Ynt: Fendt Kullanıcısına Sorularınız.
Çağrı kardeşim benim dediğim bu zaten. Yiyecek ekmeği bir türlü bulamamak. Ekmeği üreten kim? Çitçi. Ekmeği yiyemeyen kim? gene çiftçi. Sanırım buna bir itirazın yoktur. Ekmeği nasıl 'üttürüyoruz'? önemli olan budur. Bu ambarda 5 ana delik varsa biri de traktör meselesidir. Ötekiler de ürün deseni, tarım bilgisi, alet ekipman, tohumlıktur. Az yakan, işi çabuk gören, işletme masrafları az olan, arıza çıkartmayan, şoförü yormayan bir traktör ile bu deliklerden birini kapatmış olursun. Gerisi de aynı traktör konusunda olduğu gibi paradan çok öncelikle görgü, bilgi, kültür, görüş meselesi. Yani tamamı ile kişinin kendine kalmış. İster kendin ye ekmeğini, ister servise, mazotçuya, simsara, ilaççıya, tohumcuya dağıt. dipkazan dahil benim ekip kapatma maliyetim bu ekimde 51,60 YTL daha üst gübre ilaç hasat olarak da muhtemelen 37,40 YTL daha görünüyor, toplam 89,00 YTL dekara ürün beklentim ise 1.500 YTL civarında. Bu daha birinci ürün. Bunun ikincisi de var. Bu sene yetişmeyecek ama seneye üçüncüsü de olacak inşallah. Yani 2.500 YTL. gibi bir ürün değeri. Düş bunun 200 YTLsini. 2.300 YTL/Dekar gibi bir gelir. Hadi şimdi de bakalım bana, tarlanın dekarı kaç para? Hadi benim arazim düz ve sulak. Dalgalı ve kuru olsa da ona göre ürün deseni seçerim en azından 1.000 YTL dekar gelirine getiririm. Bunu nasıl yaparım? Kimseye (Babam dahil) güvenmem oturur tarımı kendim okurum. Araştırırım, gezerim, fuara giderim, memlekette ne kadar traktörcü, dişe dokunur ekipmancı-tohumcu varsa tanışırım, işin özü 'serkisof'u çalıştırırım, bi şekilde işin içinden çıkarım. Seneye Isparta dolaylarında çırak yetiştirme porocem var. İzle bak o cin gibi bebenin de bir yıl içinde kendine çok gelecek kadar parası olup nerelere saçacak. Sadece tek bir yılda. Sizinkinin de yarısının yarısı kadar hem de parça parça arazide. Bu zihni sinir projesini izle. Mutlaka izle. Ses çıkarmadan konuyu takip edenler de nasılolsa izleyecek. Bak bakalım değil ekmek, pasta kimin elinde, kim yiyor. Bu lafları da sana şimdilik yüzlerce, seneye de binlerce olacak olan kendine paraları fazla gelenler adına yazdım. İster değerlendir, ister felsefeye devam et. Ispartadaki porocenin adı da ağır pasta destanı olsun istersen.