildiğim kadarıyle tozlu ortamlar için yağ banyolu hava filtreleri daha uygun...yağ banyolu filtrede alınan hava içindeki toz yağ banyosunda kalır ve emme manifoltuna daha temiz bir hava gönderilir..ve sonuçta tozdan kaynaklanan piston gömlekleri ve sekmanlardaki çizilme ve aşınmalar engellenmiş olur...tabi hava filtresindeki yağ haznesi sıksık temizlenmeli....benim görüşüm bunlar konu için teşekkürler abi....
evet özellikle tozlu ortamlarda...fakat kuru elemanlı hava filtrelerine oranla motora gerekli havayı gerekli zamanda yeterince gönderebiliyormu ? cevabını teknik arkadaşlardan bekliyorum...insomnia link=topic=23189.msg189638#msg189638 date=1245914073' Alıntı:özellikle tozlu ortalmalda oldukça başarılı motor ömrüne birebir katkısı var
kuru hava filtreside dolunca motora yeterli hava gelmez ..gerçi uyarı ikazı veriyor ..bizim 1977 model kuru hava filtreliydi ...dolunca korna sesi öterdi..sene 1977...ali_kockaya link=topic=23189.msg189642#msg189642 date=1245916132' Alıntı:Traktör için hava filtresi çok önemlidir.yanma odasına toz zerresi girdiği zaman zımpara etkisi yapar.motor hızla aşınır.benim eski traktörümde manifoltla hava filitresi arasındaki lastik hortum çatlamış.fark etmemişim.ayrıca temostat bozulmuş hararet göstegesi de doğru çalışmayınca.traktörüm tükendi.rektefe yaptırdım.şu anda yeni üretilen traktörlerin %90 ı kuru filtreli.sebebi yağ banyolu hava filtreleri pislikle dolunca yağ seviyesi yükselir ve motora yeterli hava gitmez.motorun verimi düşer.kuru filtreler daha iyi gibi geliyor bana.yanlız çok önemli parçadır.tozlu ortamlarda hergün temizlenmelidir.
muhtarım senin zaten ayrıcalığın var ..sıkma kendini...ağır abi link=topic=23189.msg189819#msg189819 date=1245963018' Alıntı:hiç kuru elemanlı hava fılıtrelı motorum olmadı bılemeyecegım
okkangal link=topic=23189.msg189809#msg189809 date=1245962537' Alıntı:acaba hem yağ banyolu hava fltreli hemde turbolu olan motorlar var mı acaba ? bakmak lazım .....![]()
katılıyorum...ersanakyai link=topic=23189.msg189978#msg189978 date=1246031918' Alıntı:Günümüzde hemen hemen bütün traktör firmaları kuru tip hava filtresi kullanıyor. Çoğunlukla da yeni nesil traktör motorları turbo emişe sahipler. Dediğim gibi turbo motorlarda yağlı tip filtre kullanmak çok riskli. Ciddi turbo arızaları meydana gelebilir. Turbonun içine çektiği yağ zerrecikleri, basınç altında yüksek hızlara ulaşarak turbo kanatçıklarına zarar verebilmekte.
Firmalar, özellikle arap-afrika ülkeleri gibi aşırı tozlu ortamlara sevkettikleri traktörlere yağ banyolu filtre kullanmaktalar. Bunu da tamamen müşteriden gelen yoğun istek sebebiyle yapıyorlar. Ayrıca afrika ülkeleri gibi servis-yedek parça ağlarının zayıf olduğu ülkelerde müşterinin kuru tip hava filtresi bulması neredeyse imkansız. Bu sebeple bu tip ülkelerde yağlı tip filtre kullanılması zaruri olmakta. Yoksa hiç bir motor üreticisi firma, yağlı tip filtreyi tavsiye etmemekte.